Reklama

Reklama

Říše světla

  • Velká Británie Empire of Light (více)
Trailer 1

Dojemné drama o síle mezilidských vztahů v neklidných časech. Film se odehrává ve starém kině v anglickém pobřežním městečku na počátku 80. let 20. století. Děj se soustředí na Hilary (Olivia Colman), manažerku kina, která bojuje se svým duševním zdravím, a Stephena (Micheal Ward), nového zaměstnance, který touží dostat se z provinčního města, v němž denně čelí těžkostem. Hilary i Stephen najdou pocit sounáležitosti díky vzájemnému nepravděpodobnému a citlivému vztahu a poznají léčivou sílu hudby, kina a komunity. (Google Play)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (37)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Poetický, křehký, intimní Mendes. Empire of Light je pomalu plynoucí film, který skrze strhující obrazy Rogera Deakinse a minimalistickou výpravu jedné pobřežní ulice s opulentním kinem, pojednává o strastech osobního života. Deprese, samota, nemoc, rasová problematika. Načrtává se tu několik silných témat v pomalu plynoucím příběhu hrstky lidí, sdílející své trable v britském maloměstě. Celek mi přijde ale možná až příliš artový, příliš statický a bez energie. Olivia Colman herecky vládne, ale cestu si k většině postav nenajdete. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes rozhodně točit kvalitní filmy nezapomněl. Čert ví, proč zvolil zrovna tohle téma. Možná jej trápí otázka rasismu, možná cítil potřebu zavzpomínat na svou celoživotní lásku k filmu a ke kinům. Olivia Colman bez problému zvládá svou možná první hlavní roli. Spíše mě trošku mrzela druhá půlka. Čekal jsem že film pojede trošku jiným směrem a některé témata otevírat nezačne. První půlka bezstarostná jízda. Druhá občas hodně poctivé drama. 60% ()

Reklama

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Empire of Light je skôr taký nenápadný film, človek by až nepovedal, že je od Mendesa. Nie síce jeho najlepší, ale stojí za pozretie. Mendes sa tu venuje viacerým dôležitým a citlivým témam, každej z nich by sa dalo venovať aj individuálne a on ich tu všetky skĺbil do jedného filmu, čo miestami pôsobí až prekombinovane. A potom tu máme lásku k filmu. Kino Empire je v skutočnosti bývale kino Dreamland Cinema v prímorskom mestečku Margate na juhu Anglicka. Páčilo sa mi byť na dve hodiny v zákulisí diania v kine, keďže aj ja osobne kino milujem a navštevujem ho pomerne často. Olivia Colman tu priam exceluje, z vedľajších postáv ma oslovil Toby Jones. Spočiatku to celé plynie dosť pomaly a vzbudzuje dojem, že to asi nebude za veľa stáť, no postupne to začne gradovať a napokon diváka odmení množstvom emócií. Empire of Light nie je ani tak o deji či myšlienke, ale skôr o pocite. Samota, smútok, rutina, nespravodlivosť, beznádej, hnev, sklamanie. Záblesk nádeje, svetla, radosti ako Empire of Light, keď sa všetko rozsvieti na lepšie časy ako úsmev na tvári Olivie Colman. Zároveň som získala tipy na zopár klasických filmov z tej éry. 65%. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Slice of life z 80s Británie, Mandesova pocta klasickým kinům, romance dvou outsiderů nepřízni osudu navzdory, komentář k rasismu a sexismu soudobé společnosti - neukotvenost v jednom tématu může vadit lidem zvyklým na Mandesova obvyklá vyhrocená dramata, ale na to natočit si občas takto odpočinkový a příjemný film není nic špatného. Zvlášť s jeho  (a Deakinsovým) talentem pro vyšperkování každé scény, každého záběru. I Reznor jako by si netypicky neagresivním soundtrackem chtěl udělat něco jen tak pro radost... a to drama tu bohatě dohání svým fantasticky expresivním a přitom lidským herectvím Olivia Coleman. Věřím že jediný důvod proč tady nedostala aspoň nominaci na oscara je právě proto jak je film nevtíravý/nevýrazný. 8/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Roger deakinsuje jako o život a Olivia, panečku...! Ale jinak to byl pro mě tak těžký film k usledování, ani neumím pořádně pojmenovat proč. Filmy o lásce k filmu nemám moc ráda (výjimky se nejspíš najdou, ale z hlavy mě nic nenapadá). V letošní oscarové sezóně jsem z tohoto žánru viděla ještě Fabelmanovy a Babylon a oba dva mě nebavily až rozčílily. Přístup Empire of Light byl pro mě určitě nejvíce přijatelný z těchto možností, hlavně díky svojí... řekněme úspornosti, nebo ještě lépe schopnosti sebeovládání. Ale i tak byl na mě ten film zároveň málo vyprázdněný a málo komplikovaný, jestli to dává smysl. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (7)

  • Jedná se o první film režiséra Sama Mendese, ke kterému si sám napsal také scénář. Všechny ostatní filmy režíroval podle scénářů jiných tvůrců. (peeteno78)
  • Skutečné kino Dreamland (ve filmu má název Empire) bylo otevřeno ve městě Margate v roce 1923. Během své existence vystřídalo mnoho majitelů, než bylo v roce 2007 definitivně uzavřeno. Poté se jednalo o památkově chráněnou budovu. (peeteno78)
  • Jedná se o první film režiséra Sama Mendese, ve kterém je žena mezi nejvýraznějšími osobami hereckého obsazení. Prvenství získala herečka Olivia Colman. (peeteno78)

Související novinky

Krásné Vánoce a PF 2023

Krásné Vánoce a PF 2023

24.12.2022

Tak dobrý filmový rok jako 2022 jsme tu dlouho neměli. “Dokonalé blockbustery” Top Gun: Maverick a Avatar: The Way of Water vrátily do kin davy diváků a náročnější obecenstvo zaplesalo u Elvise,… (více)

Taylor Swift se chystá na režijní debut

Taylor Swift se chystá na režijní debut

11.12.2022

Známá popová zpěvačka Taylor Swift k filmu měla odjakživa blízko. Už zkraje kariéry ve svých písních vyprávěla příběhy, které později zkušení režiséři převáděli do krátkých klipů, nedávno se pak… (více)

Reklama

Reklama