Reklama

Reklama

Sophie: Vražda v západním Corku

(seriál)
  • Velká Británie Sophie: A Murder in West Cork
Velká Británie, 2021, 2 h 45 min (Minutáž: 49–65 min)

VOD (1)

Epizody(3)

Obsahy(1)

Poklidným irským venkovem otřese děsivá vražda. Pátrání po vrahovi se pak ale pořádně zamotá, táhne se celá desetiletí a probíhá i v zahraničí. (Netflix)

Recenze (15)

petikacka 

všechny recenze uživatele

Takový velmi podivný případ. Policie a usedlíci si myslí, že pachatele znají ovšem ten si myslí něco úplně jiného. Všechno se to opírá o nějaké nepřímé důkazy, ale ve Francii je jiný soudní systém a tam ucelený sled nepřímých důkazů stačí, na rozdíl od britského soudního systému, kde požadují nezvratné důkazy. No je to celé hodně zvláštní a konec je v nedohlednu...Pokud to mám ohodnotit jako divák, tak by na to stačil pouze jeden díl. Za mě 45% ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Další true crime od Netflixu, tentokrát z nehostinného irského venkova, jehož temné prostředí je už samo o sobě dokonalý námět na horor. Tentokrát zde máme tajemnou vraždu mladé Francouzky, z které se dodnes tají dech a okolo které je stále plno otazníků. Oceňuji, že tvůrci zvolené téma zbytečně nenatahovali, 3 díly jsou podle mě tak akorát aby dokument nenudil, udržel si solidní tempo a zároveň i nějakou tu poutavost. Atmosféra by se místy dala krájet, zaujal mě i výběr účinkujících, včetně rodiny oběti a hlavního podezřelého. Jejich výpovědi a komentáře v kombinaci s těmi policejními jsou velice zajímavé, divák má tak jedinečnou šanci si z dostupných informací sám udělat názor, jak to asi tenkrát všechno mohlo být. Mohu směle konstatovat, že Netflix tento typ dokumentů stále ovládá a byť je zvolené téma oproti jiným trochu méně výrazné, i tak je tato minisérie zpracována mimořádně kvalitně a přesvědčivě. 7/10. ()

Reklama

celticek 

všechny recenze uživatele

Oblast Corku tomu dodává slušnou atmosféru, ale to se od Irska tak nějak čeká. Už se začínám trochu nudit, protože je to jak přes kopírák s Amandou Knox. Fušerská práce policie opět slaví "úspěch". Těším se na seriál, kdy bude vrah bez milosti usvědčen a snad i usmrcen, zažívám frustraci z tzv. demokracie a schopností jak fízlů, tak soudního systému. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Pošahaná francúzka čúza (akože umelkyňa, aj keď neviem aká, vraj písala nejaké básničky, ktoré nik nevidel) príde do najväčšieho zapadákova v Írsku do domu na samote. V okolí ale pobehuje násilnícky, narcistický, egoistický blázon, ktorý tiež píše básničky. No a predstav si svet, čo sa asi tak môže stať?! ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Na úvod je třeba říct, že vrah, či po upřesnění údajný vrah, je odsouzen. Nicméně těch otázek okolo jeho viny či neviny je spousta a dokument se zaměřuje na samotného diváka aby se rozhodnul on sám. Líbí se mi, že tvůrci si zachovali svoji neutralitu a nepříklánějí se ani na jednu stranu. Něco k samotné minisérii. Život na irském venkově, dál od lidí a rušnějšího maloměsta, kdy pozorujete ze své postele světla vzdáleného majáku a posloucháte hřmící moře a do toho ještě započítáte nedalekou zříceninu hradu, o kterém panují legendy o Bíle paní, se může zdát jako romantickou idylkou. Avšak až do doby, kdy je zavražděna mladá francouzka Sophie Toscan du Plantier. Její smrt otřásá celou oblastí. Sjíždějí se zde detektivové, forenzní specialisté a další, aby vše prošetřili. Vidíme klasické vyšetřování - výpovědi svědků, přátel a také rodiny, které jsou docela silné a emotivní. To vše se odehrává v prvním díle a já už měl pocit, že budu pozorovat další minisérii jako Nightstalker nebo Rozparovač. Bohužel, dostavilo se docela zklamání. Hned v druhém díle se celý děj začne točit okolo hlavního podezřelého, který samozřejmě prská na všechny strany že nic neudělal a policie se mu to snaží vše vyvracet a já se prostě začal tak nějak nudit. Dílo bylo dokonáno v třetí epizodě, kdy opět onen hlavní podezřelý se snaží prokázat svou nevinu a to i takovým způsobem, že dá vše k soudu kvůli křivému obvinění a tak sledujeme táhlý proces, který trvá několik let. Pak má člověk pocit, že po skvělém prvním díle už vlastně nepozoruje vyšetřování vraždy Sophie, z které se tady staly druhé housle, ale obhajobu jednoho dotyčného, pro mě, trošičku na maják šplouchajícího individua. Chápu, že si tvůrci nemůžou poskládat dokument dle svých představ a vytvářet si nějakou alternativní realitu ale prostě jsem čekal trochu něco jiného než dvě epizody hádání, jestli dotyčný opravdu vrahem je či nikoliv. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama