Reklama

Reklama

Oslava krásy

  • Československo Olympijské hry 1936 - II. díl Posvátný Olymp (více)

Obsahy(1)

Druhá část dokumentárního projektu OLYMPIA zobrazující letní olympijské hry konané roku 1936 v Berlíně. Soutěžní disciplíny se často konají mimo olympijský stadion a mnohé záběry na sportovce fungují jako oslava krásy lidského těla. (ČSFD)

Recenze (33)

nascendi

všechny recenze uživatele

Videl som iba druhú časť (Oslava krásy) a zaujalo ma akurát to, aký obrovský pokrok sa udial vo všetkých oblastiach športu za 80 rokov od nakrútenia tohto dokumentu. A nie menší pokrok sa udial v snímaní športových zápolení. Dnes je to už iba historický dokument. Chcel som ho vidieť, ale iba preto, aby som mal predstavu, ako sa s ním vyrovnala Leni Riefenstahl. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Kým v prvej časti sme sa venovali výhradne atletike, tu sa dočkáme ,,zvyšku,, ktorý obsahuje viac či menej atraktívne a populárne športy ( box, plachtenie, šerm, cyklistika, jazda na koni atď. ). Druhá časť megalomanského projektu, je režijne nápaditejšia, dynamickejšia a vzhľadom na pestrosť disciplín aj zaujímavejšia. ()

Reklama

berg.12 

všechny recenze uživatele

Otevřené nebe, a to i u takových disciplín jako gymnastika, i velké množství různorodých neatletických disciplín dává Rifenstahlové možnosti, kterých bohatě využila. Je to opět naprostá fantazie a nad některými záběry se tají dech. Osobně mě velmi zaujal moderní pětiboj, který byl ryze armádní záležitostí, končil mnohými krvavými zraněními a je asi jedinou disciplínou, která schopnosti německých sportovců-důstojníků cíleně vyvyšuje nad těmi ostatními. Ale jsou tu i mnohé jiné disciplíny, které mají i velkou dokumentační hodnotu, pokud je porovnáváte s tím, kam se vyvinuly dnes. Po zhlédnutí tohoto dvoudílného skvostu vás bude opravdu mrzet, že Leni Riefenstahlová upsala svou filmařskou duši ďáblu. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Tohle mě zpočátku bavilo o něco méně než první díl, protože zde bylo víc nepříliš zajímvých a nepříliš fotogenických sportů jako jachtink, box, Modern Fünfkampf atd. A chyběl tu můj oblíbený pan Himself. Ale pak v závěru přišly skoky do vody, a já roztál! Šlo o nejlepší pasáž z obou dílů dohromady. Vskutku n-á-d-h-e-r-n-é zpomalené záběry, často z velice netradiční perspektivy. Kamera je třeba přímo pod věží u hladiny obrácená směrem vzhůru, nebo je umístěná v takovém úhlu, že se zdá, že skokan letí zdola nahoru, někdy kamera následuje skokana až pod hladinu. Na současných olympiádách jsem zdaleka tak pěkné záběry neviděl. Z dalších věcí mě zaujal třeba jeden u nás už nepříliš známý sport - pólo (ne, nemyslím vodní), dále gymnastika, jezdectví (kde se nejtěžší překážkou ukázal asi metr hluboký rybník) a veslování, okořeněné záběry přímo z lodi (patrně netočenými přímo při závodě, ale i tak efektními) ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Druhá část Olympie pokračuje ve stejně kvalitním duchu jako jednička, možná se mi zdála i o chlup lepší. Zatímco jednička se zabývala výhradně lehkou atletikou, ve dvojce opustíme Berlínský stadión a předmětem zájmu jsou (vyjma desetiboje, kdy se na chvíli na stadión vrátíme) neatletické sporty. Opět naprosto perfektní záběry, ať už se jedná o "šerm stínů", dojezd cyklistického závodu či skoky do vody. A ten úžasný závěr! Zakončení hodné vynikající filmařce, jakou Leni Riefenstahlová jistě byla. ()

Galerie (22)

Reklama

Reklama