Reklama

Reklama

Nebudeš sama

(festivalový název)
  • Austrálie You Won't Be Alone (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Obsahy(1)

Odlehlá horská vesnice je ohrožována krvelačnou čarodějnicí Marií, jejíž duch se dokáže vtělit do těl zavražděných lidí či zvířat. Jednoho dne čarodějnice poznamená novorozenou Nevenu, čímž navždy zpečetí dívčin osud… Debutující režisér makedonského původu ve svém atmosférickém hororu zavádí diváky do prostředí své rodné země v 19. století; originálním způsobem pracuje s místní mytologií a zároveň přibližuje dobové poměry, umně spřádá folklórní motivy s tématem postavení žen i existenciálními otázkami. Malickovsky poetický, místy notně krvavý snímek doplňuje hypnotický soundtrack Marka Bradshawa a výrazné herecké výkony ženského hereckého ansámblu v čele s Anamarií Marincou či Noomi Rapace. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (56)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Čarodějnický příběh z odlehlé podhorské oblasti osmanské Makedonie je sám o sobě poutavý a zajímavý, a v éře nekompromisní nadvády horrorových stereotypů a šablonovitostí, především hollywoodských, by mohl působit osvěžujícím dojmem. Tedy mohl by, kdyby rejžův rukopis byl víc mužský než ženský, přesněji kdyby se vykašlal na nešikovné pokusy o poetiku, lyriku a rádoby artový přesah, kteréžto prvky v ději většinou nudí a jeho temnou atmosféru mrví, a namísto toho přitlačil radši na realistické civilnosti a syrovosti. A hlavně a především kdyby film nenechal schválně točit "nervní" a vyzoomovanou (= vyližprdelní) ruční kamerou, navíc v jakémsi pitomém (snad IMAXovém) formátu. A kvůli té mizerné kameře, která mi sledování filmu notně otrávila, nemůžu dát s čistým svědomím ani třetí, i když bych rád, protože třeba způsob převtělování čarodějnic mi přišel podnětný a fascinující. ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Neskutečně krásný film. Ať už po výpravné i po vypravěčské stránce. Tak i svým tématem hlavním i těmi vedlejšími. Co je život? Je to prokletí nebo dar? A co všechno život nabízí i bere. Zároveň je to hezky ukázáno na lidech i době, kdy se film odehrává. Jak všechno vnímají a jak jsou vnímáni druhými. A často se nabídne ona vhodná otázka: Stojí život za to nebo je jenom jedno velký hnusný prokletí? Asi nejde jenom o to, zda film oceníte nebo vás bude bavit. Ale spíš o to, zda i tak dokoukáte a budete vnímat, co se snímek snaží sdělit. Protože tam toho je vážně hodně... ()

Reklama

Psychor 

všechny recenze uživatele

Elevated horror s velkým E, který se směle může poměřovat s Eggersovou The Witch či Aronofskyho Mother!. Kdo nebo co je Bůh? Odkud jsem přišel? Kam směřuji? Co je to za podivný svět, ve kterém jsem se ocitl? Debutující režisér Goran Stolevski pochopitelně neposkytuje konkrétně formulované odpovědi, ale naopak pobízí diváky k tomu, aby se do významu sdělovaného pokusili ponořit, což u většiny z nich zákonitě vyvolá frustraci z nepochopení věci. Snímek You Won't Be Alone by samostatně obstál i jako duchovní cvičení, ale s ohledem na extrémní náročnost látky a zvolenou formu vyprávění ho rozhodně nemohu doporučit laické veřejnosti. Nevybavuji si film, který by s takovou technickou a estetickou grácií dokázal zachytit propojení kosmické a osobní perspektivy, neboli tanec života. Pokud patříte k opravdovým hororovým fajnšmekrům, kteří dokážou rozpoznat skutečnou kvalitu, tak se můžete těšit na první letošní pětihvězdu. ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

"Trpí jako zvíře, stahuje se z kůže..." Život je svině a lehké to nemá nikdo, bohabojný ani pohan. Bosorky jsou mocné, ale příroda, ta největší čarodějka, nám vládne všem. Je to teskné, zádumčivé, surově lidské i dětsky zvídavé, vonící konvalinkami i čpící potem námahou ztrhané ženy, rodící na poli uprostřed ostatních vesničanů (protože sklizeň má přednost). Použitelné i jako návod pro začínající čarodějnice, s pár zajímavými informacemi. Vlkožroutky se neživí vlky, ale dušemi vesničanek (někdy i vesnických balíků na slámě), v zaostalých moldavských šovinistických lesích to začíná nesměle bzučet feminismem a strigy jsou odjakživa špatné manželky, ovšem vychovávat je fackami není dobrý nápad! Největší průšvih je, když mladá, němá striga vycení zkažené zuby a vydá se hledat své místo v životě, přičemž její cesta vede skrz pajšl pejska, dělohu čerstvé prvorodičky či slabinami nadrženého mládence"Střeva si do srdce nastrká, z popela povstává bosorka. Jak bájný Fénix se rozletí... lesem, pro krvavá objetí." ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Artový uspávací "horor", ktorý prinesie aj scénky nejakého novodobého Adama a Evy v lese, ale tá Eva je teda vyziabla jak z Buchenwaldu a v očiach sa jej trblietala len heroínová iskra. Dočkali sme sa aj nejakého koitu v stodole na sene, ale ten herec s ochrnutým výrazom nevyzeral, že si to dvakrát užíva. Zámerom filmu nebolo ponúknuť nejaký zaujímavý deň, všetko sa orientuje akože umelecky na hudbu, vizuál, možno trocha atmosféry. Nič nápadité ale neprišlo. Z hudobnej stránky ale vyzdvihujem použitie krásnej melódie Spiegel im Spiegel, ktorá sa objavila aj v dokumente o Osvienčime a dáva naozaj silné emócie. Žiaľ tých 30 sekúnd film nezachránilo. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama