Reklama

Reklama

Krysař

  • angličtina The Pied Piper (více)
Animovaný / Loutkový / Horor
Československo / Západní Německo, 1985, 53 min

Obsahy(1)

Moderní zpracování středověké německé legendy o krysaři, který ztrestá hříšné a zpupné město Hammeln. Je to jeden z nejnáročnějších filmů, které kdy byly ve světě animovaného filmu natočeny. Expresivně, dramaticky stylizované loutky a scény se stávají krutým obrazem života, z něhož vymizel cit a láska. Film Krysař patří plným právem mezi základní díla české i světové animované tvorby. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (140)

zdenur 

všechny recenze uživatele

Začínám mít rád naši češtinářku. Za možnost shlédnout tenhle skvost se jí začnu do hodin asi i učit. Téměř dokonalé a dost drsné zpracování - někdy jsem se dokonce přistihnul, jako bych byl v tranzu. Tvůrcům patří můj největší respekt, modely i atmosféra jsou naprosto úchvatné a to prosím bez jediného slova. ()

Vercinix 

všechny recenze uživatele

Když jsem to četl, tak jsem si představoval všechno možné, ale tohle to snad ještě předčilo! Málo kdy se stává, že film je lepší než kniha, ale zde to s knihou může nejn směle soupeřit, ale snad i s přehledem vyhrát! Loutky a atmosféra z kterých běhá mráz po zádech! stělesněná noční můra, která však čímsi působí tak důvěrně zně a až skoro mile a přitom je tak latentně děsivá! NO PROSTĚ SUPER:) ()

Reklama

honajz2 

všechny recenze uživatele

To provedení je neskutečně dokonalé a zajímavé, jenže celý film vlastně kazí jeho délka. 53 minut je fakt moc a člověk se nudným momentům nevyhne, přesto, že je to jinak dokonalé. Mít to tak 35 minut, dám těch 5*, ale takhle je to až moc(a bezdůvodně) dlouhé. Jinak se ale jedná o dost dobrý film, který za zhlédnutí určitě stojí. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Výtvarná stránka je nejsilnějším aspektem Bartova Krysaře. Zakroucené a kostrbaté město mi připomínalo německý expresionismus (viz Kabinet doktora Caligariho). Loutky v kombinaci s motivem lidských neřestí mi zase připomněly Fimfárum, je ale tématem pracováno lépe. Příběh lze shrnout do dvou vět a ačkoliv je odvyprávěn dost dobře na to, aby se obešel bez dialogů (přítomná jsou pouze různá citoslovce a huhlání), tak já bych je tam raději měl, protože by mi mohly poskytnou další potěšení - krom toho vizuálu tam totiž žádné další nevidím. Obsahově je to příliš povrchní a klidně by to mohlo mít jen 20 minut. ()

hunterDave 

všechny recenze uživatele

Upřímně netuším kde mohl vzít tento snímek tak vysoké hodnocení hraničící s 90%. Zpracování mi přišlo spíše nepříjemné (hlavně neustále se opakující zdlouhavé scény a slátaniny zvuků nahrazující řeč postaviček), škoda Dykova předloha mohla být zpracována mnohem lépe. Jako celek slabý průměr, s knihou se to tolik nesehrálo, pointa překroucená, ani mě to nijak nebavilo, podruhé bych se na to nepodíval. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (2)

  • Filmoví cenzori vo vtedajšej ČSSR chceli film zakázať, a to hlavne z dôvodu, že hudbu k nemu zložil Michael Kocáb, ktorý bol členom vtedy zakázanej kapely Pražský Výběr. Po čase však film získal niekoľko ocenení na zahraničných filmových festivaloch, a tak ho nakoniec cenzori povolili. (Jello Biafra)
  • Ředitel Krátkého filmu Kamil Pixa původně nabízel svůj scénář Krysaře režiséru Juraji Herzovi, ten jej však přepsal do podoby, v níž hlavní roli měly hrát krysy a jejich stát. Pixa tedy přípravy zastavil a o rok později předal námět a scénář Jiřímu Bartovi. O samotné natáčení se Pixa nezajímal, a tak pro něj byla první projekce hotového filmu velké překvapení. Před Pixovou zuřivostí zachránil Bartu německý producent, který filmu zatleskal vestoje. Podle Bartova svědectví Pixa prohlásil, že druhého dne bude potřeba film přestříhat, naštěstí však byl do rána odvolán z postu ředitele. (Přemek)

Reklama

Reklama