foto

Vilém Čok

  • nar. 7.9.1961 (57 let)
    Mladá Boleslav, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Hudebník, textař, skladatel, showman, konferenciér a příležitostný herec Vilém Čok se narodil 7. září 1961 v Mladé Boleslavi, Československo. Svou hudební kariéru začal už v pubertě za aktivní podpory maminky. Vyučil se strojovým mechanikem na SOU telekomunikací.

Nejprve založil kapelu Zikkurat, kde Vilém hrál střídavě na kytaru, bicí i zpíval. Prorazili účastí na jazzových dnech a otevřel se jim svět pódií pro širokou veřejnost. V 70. letech platili za inovátory s hudebním vyjádřením „bezbřehého klukovství“. V roce 1981 Vilém přestoupil do kapely Pražský výběr, která tvořila s nádechem originality a nového image. S tím související skandály a problémy s tehdejším režimem vyústily v roce 1983 v zákaz činnosti. Přesto se jejich hity staly kultovními, zejména pro mládež. V letech 1984-1986 působil v kapele Moped, která hrála rock a vyhrála tehdy hlavní cenu odborné poroty. Popularitu mu ale zajistilo až hostování s oblíbenou kapelou Stromboli Michala Pavlíčka. V roce 1986 mohl znovu vystupovat s kapelou Pražský výběr a v roce 1988 vydává své první album „Výběr“. Skutečně první album bylo „Straka v hrsti“ natočené v roce 1982 a oficiálně vydané později. Koncem roku 1988 zakládá svůj vlastní projekt s názvem Nová růže. Kapela byla všeobecně přijata velmi kladně, ale nakonec se rozpadla. Dalším projektem byla kapela Delirium (1992), která fungovala do roku 2000. V roce 1997 se opět schází Pražský výběr a pořádá řadu úspěšných koncertů. V roce 2001 Vilém zakládá novou kapelu s názvem ByPass a téměř paralelně ožívá i Pražský výběr, který má od roku 2006 opět pauzu. Nejnovější satirické album kapely ByPass nese název „Živá voda“ (2011).

Kromě účinkování v kapelách ho bylo možno vidět v muzikálech – Pěna dní, Kráska a zvíře, Krysař, Jesus Christ Superstar, Mrazík, Johanka z Arku, Excalibur, nejnověji Kat Mydlář, Ať žije rokenrol. Hrál ve filmu V ŽÁRU KRÁLOVSKÉ LÁSKY (1990), PRAŽÁKŮM, TĚM JE HEJ (1990), několik měsíců uváděl místo Petra Rychlého televizní soutěž RYCHLÝ PRACHY (1998).

Pracovitý Vilém Čok se stále vyznačuje rebelským a provokujícím stylem projevu a snaží se „jít svou cestou“. Daří se mu to také díky značné podpoře stejně naladěných kamarádů a spolupracovníků a chápající rodiny. Má manželku Janu a syny Michala a Filipa. Je zastáncem zdravého způsobu života, např. každým rokem minimálně měsíc drží alkoholový půst. Stres eliminuje zajímavou praktikou – vrháním nožů a střílením ze své osobní zbraně, pistole, kterou pojmenoval Máňa.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Herecká filmografie

Filmy

2018 Kouzelník Žito (TV film)
2010 Elixír života (divadelní záznam)
Obraz Doriana Graye (divadelní záznam)
2009 Láska je láska (divadelní záznam)
Mona Lisa (divadelní záznam)
2008 Golem (divadelní záznam)
2007 Angelika (divadelní záznam)
2002 Báječná show
1997 Ztráty a nálezy (TV film)
1990 Pražákům, těm je hej
V žáru královské lásky
1985 Hledám dům holubí
Krysař
1983 Straka v hrsti

TV seriály

2013 Sanitka 2 (TV seriál)
Epizoda 12 (E12)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)

Dokumentární

2017 5 Tuctů Čombeho (koncert)
Pražský výběr (TV film)
Pražský výběr v O2 Aréně (koncert)
2016 Srdeční záležitosti Michala Pavlíčka (TV film)
2013 ČT Live - Pražský výběr (koncert)
2006 Michal Pavlíček - Beatová síň slávy (koncert)
ČT Live - Michal Pavlíček (koncert)
2005 25 let Pražského výběru (TV film)
2002 Jak se točí Báječná show (TV film)
1998 Bigbít (TV seriál)
1992 Bonrock (koncert)
1991 Pražský výběr (koncert)
1984 Nesmírná únava materiálu (studentský film)

TV pořady

2015 Rockshow Doktora Ozborna (TV pořad)
2014 Ceny paměti národa (TV pořad)
Překvápko! (TV pořad)
2013 Krampoloviny (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Srdce pro děti 2013 (TV pořad)
2012 Limuzína (TV pořad)
Silvestr jak Hron (TV pořad)
Živě na jedničce (TV pořad)
2010 Prostři pro tři (TV pořad)
Taneční skupina roku 2009 (TV pořad)
2009 Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Mr. GS (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2003 Střelnice (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Hvězda k hvězdě sedá (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
Rychlý prachy (TV pořad)
XXL (TV pořad)
Český slavík ’98 (TV pořad)
1997 Rande (TV pořad)
Senzibilšou (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 Kufr (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
Manéž Bolka Polívky (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 BijouTerrier - Tarantínov film (hudební videoklip)
2011 BijouTerrier - Prečo plačeš Vilém? (hudební videoklip)
1994 Vilém Čok a Delirium - Na Václavskym Václaváku (hudební videoklip)
1992 Vilém Čok - Delirium Tremens (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace