Reklama

Reklama

Zelená planeta

(seriál)
Velká Británie, 2022, 5 h 32 min (Minutáž: 40–59 min)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Navštivte spolu s průvodcem Davidem Attenboroughem svět, kde jeden život může trvat tisíc let. Uvidíte věci, které žádné lidské oko nikdy nevidělo, a objevíte krásný, ale divoký život rostlin na Zemi... Lesy pokrývají třicet procent povrchu Země, a přesto se v nich většina z nás nevyzná ani z poloviny dobře tak, jak si myslíme. Díky novému přírodovědnému seriálu máme nyní jedinečnou možnost odhalit, co dosud viděl jenom málokdo. Sledujte dobrodružné a fascinující příběhy lesních obyvatel od půvabných srnců, přes mazané lišky, až po úctyhodné divočáky. Díky nejmodernějším technologiím odhalíme také jejich nejbizarnější a nejúžasnější lesní sousedy. (TV Prima)

(více)

Recenze (15)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jak náročné muselo být natočit něco tak úžasného si asi nikdo z nás představit nedokáže. Trčet hodiny a hodiny někde v křoví, mrznout, v dešti, v parnu... Výsledek je ovšem dech beroucí. Máme možnosti vidět rostliny, které většina z nás asi nikdy neviděla a hlavně ani neuvidí takovým způsobem, jaký je nám předkládán. Všímáme si neuvěřitelných detailů. Každá minuta každé epizody stojí za to... ()

mata77 

všechny recenze uživatele

BBC v spolupráci so Sirom Davidom Attenboroughom natočila unikátnu sériu, ktorá so sebou neprináša len ďalšiu sadu náučných prírodopisných filmov, ale diváka doslova ovalí spŕškou emócií. Ako už napovedajú názvy jednotlivých epizód, diely sú tematicky zamerané. V závere každého dielu je potom dokrútka za kamerou z priebehu natáčania. Kameraman odhalí svoje tajomstvá a pomocný tím ukáže, čo treba urobiť pre získanie pár minút jedinečných záberov. Komentár Davida Attenborougha je už tradične veľmi silný a scenár sa teda dotýka nielen životného cyklu rastlinnej ríše, ale aj ľudského vplyvu na konkrétne biotopy. Povzbudzujúce je ale to, že navrhuje riešenia, ako môže každý jeden človek vo svojej rodnej zemi urobiť napohľad malú drobnosť a tým prispieť k navráteniu balansu. Tvorcovia urobili výbornú prácu, pretože naštrbili môj skepticizmus a aj ja sa pridávam k ich plánu na zalesnenie planéty. ()

Reklama

Bogrant 

všechny recenze uživatele

BBC spolu s Davidom Attenboroughom pokračujú v nastolenom tempe a tentokrát sa v rámci série cyklov o planéte Zem zblízka pozreli na zelený svet okolo nás, jeho vplyv a podstatu. Ich Green Planet je opätovne záruka najvyššej kvality, s množstvom monumentálnych i podrobne detailných záberov, ktoré s prispením skvelej hudby vytvárajú pozoruhodný, informačne znova bohatý a divácky plnohodnotný zážitok. Tá najpestrejšia možná flóra. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Další úžasný dokument z dílny BBC, potažmo Davida Attenborougha, tentokráte primárně o rostlinách. Přesto, že v dokumentech tohoto typu preferuji více faunu, líbila se mi Zelená planeta velice a můj nehynoucí obdiv má především David Attenborough, který je na svůj věk neskutečně vitální. V dokumentu zazní spousta pro mě nových informací, a tak zde velice oceňuji i vysokou informační hodnotu. Malinkou pihou na kráse tohoto dokumentu je opět eko-agitka, která opět kulminuje v posledním díle, stejně jako ve většině podobných počinů BBC posledních let. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Oproti ostatním "planetám" velmi příjemné oživení v tom smyslu, že se The Green Planet nezaměřuje na zvířata, ale primárně na rostliny. A i když je tím ze své podstaty o něco pomalejší a méně dynamická, přesto mi dokázala opakovaně vyrážet dech tím, co všechno a jakým způsobem je z technologického hlediska dneska možné nasnímat. Počínaje detailními makro záběry, přes dynamické přechody z normální perspektivy do mikroskopické, až po luxusní timelapsy a zcela unikátní stop-motion sekvence, které musely dát tvůrcům ohromné množství práce a sežrat neskutečné množství času. Nechybí tradiční environmentální apel, který upozorňuje především na důležitost diverzifikované divočiny a nebezpečí nadměrného využívání samostatně neudržitelných monokultur, které kriticky narušují přírodní balanc. Tentokrát však příjemně vyvažuje všechny ty katastrofy způsobené lidskou nenažraností i řada pozitivních zpráv a příběhů o tom s jakým málem lze dokázat zejména ve světě rostlin velké věci a to i, vzhledem k jejich průbojnosti a rychlému množení, v rozmezí několika málo let. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Táto epizóda je rozdelená na časti, z ktorých každá pojednáva o natáčaní jednotlivej epizódy. Tieto časti mohli českí a slovenskí diváci vidieť aj na záver každej príslušnej epizódy, t.j. na konci epizódy Tropické svety sme mohli vidieť, ako sa natáčalo v trópoch, na konci Vodných svetov ako sa natáčali tie atď. (ČSFD)

Reklama

Reklama