Reklama

Reklama

Bruce Lee: Cesta bojovníka

  • USA Bruce Lee: A Warrior's Journey (více)

Obsahy(1)

V roce 1972 natočil Bruce Lee tři téměř dokonalé akční scény. Původně měly být součástí filmu "The Game Of Death", který však bohužel nikdy nebyl dokončen. Tyto tři pasáže zmizely na dlouhou dobu z povědomí odborníků. Až v roce 1994 objevil John Little originální scénář, choreografické poznámky a popis příběhu, takže se mohl pustit do rozsáhlé rekonstrukce původního filmu za pomoci Bruceovy manželky a jeho nejlepšího žáka. Výsledkem je Bruce Lee: Cesta bojovníka, film, který dokumentuje původní záměry akční hvězdy. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

JFL 

všechny recenze uživatele

Stěžejní dokument o legendě bojových filmů – především díky závěrečným 40 minutám s plně zrekonstruovaným materiálem finálních bojů z Bruceho nedokončené "Game of Death". Na nich se mimo jiné ukazuje, jaký byl Robert Clouse, který materiál vtělil do své "Hry smrti", otřesný matlal a naopak potvrzuje Leeho coby formálního vizionáře v oblasti snímání a střihu bojových sekvencí. ()

Silblade 

všechny recenze uživatele

Tento dokument byl pro mě šok. Vyrůstal jsem na filmech s Bruce Leem, četl jsem o něm na internetu, žral jsem prostě všechno, kde byl Bruce Lee. Nikdy by mě ale nenapadlo, že film "Game of Death" je de facto slátanina a že Bruce Lee ho ve skutečnosti zamýšlel udělat úplně jinak. Když potom začaly ony původní tři akční scény, tak to bylo něco neuvěřitelnýho. Bruce je sice už 40 let po smrti, ale přesto jsem s ním viděl vlastně nový film. Nevím, hodně to na mě jako na fanouška Bruce zapůsobilo. Potom si člověk říká "kéž by ještě žil a dokončil Hru smrti. Určitě by předčila i Příchod Draka." Je mi z toho smutno, ale zároveň nám tu zanechal odkaz, ze kterého budou inspiraci čerpat i děti našich dětí. Vždyť ovlinil nejen svět bojových umění, ale i filozofii, film, kulturistiku, dokonce i hudbu. Bruci, kéž se s tebou jednou setkám a zatrénujeme si spolu.:) ()

Reklama

Cedr 

všechny recenze uživatele

Ve 100 minutách tento špičkový dokument diváky seznámí s Bruce Leem nejen jako hereckou superstar ale i jako mistrem kung-fu rebelujícím proti překonaným tradicím, jako filmařem rebelujícím proti Hollywoodské a Hongkongské hlouposti, jako kouče, jako filozofa, ale hlavně jako člověka. Po uvedení do kontextu pomocí Leeho žáků, kolegů, přátel a rodiny navíc dostanete rekonstrukci nedokončené Game of Death představené v podobě co možná nejbližší té jakou měl Bruce Lee na mysli. Shlédnutí filmů s Bruce Leem by diváka mělo přesvědčit proč je toto jméno tak moc uznáváno. Shlédnutí tohoto dokumentu zdaleka tento sentiment jen neutvrdí, ale vznese otázku proč je toto jméno uznáváno tak málo. Génius, vizionář, Legenda s velkým L. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že spíš než tento dokument, tady většina uživatelů hodnotí osobu Bruce Lee. A to bych se samozřejmě přidal a bez velkého rozmýšlení vysekl pětihvězdu také. Je veliká škoda, že se nedožil vysokého věku. Měl tendence filozofovat, hledat tu správnou cestu a byl natolik chytrý, že si ještě v mladém věku uvědomil, že si každý musí tu svoji cestu najít sám. Nestal se vůdcem ovcí, což by ho nakonec svazovalo a od jeho cesty odvedlo. Nebál se vyslovit nahlas myšlenky, které se v té době nemusely líbit a stejně tak se nebál své názory revidovat. A přestože není tento dokument klasickým životopisem, ale spíše sleduje osud Bruceho dítěte v podobě nedokončeného filmu The Game Of Death, daří se i tak představit tohoto človíčka jako skutečnou osobnost s nezaměnitelným důvtipem a talentem. Podstatnou část dokumentu pak tvoří scény z tohoto nedokončeného filmu. Možná by to byl ve své době trhák, ale souboj s Kareem Abdul-Jabbarem je v lepším případě úsměvný, možná dokonce i směšný. Naivita scénáře je mi naopak sympatická a jsem si jistý, že by třeba 50-ti letý Bruce Lee napsal i udělal skvělý film. Když to shrnu...jde o klasický pábitelský dokument, kde se pěje sláva a chvála, ale současně to vypadá, že je tam spousta faktických informací. Navíc jde o detailní rozbor části života člověka, který mi stejně jako milionům dalších lidí, velmi imponoval. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

----- "Nemít metodu za metodu, nemít omezení za omezující." ----- Maličko zidealizovaný portrét bojovníka malého vzrůstem - a velkého nejen svými fyzickými schopnostmi, ale i svou filosofií ... celým svým životem. To už je údělem legend, že jsou stavěny na piedestaly, aby k nim bylo možné vzhlížel - a pokud si to někdo zaslouží, je to právě Bruce Lee. A tak jsem velice vděčná za dokument, který ho přibližuje nejen jako dodnes nepřekonaného mistra bojových umění, který se dotkl samotné hranice lidských možností, ale i jako výraznou, charismatickou a cílevědomou osobnost s neobyčejně pevnou vůlí, jako muže, který svými názory v mnoha ohledech předběhl dobu a který se nikdy nesklonil před žádnou překážkou. Rekonstrukce Bruceova nedokončeného filmu "The Game Of Death" pak ukazuje v původní podobě scény, které v roce 1978 neodpustitelným způsobem použil (nebo spíš zneužil) Robert Clouse. ()

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama