Reklama

Reklama

Hercova pomsta

(festivalový název)
  • Japonsko Revenge of a Kabuki Actor (více)

Obsahy(1)

Nakamura Jukinodžo je populární herec divadla kabuki, kde ztvárňuje ženské postavy. Nese si v sobě obrovskou zášť vůči lidem, kteří dohnali jeho rodiče k sebevraždě, když byl malé dítě. Nyní se jim chce pomstít a využívá k tomu právě svou popularitu. Rozhodne se pro první krok - získat dceru jednoho z nich. (Zíza)

Recenze (16)

stub 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších filmů o pomstě, se kterými jsem měl tu čest a zároveň jeden z nejlepších výkonů Kazua Hasegawy (na jehož počest byl film, jako jeho třístý, natočen), který se k této roli vrátil téměř po 30-ti letech. Jednotlivé scény vystupují ze tmy, aby se do ní opět nořily, stejně jako v divadle kabuki, podle jehož zákonitostí je film natočen. Hasegawa kromě hlavní role ztvárňuje také důležitou postavu zloděje Yamitora a zejména pak jejich "společné" dialogy jsou dokonale vymyšlené. Atmosféra je zcela bizarní, ale neměl jsem sebemenší problém ji přijmout - snad ještě nikdy jsem u filmu nezažil tak výraznou kombinaci vážnosti a parodičnosti zároveň. Vlastně celý snímek stojí na vyhroceném kontrastu protipólů - výsledné pnutí je jedinečné, nezaměnitelné a beze zbytku potvrzuje tvůrčí genialitu Kona Ichikawy (který o natáčení, pokud vím, příliš nestál). Scénář: Daisuke Ito ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý čo to vlastne je to kabuki divadlo.Ale vôbec ma to neoslovilo.Pripadalo mi to ako televízne inscenácie pred rokom 1989 vysielané v bývalej ČSTV.Alebo ako divadelné predstavenie.Pre mňá to určite nie je.Pre milovníkov takýchto filmov to ale môže byť zážitok.A neuveriteľne veľa kecania,to tiež nemám moc rád.Takže kabuki,nie. ()

Reklama

Bruce_cz 

všechny recenze uživatele

Slušná podívaná, jen mě zklamal dosti zmatený závěr. Celý film jsem vnímal jak sinusoidu, po zvláštním začátku si mě děj získal a vrchol zábavy byla skvělá scéna s kupci a rýží, ale pak se najednou všechno otočilo a já jsem byl tažen ke konci a i trochu zmatený dějem. Hlavní hrdina mi byl krajně nesympatický, už jen ten zženštilý hlas mi lezl hrozně na nervy a celé to bylo hodně zvláštní, chápu, jestli to bylo myšleno parodicky a pokus o zesměšnění Hasegawy. Velké plus, že film hodně otvírá dveře do Japonské kultury, divadla, zvykům a mě jako neznalce, dosti obohatil. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to osudové, je to melodramatické, je to ale zároveň aj vtipné a zámerne preštylizované. A šlape to od začiatku do konca. Príbeh jednej pomsty v prevleku, ktorý ale zasadením do prvej polovice 19. storočia upomína na vtedajšie sociálne problémy aj politickú situáciu. Kto má rád výrazové prostriedky divadla kabuki, respektíve si rád na plátne/obrazovke pozrie nejaké tie inscenované scény divadelného predstavenia, ten si môže prirátať k hodnoteniu výrazný plusový bod. Tento príbeh o pomste by mohol byť zasadený do ľubovoľného prostredia a doby, ide o veľmi univerzálny príbeh a v podstate sme niečo podobné videli v západnej kinematografii stovky krát. Ale Hercova pomsta obsahuje okrem svojej exotickosti aj kvalitnú filmárčinu, čo sa zrovna o všetkých revenge filmoch povedať nedá. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]     "I haven't seen such a beautiful woman in a long time. Ushi... Tame... where'd you find a girl like this?" "Some dogs were barking at her."     Historická dráma zaradená do zoznamu 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete, ktorej dej sa odohráva v roku 1836 v meste Edo (terajšie Tokio). Má síce nepochybné kvality, moje hodnotenie je ale, žiaľ, negatívne ovplyvnené faktom, že nedokážem nájsť krásu v tradičnom japonskom divadle kabuki (táto travesty show s kvílivými zvukmi mi je skôr protivná). A čo viac, hneď dve pôvabné dievčiny (predovšetkým Ajako Wakao je až nezvyčajne krásna) sa v tomto príbehu zaľúbia do muža hrajúceho sa na ženu (Yukinojo, herec divadla kabuki), hovoriaceho protivne tenkým hláskom, ktorý tu je ešte k tomu aj hlavným hrdinom. Tým som si ale negatíva odbyl a budem sa venovať už iba pozitívam. Klasický príbeh pomsty je stvárnený pútavou formou, má ľúbivú obrazovú stránku (najmä tie nočné scény sú úchvatné) a vydarená je i jeho hudobná zložka (džezovo ladená). Výborne sú napísané i jednotlivé postavy, do ktorých sa tvorcom podarilo vložiť aj celkom príťažlivý humor. Moje sympatie má v tomto smere hlavne zlodejka Ohatsu a zaujali ma aj prekvapivé schopnosti zženštilého hlavného hrdinu Yukinoja, na ktorých sú postavené veľmi vtipné situácie. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Film je známy aj pod názvom "The Revenge Of Ukeno-Jo". (Svadbos)
  • V době natáčení nebyl režisér Kon Ičikawa ve svém studiu v oblibě, neboť jeho poslední dva filmy skončily finanční ztrátou. Za trest mu byl uložen úkol natočit film k oslavě třísté filmové role legendárního herce Kazua Hasegawy. (Hans.)
  • Stejně jako v původním filmu z roku 1935 si zde hlavní roli zahrál Kazu Hasegawa. (Hans.)

Reklama

Reklama