Reklama

Reklama

Fahrenheit 9/11

  • USA Fahrenheit 9/11 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Protibushovský politický dokument amerického režiséra Michaela Moorea Fahrenheit 9/11 získal na letošním MFF v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film. V první části filmu předkládá ironický portrét Bushovy osobnosti a zabývá se okolnostmi a následky teroristického útoku na WTC včetně války v Afghánistánu. Upozorňuje na Bushovo přehlížení signálů o chystaném útoku, ale vrací se také k jeho kontaktům se saúdskoarabskou oligarchií. Druhá část je zaměřena především na válku v Iráku. "Koho by zajímal Irák, kdyby tam nebylo druhé největší naleziště ropy na světě? Bush bombarduje celý svět kvůli naftě," zazní ve filmu. Poslední část snímku Fahrenheit 9/11 je nejemotivnější, Moore se v ní soustřeďuje na výpovědi lidí, které válka postihla nejen v Iráku, ale i doma ve Spojených státech. Film je natočen atraktivní, zábavnou formou, v níž nechybí humor, což režisér v Cannes zdůvodnil především tím, že mu šlo o to, zaujmout mladé "popcornové" publikum, jemuž je jeho film určen a které - pokud se nebaví - z kin záhy odchází. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (290)

golfista 

všechny recenze uživatele

Bowling mě ohromil a Fahrenheit (bohužel) zklamal. Lov informací při natáčení Bowlingu byl úžasný a nejen proto, že tím dokumentem Moore bojoval za (obecně) dobrou věc. V tomhle pseudodokumentu se snaží jen znemožnit jednoho konkrétního člověka a to mu jde podstatně hůř (hlavně je na tom vidět jak moc to chce). S takovou spoustou materiálu, jaká existuje o presidentovi USA by zručný dokumentarista znemožnil asi každého. Bez vyjímky.... A ocenění za nejlepší FILM - no to je snad žert. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ani ta extra porce demagogie mi nevadila tolik, jako fakt, že ve druhé polovině se toho moc nedělo. O co jde ve válce v Iráku je podle mne jasné už od začátku a u filmu jsem se začal nudit. To ty zfalšované prezidentské volby, nestandardní saudsko-americké vztahy či podivuhodný průběh schvalování zákonů Kongresem byly natočeny daleko zajímavěji. Američané ale prokázali, že za svým prezidentem stojí a zvolili ho znovu. Divná země. Není nakonec Britney Spears i jejich intelektuálním idolem? ()

Reklama

ripo 

všechny recenze uživatele

Typický Mooreovský investigatívny dokument, ktorého cieľom je tentokrát spraviť z Busha totálneho idiota a pokrytca , čo sa mu za môjho súhlasného ´´oléééééé´´ aj podarilo. Z druhej strany - ktorá politická smotánka je čistá ?!? No najčistejšie bola médiami podávaná tá, Made in U.S.A. .... (plnému hodnoteniu by pomohlo skrátenie záveru filmu cca o 10-15 minút) ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

.........kameraman a režisér Jan Špáta o sobě řekl, že pokud chce o někom natočit dobrý dokument, musí ho dobře poznat, mít rád, znát jeho charakterové vlastnosti, ztotožnit se s ním a pak to vše citlivě podat a natočit. Fahrenheit je však zcela o něčem jiném. Je to jen poutavý, dobře natočený protestfilm, aneb po našem: Jak chutná moc (Mňačko). Zde v podání zkušeného M. Moora.......... ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Dokument, ktorý bol podľa mňa právom veľmi ocenený. Je to štýl tvorcu s jeho humorom a s jeho uštipačnosťou, ale zároveň fakty sú neodškriepiteľné, napriek tomu, že je známy odporca toho, proti čomu tento film bol a až tak objektívne to nie je. Jasne vidieť paranoju medzi ľuďmi, ktorú vyrobil štát, taktiež udavačstvo ako z nejakej diktatúry, stratu slobody pre zámienky patriotizmu, biznis korporácií na vojnách, nezmyselnú vojnu v Iraku, ale aj špinavosti ohľadom 11. septembra. Ďalšie dôkazy o špinavej hre USA, NATO a korporácií vo svete, myslím, že tento film môžem odporučiť, aj keď takto by dokumenty nemali vyzerať. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (11)

  • Fahrenheit 9/11 se dostal během víkendu 25. – 27. 6. 2004 na čelo amerického žebříčku návštěvnosti se sumou dosahující téměř 24 milionů dolarů, což je čtyřnásobek nákladů na jeho natočení. Stal se nejúspěšnějším dokumetem v kinech Severní Ameriky, když si celkem odnesl 118 milionů. (imro)
  • Michael Moore za svůj dokument získal Zlatou palmu v Cannes a údajně se dočkal nejdelší standing ovation v historii festivalu. Je to v pořadí jen druhý dokument oceněný Palmou, před ním se to podařilo jen dvojici Jaques-Yves Cousteau a Lous Malle za Svět ticha (1956). (imro)
  • Michael Moore svým filmem překonal rekord filmu Rocky 3 s nejvyšším openingem pro film promítaný v méně než 1 000 kinech a jako první dokument v historii zdolal 100-milionovou hranici. Za první víkend také vydělal tolik, co Moorovo předcházející dílo Bowling for Columbine (2002) za tři měsíce. (imro)

Související novinky

Politika Sydneyho Pollacka

Politika Sydneyho Pollacka

05.04.2007

Sydney Pollack se politickým thrillerům rozhodně nevyhýbá, což dokázal i jeho předposledním filmem Tlumočnice, který se odehrávala na horké půdě OSN. Po tomto snímku si odpočinul dokumentem o svém… (více)

Demagog Moore?

Demagog Moore?

22.12.2006

Kontroverzní Michael Moore se včera zúčastnil soudného řízení, na které ho dostala žaloba seržanta Petera Damona, člena Massachusettské národní gardy a vojenského veterána, který v Iráku přišel o obě… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno