Reklama

Reklama

Africké královny - Královna Kleopatra

(série)
  • Velká Británie Queen Cleopatra
všechny plakáty
Trailer
Velká Británie, 2023, 3 h 1 min (Minutáž: 42–48 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární drama, které se prostřednictvím rekonstrukcí a rozhovorů s odborníky zabývá poslední egyptskou panovnicí Kleopatrou a jejím bojem o trůn, rodinu i odkaz. (Netflix)

Diskuze

rscott

rscott (hodnocení, recenze)

Dacsus

Keď človek nemá argumenty tak nadáva. Na to som si už zvykol. 

Či sa Vám to páči alebo nie nevieme v tomto prípade celý kleopatrin rodokmeň. Nevieme z istotou povedať kto bola jej mama ani babka. O tom svedčia aj jej vyzobrazenia v umení. Máte sochy ktore su biele (anticke), sochy ktore su čierne (egyptské), podobne je to aj z kresbami kde su rôzne odtiene jej farby pleti. Ale z istotou sa vie, že nebola biela, teda neviem kto by tvrdil o egyptanoch že sú bieli. 

Preto si dovoluje samotná dokudráma špekulovať, že mohla mať aj čiernu farbu pleti. Čo sa nedá vyvrátit ani potvrdiť. 

na příspěvěk reagoval Ghola, Kolárek, movemat, Castrator

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

SONITA

Njn. Nová doba. Ve světě kde je v pohodě tolerována forma protestu ve formě rabování, házení zápalných lahví a podobně, bych si tipl že pokud by Tinu hrála bílá ženská, ti zaostalí otroci které pořád svět zneužívá, by zapálili všechny kina v USstánu.

Jo a nějak pořád nechápu proč by měl kdokoliv odsuzovat černý za to že chtějí svých 5 minut slávy. Já jim tu pozornost přeju. Těm "ostatním" jednou dojde trpělivost a pak nastane "očista" a budem se na ty chudáky chodit dívat do zoo.

Nejhorší na tom všem je to že jim ten rasismus vyhovuje.

Dodatek : všimly jste si že nejvíc se o rasismu vykřikuje když policajti zastřelí zfetované tmavé hovado ? Nějak jsem nezaznamenal rasismus vůči Smithovi, Foxxovi, Fishburnovi .....

A souhlasím s tím že by tu facku potřebovala Jada aby zklapla hubu a popřemýšlela nad tím co přesně lidem vadí.

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

Ghola

Áno a Jánošíka môže hrať v pohode maďar. Čo sa týka Jána Žižku tak tam neviem presne ako to bolo s tým Japonským pôvodom to sa musíme  opýtať Okamuru čo si o tom myslí jeho Japonská babička. 

Ghola

Ghola (hodnocení, recenze)

Prečo ísť do Ameriky - nikto predsa nevie, ako skutočne vyzeral Ján Žižka, resp. jeho predkovia, takže v najbližšom filmovom spracovaní by ho kľudne mohol hrať Japonec!

na příspěvěk reagoval SONITA

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

No a teraz uvediem ako dobrý príklad niečo aktuálne. Ako všetci viete nedávno nás opustila Tina Turner. Dajme tomu že za krátky čas by sa niekto rozhodol natočiť ďalší životopisný film o nej a organizoval by sa casting a zrazu sa tam objaví medzi kandidátkami modrooká blondínka biela ako vápno. Viete si predstaviť tú drzosť ? A ešte väčšiu drzosť keby tú rolu naozaj získala a všetci by sa tvárili ako je to správne a pokrokové ? Pripadá vám to šialené a neúctivé ? Lebo mne áno. A aj keby mi ponúkli milión ako honorár tak by som v sebe mala dosť charakteru aby som ako beloška tú rolu odmietla. Vedela by som si priznať že sa na tú úlohu nehodím bez toho aby ma čierna komunita musela na to upozorňovať. Ale samozrejme mohla by som zvoliť aj inú alternatívu že proste tú rolu vezmem a všetkým kritikom by som dookola kvákala že sú proste rasisti lebo majú niečo proti mojej bielej farbe pleti. Už pochopili všetky slniečka či ešte furt nezapaľuje ? 

na příspěvěk reagoval ESNYR, movemat

SONITA

SONITA (hodnocení, recenze)

Keď som bola malá tak moja babka mi povedala že ju nezaujíma čo mi hovoria v škole pretože Martin Luther King bol proste beloch. Rovnako aj Nelson Mandela bol beloch. Predpokladám že toto vám všetkým stačí ako nespochybniteľný argument. Slovo babky má proste nespochybniteľnú váhu a 100% dôveryhodnosť. A kto mi neverí ten je určite rasista ktorého ohrozuje moja biela farba pleti.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf , Sabrewulf

Popisuješ své projevy, akorát je obracíš proti druhému. Já to zkusím napsat tak, aby to i existence jako ty pochopila: pokud někdo nepíše o negroidní rase, ale o negrech, opičácích atd. (= rasistické výrazy na adresu lidí s nebílou barvou pleti), přičemž zde v "recenzích" byly i naštěstí smazané věci spojené se smrtí (= věci vyloženě protizákonné, protože související s podněcováním nenávisti vůči skupině osob), tak je fakt neobhajitelné, že NEjde o projevy rasismu a že NEjde o rasismus. 

Kupíš akorát urážky, ale ukazuješ se jako negramot (např. se "neschovávám za Wikipedii", ale dal jsem na ni odkaz jako na jeden ze tří (!) možných zdrojů definujících rasismus) - a vzhledem k výše uvedenému i jako rasista. Nikdo jiný by totiž neobhajoval např. v prvním odstavci uvedené (a zde v diskuzi opakovaně zmíněné).

na příspěvěk reagoval movemat

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Bluntman

Ale jasně, že jsou argumenty. Ty je ale nikdy nečteš, u nikoho jiného. Vezmeš si jenom to, co potřebuješ a v lepším případě to ještě překroutíš. S tebou nemá cenu diskutovat, jsi tvrdohlavý hlupák, schovávající se za wikipedie a rádoby inteligentní mluvu. Ubožáčku.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Chápu, že kde nejsou argumenty, je jenom demagogie a urážky, jak zde celou dobu předvádíš (pokud se neztrapňuješ snahou o "argumentaci", když tvrdíš, že derogativní označení "negr" v souvislosti s osobou není rasistické, protože tak je označována i italská čokoška). Já rasismus nedefinoval, já názorně ukazoval, jak se zde projevuje. K tomu, co je rasismus, např.: https://www.vzajemnesouziti.cz/file.php?nid=15768&oid=7386602 , případně na Wiki zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/Rasismus, nebo ze Sociologické encyklopedie zde: https://encyklopedie.soc.cas.cz/w/Rasismus

Tak třeba: "Rasismus je teorie a ideologie hierarchizující sociální skupiny podle rasového klíče." (Wiki - přemýšlím, jestli masový reviewbombing kvůli tmavé barvě pleti herečky - zde nebo u Malé mořské víly - není hierarchizování a projev rasismu, hm?)

Anebo: "rasismus – nepřátelský postoj vůči příslušníkům jiné rasy nebo etnika lidově považovaného za rasu, který může nabýt fanatických podob a může přerůst v ideologii i v systematický teror." (Sociologická encyklopedie - přemýšlím, jestli nasázení odpadů, přání smrti, užívání urážek apod. není projevem nepřátelského postoje...)

Zastáváš naprosto neudržitelné pozice, navíc z toho vycházíš jako rasistický negramot. 

na příspěvěk reagoval Sabrewulf, Sabrewulf

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Bluntman

Myslel jsem MOJI poslední větu, ťuldo. Tu s tím skutečným zlem. Radši 20x. A s definicí rasismu jsi skutečně mimo, ale to prostě nemá cenu rozebírat, protože když si Bluntman usmyslí, že voda není mokrá nýbrž suchá, pak je to jak mluvit do dubu. Ale jo, zachránil jsi den, svým vybraným pozlátkovým projevem (to vždycky zabere, že jo) sis zase trochu povýšil ego, zachránil den a můžeš jít do nebe. Buď dobrý a já jdu zjistit, jak se používají tři mušle.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Byla adresována tobě a byla variací na to, co jsem psal už předtím, ale evidentně máš s chápáním stále zcela zásadní problém. Tak to zkusím v bodech, přestože se budu opakovat:

1. Po otevření profilu se zde vyrojila řada odpadových hodnocení, přičemž bylo zjevné, že to ti lidi ani neviděli - a někteří se k tomu v "recenzích" a v "diskuzi" i přiznávali a přiznávají. Z projevů v "diskuzích" a "recenzích" bylo zjevné, že důvodem pro odpadové hodnocení je barva pleti protagonistky, představitelky titulní role v dramatizovaných pasážích. Šlo tedy o věc rasy, potažmo etnicity.

2. V "recenzích" je velká řada výronů, kde je užito derogativních označení, které se týkají rasy a která jsou ve společnosti považována za rasistická, a tak to nelze okecat jako neutrální popis. V některých takových výkřicích bylo vedle přání krachu streamovací služby i přání smrti apod., než to bylo mírně promazáno.

3. Rasističtí odpadáři, projevující se i v "recenzích" rasisticky, nemají problém s whitewashingem, ani jejich rasistické hodnocení a rasistické "recenze" nejsou užitím rasistických projevů pro nerasistické účely, jako tak činí například Quentin Tarantino anebo Spike Lee ve své tvorbě, ale má jít o urážku lidí jiné než bílé barvy pleti. Nelze ani tvrdit, že by jim vadila "propaganda", jak se někdy "argumentuje" v jejich prospěch, protože propaganda je postavena na jednom ideologickém narativu, který představuje vylhanou verzi historie a znemožňuje přístup k jiným zdrojům, zatímco tohle dokudrama přiznává fikční pasáže jako fikční, přiznává u nich subjektivní filtr a staví na mnohosti výkladu a několika možných verzí možného. Ani nelze tvrdit, že by se dokument, potažmo dokudrama, protivilo dané kategorii, protože pro dokumenty byla vždy příznačná inscenovanost a pro dokudramata přiznané inscenované pasáže pro účely vyprávění. 

-> Pokud někdo jedná jako rasista, projevuje se jako rasista a není žádný jiný pádný důvod, než že jde o něčí rasu (naopak např. důvody nízkého hodnocení Ještěřáka jsou zcela validní), tak jde o rasistické špíny. Pokud někdo něco takového jakkoliv obhajuje, tak nejenom legitimizuje rasismus, ale zároveň se stává rasistickou špínou - a mnohonásobným negramotem, protože nechápajícím psaný projev, postrádající audiovizuální i mediální gramotnost. Mirda Dušín by volil jiné výrazy, Trumpova močko na ceckách ruské prostitutky (když už se něžně oslovujeme, brouku). 

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

rscott

??? - smiem ta nazvat jebnutou? Pretoze tu mame texty ktore pojednavaju o jej povode. A len jebnuty jedinec toto odignoruje (okrem dalsich naznakov, ktore tu uz boli spomenute).

na příspěvěk reagoval rscott

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Zaprvé jsi nehodnotil pouze první díl, ale celý seriál, k čemuž ses právě přiznal. Tudíž můžeš těžko rozporovat, že jsi hodnotil neviděné, když jsi to právě sám napsal, respektive se k tomu doznal. 

Hele, mně je úplně jedno, jak si racionalizuješ vlastní rasismus, případně rasismus druhých. Pokud někdo hodnotí neviděné odpadem, protože danou osobu popouzí herečka černé barvy pleti, jde o projev rasismu. Pokud někdo v "recenzích" píše otevřeně rasistické věci, které jsem jako příklady citoval níže, jde o projev rasismu. Už proto, že označení negr je derogativní, už proto, že má konkrétní společenské a sémantické konotace. Neexistuje nic jako "pravý rasista", jak rámuješ člověka neakceptující jakoukoliv jinou barvu pleti než jeho, a "nerasismus", kam spadají všechny rasistické projevy, mezi které patří i review bombing na základě nebílé barvy pleti, užívání rasistických nadávek, případně jakékoliv omlouvání takového jednání, které rasismus legitimizuje. Zjevně ani nevíš, co rasismus je, a cucáš si zde kdo ví odkud nějakou jeho krajní podobu, zatímco jakékoliv další projevy rasismu omlouváš. Pokud by se domnělí, tebou konstruovaní "nerasisti" neprojevovali rasisticky, užili by v souvislosti s dokudramatem výraz "debilní", nikoliv - jak je zde časté " - slovíčko na n, včetně různých přání smrti, které zde v "recenzích" byly (a něco z toho bylo naštěstí smazáno, takže se přece jenom admini obtěžují).   

Je ale možné, že nejsi rasista, ale jenom někdo, kdo legitimizuje rasismus, protože jsi intelektuálně imrvére indisponovaný a absolutně nerozumíš tomu, že slova mají význam, záleží na kontextu jejich užití, na historickém backgroundu, na proměně významu napříč historií, na dalších faktorech...

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Bluntman

Co to meleš? Kde bereš tu DRZOST, osočovat mě, že jsem to neviděl? Celý první díl jsem viděl (budu psát i koment), klidně se mě můžeš zeptat, co je ve které minutě. Na každé hovno, dřív než ho pošlu do odpadu, kouknu, byť s odporem. Neviděné nehodnotím.

A k těm rasistickým urážkám. Ono by bylo dobré naučit se rozlišovat rasistickou urážku od běžné nadávky. Vím, je to těžké, musí se u toho totiž použít mozek, ale když většina lidí používá ve svém slovníku běžně slovo černoch, dává filmům s hlavními černošskými postavami třeba i 4-5 (pravý rasista by na to ani nekouknul), přičemž teprve až když je něco vytočí, použijí tohle slovo, tak to opravdu není pravá rasistická urážka. Nadávající si prostě sám pro sebe jen přetaví to, co cílová skupina považuje za rasistickou/ popřípadě homofobní urážku, v normální nadávku jako třeba debil, ale díky tomu vyskakování jako čert s krabičky, to vlastně pro nadávajícího získá na větší údernosti. Stejně jako já, běžně používám slova gay, homosexuál, ale když mě někdo něčím štve, řeknu buzna apod. Kdysi jsem v jedné firmě měl po boku spolupracovnici a ta při každém zmínění něčeho o Vietnamcích, používala žluťáci. Pořád. Tam poznáš, že člověk opravdu v jádru rasista je. Mimochodem, to jak jsi se chytil té hořké čokolády, je opravdu zoufalé chytání stébla, to byl jeden z příkladů, protože jinak taková negroidní rasa už je označení pro dané osoby, to už se člověka týká, nebo snad ne?

A k celku. Rasista je ten, kdo jako zaměstnavatel nedá práci černochovi, popřípadě pracující nechce s černochem pracovat u jednoho stroje, autobusák nepustí černocha do autobusu, popřípadě cestující nechce vedle černocha sedět, či jen tak když potká černocha na ulici, tak mu bezdůvodně vynadá... to všechno jen kvůli tomu, že má jinou barvu kůže. Rasista nenávidí všechny osoby s příslušným pigmentem. Když na jednoho černocha, se kterým máš konflikt zakřičíš "negře" a o ostatních tisících mluvíš jako o černoších, fakt není rasistická urážka. Já vím, že je to jednoduché takhle povrchně označit, člověk se pak nejspíš cítí jako ten, co zachránil den a půjde do nebe. Ale vážně: Nauč se rozlišovat skutečné zlo, hodně ti to v životě pomůže.

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Mě nepřekvapuje, že rasisti jsou pohoršeni z čehokoliv tmavého, protože rasisti mají hlavu v zadku, a tak je tma zneklidňuje. Bohužel nejsou schopni reflektovat, že problém je čistě u nich, protože by nejenom jim, ale i ostatním prospělo, kdyby si tu hlavu z prdele vytáhli.

Sabrewulf: Ty jsi mi ale roztomilý rasistický negramot. Zpochybňuješ, že by zde byly projevy rasismu, potažmo fašismu. Konkrétní příklady z předchozích stran diskuze (hodnocení neviděného jenom na základě barvy pleti herečky) ignoruješ, nejspíš proto, že se toho sám dopouštíš a měl bys být spolu s ostatními takto hodnotícími zabanován. Na konkrétní příklady rasistických projevů v "recenzích" reaguješ vedle urážek tak, že označení negr apod. není v souvislosti s člověkem (!) a sázením odpadů rasistické, protože hořká čokoláda je takto taky označována a slova samozřejmě mají jeden fixní význam, nemají různá emocionální zabarvení, odlišné společenské konotace apod. Přestaň se tu s dalšími ztrapňovat a smaž hodnocení neviděného, než sem konečně naběhnou admini a po právu zabanují zdejší rasistickou špínu za hodnocení neviděného. 

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

Sabrewulf

Sabrewulf (hodnocení, recenze)

Bluntman

A víš třeba, že negro je italsky černošský? Že i na těch pitomých pralinkách Lindt s hořkou čokoládou je nápis "extra negro"? Tudíž to prostě znamená s vysokou pravděpodobností černý/tmavý apod.? Ale ublížený černoch řekne, že je to nadávka, tak je to holt nadávka, no. Už někam zalez, ublížený slabochu.

na příspěvěk reagoval Bluntman, Castrator

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

movemat

Tím, že nevíš, co je dokument a co je dokudrama (či jak k nim lze přistupovat), a že se ani neobtěžuješ se dovzdělávat, zesměšňuje jenom tebe, nikoho jiného. Pár stránek zde byly uvedeny příklady dokumentů (celovečerního Nanuna, ale třeba i krátkých lumiérovských nonfikcí), které obsahují pro tyto účely inscenované pasáže, potažmo jsou vyloženě v rozporu se skutečností v daných inscenovaných pasážích. Pokud někdo dokument jakkoliv spojuje se stoprocentní věrohodností, svědčí to o audiovizuální negramotnosti těch lidí. A kdyby učitelka z uvedeného příkladu za něco stála, doporučila by k přečtení z česky přeložených autorů např. Billa Nicholse nebo Guye Gauthiera. Zas ale chápu, že tady jsem v diskuzi, kdy nejhlasitější křiklouni hodnotí neviděné a dělá jim problém i pochopit příspěvek, natož aby přečetli někdy nějakou knihu.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Sabrewulf

Sabrewulf: Umíš číst? Zvládáš chápat psaný projev? Obtěžoval ses přečíst zdejší diskuzi anebo "recenze"? Jednak v diskuzi myslím DarKnig uváděl konkrétní příklad jednoho rasistického blitku z "recenzí", jednak jsem zde já uváděl konkrétní argumenty, proč jde o projev rasismu (a audiovizuální negramotnosti). Pokud chceš další příklady rasismu, tak např.:

"Tak toto je dobrá sračka, Netflix zo mňa urobil rasistu, nemal som nič proti opičiakom kým mi ich stále nejebú pred ksicht do každého seriálu a filmu na jebnuté irelevantné úlohy, ktoré sa černoškom vôbec nehodia. Opičiaci boli a vždy budú otroci, imaginárne fantasy seriáli to nezmenia. 0%" (rategod)

"Já si myslím, že kdyby Kleopatru hrál nějaký negr herec a Julia Césara třeba transgender, homosexuál se sklony k nekrofilii a zoofilii, tak by Netflix mohl směle kandidovat s tímto ,, dokumentem '' na Oscara.." (luki00)

"Až bude mít Will potřebu zase někoho lisknout, tak by měl v první řadě proplesknout starou a hned po ní vedení Netflixu, co tomuhle svinstvu dalo zelenou... Už těch negrů bylo dost! Nejsem rasista, ale všeho moc škodí." (BIG.NINE.CF)

"Revizionisticka negrofilni sracka" (Ridkastolice)

"Černošská sračka,bez respektu k historii. Fuj styďte se." (Dalu666) 

Hele, já chápu, že kde není schopnost argumentace, tam je jenom demagogie. Pokud si ale myslíš, že vymezení se proti a) reviewbombingu, b) rasistickým výkřikům a c) audiovizuální negramotnosti jakkoliv vede k dystopii, tak nechci vidět, jak dle tebe a lidí jako ty vypadá utopie. Asi je plná rasistických negramotů hodnotících na databázích neviděné. Plus k tomu race-swapnutí: jednak není stoprocentně jisté, jak se to Kleopatřinou barvou pleti mělo, jednak ani v tom dokumentu nikdo netvrdí, že Kleopatra byla jednoznačně černá, jednak je Kleopatra hrána (!) herečkou s tmavší barvou pleti v dramatizovaných pasážích. Příklady toho, kdy opravdový race-swap hodnotícím nevadí, zatímco race-swap, který ani není opravdovým race-swapem, u Kleopatry ano, zde v diskuzi byly taky uváděny. 

na příspěvěk reagoval Sabrewulf

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Jo a proto celej egypt vypadal jak dovolená v Etiopii :DDD

fakt ty drž hubu, faktických chyb, lží a doslova historických manipulací je tam až až.

CreepyJoe

CreepyJoe (hodnocení, recenze)

Bluntman

Hele já naprosto s tebou souhlasím, že Hollywood se dopouštěl rasismu, whitewashingu a pod. Nicméně blackwashing, je úplně stejný průjem a nemyslím si, že je to adekvátní odpověď, to je jako kdyby se rozhodli zkoncovat s historií otroctví tím, že bělochy uvrhnou do otroctví aby si byli kvit. Prostě totální zhovadilost. Nikdo si nechce nechat prznit svoji kulturu a to víc křičím že hollywood je furt stejnou rasistickoku špínou. Nestojí jim černoši za to, dělat filmy z jejich bohaté historie, mýtů a pohádek a kultury, která je naprosto úžásná. Radši vezmou něco co fungovalo a jebnout tam černocha...wow....paráda vyřešeno. A pak se najde pár blbců, kteří tomu tleskají a ohání se nějakým stupidním "whitewashingem", vychcal si se mé kultuře na hrob, tak já si taky vychčiju tvojí kultuře na hrob a drž hubu! Snad smysl téhle metafory chápeš. Poslední seriál co jsem na netflixu viděl a šel považovat za výkvět diverzity byl Marco Polo, kde skutečně hráli enticky spříznění herci mongolům a tomhle by diverzita měla bejt. Ne všechny kultury a rasy narvat do jednoho filmu. Ale točit filmy z jejich kultury s jejich herci. Fak se těším až někdo debilním američanům a jejich levicové úderce vysvětlí někdo, že diverzita není to co vidí, když se podívá ven z okna.

lub123

lub123 (hodnocení, recenze)

Ingtar2

To že sa tu nájde zopár naozaj rasistických komentárov nieje dovod dávat tomuto odpadu naschvál nezaslúžene vysoké hodnotenie. Ludia sem chodia pozrieť si či je daný film,serial,dokumnet atd... dobry a oplati sa pozerat, nechodia sem čítat výlevy nejakych autustických akože bojovníkov proti rasizmu ktorí len robia týmto medvediu službu. A Ak to nieje proti pravidlám je to prinajmenšom veľmi úbohé a detinské. 90% argumentov a komentárov je legitímnych a dávajú veľmi dobre argumenty prečo je tento pseudokument odpadom... 

Reklama

Reklama