Reklama

Reklama

Vesper Chronicles

Trailer 1

Obsahy(1)

Ekosystém země se v blíže neurčené budoucnosti zhroutil. Třináctiletá houževnatá Vesper, která žije se svým paralyzovaným otcem, se snaží obstarávat obživu, jak to jde, a zároveň ve své laboratoři experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa. Kristina Buožytė a Bruno Samper umně využívají kulis lesnaté litevské krajiny, do níž zasadili děj této dystopické sci-fi, a díky kombinaci silných hereckých výkonů, jedinečného výtvarného konceptu a nápadité hudební složky přináší divákům vskutku komplexní audiovizuální zážitek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (81)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Zvláštní záležitost, z níž jsem měl vážné obavy vzhledem k místnímu hodnocení a vzhledem k tomu, jakým způsobem se dnes točí scífka (pokud se vůbec točí). No, co můžu říct jiného než to, že jsem byl příjemně překvapen. Tvůrci nedokázali zakrýt úspornější rozpočet, ale řekl bych, že to filmu paradoxně prospělo. CGI totiž bylo přítomno, projevovalo se ale svým lepším způsobem, takže jsem neměl obrazovku neustále zaplněnou všelijakým digi bordelem, a mohlo tak dojít i na nějaký příběh. A právě příběh nebyl vůbec špatný; pokud byste ale čekali přestřelky modrobleských a zelenobleských phaserů, laserů a jiných -serů, byli byste zklamáni. Tahle záležitost stavěla na příběhu (ač již značně ohraném) a na dokonalé, pochmurné atmosféře (díky Litvo). Pokud mě něco opravdu zklamalo, bylo tím naplnění premisy o obětujícím se mrzákovi, zvlášť když přijímal potravu stejným způsobem jako já (i když ty červy jsem mu trochu záviděl, já to mám stereotypní). Mě každopádně tohle zvláštní, klidnější pojetí celé záležitosti sedělo, bavil mě i nápad s létajícím Wilsonem, a i když to za mě nebylo na plnou palbu, ty čtyři pěticípé si film zaslouží. / Poučení: Utahují si z tebe, že hromadíš veteš? Jednou se jim všem vysměješ z vrcholu své rozhledny. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Tvůrci se očividně při tvorbě tohoto podivného světa, jakožto i scénářů pro hlavní postavy nijak zvláště nepředřeli. Nejenže, nám o Loru nesdělí prakticky nic a tak si musel divák většinu sám domýšlet, ale i tak to bylo celé nějaké divné. Mimo jiné  například stále nechápu, kam burkonošky tahaly všechno to harampádí a jaký k tomu měly důvod. Další velký přešlap byl výběr postav. Hlavní hrdinkou totiž bylo malé nesympatické děcko a mrzák, který komunikoval pouze formou levitujícího kopačáku. Jejich počínání mi bylo celý film záhadou, ale v žádném případě se o nic zajímavého nejednalo. Moc rád bych proto věděl, kdo tuhle slátaninu zafinancoval a jak věrný je výsledek předloze (pokud tedy nějaká existuje). V žádném případě však shlédnutí nedoporučuji. Kromě slíbeného sci-fi mi zde chybí vše ostatní a již dlouho jsem se tak nenudil. Není zde žádná akce, humor a drama je to velmi slaboučké, neboť je to celé bez atmosféry. 33% ()

Reklama

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Těšil jsem se na nový neotřelý postapo, ale dostal jsem emancipační (je vidět, že už se tahle filmová mánie dostává přes oceán i k nám) blábol, kterej je ve výsledku naprosto o ničem. Ano, teď zcela záměrně pomíjím myšlenku o kolapsu ekosystému, protože to tam sice je, ale takových už tady bylo X a právě tenhle snímek v tom nepřináší vůbec nic, rozhodně to nevytrhne ani ten poslední záběr, kterej to pro mě ve výsledku spíš zabil, než povznesl. O tom, že je Vesper ona a ne on, což jsem zjistil snad až po čtvrt hodině, když to vyplynulo z nějaké konverzace, jinak bych to ani neodhadoval, se víc rozepisovat nebudu. No nic, víc si to asi nezaslouží, ani slov, ani hvězd... stačilo. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Po pravdě já vůbec netuším, jak se to stalo, měla jsem naladěno ihned, ta malá, nesmírně sympatická dívka si mě získala od prvních minut.. Podmanivý vizuál mě dostal, kreativita tvůrců fantastická, vytvořili svět, který jsem ještě neviděla, nikde, v ničem, oceňuji originalitu a nápaditost.. Prostě jsem se nechala vtáhnout a unést.. Asi nemusím psát, že jsem Vesper ze srdce přála, aby z toho všeho vyvázla živá.. ()

mnx 

všechny recenze uživatele

Evropská scifárna bez vesmíru? Trošku jsem se bál, že to bude další strašidlo a ztracené 2 hoďky ve stylu Pod kůží, ale to jsem se díkybohu pořádně splet. Je to plnohodnotné sci-fi, plné podivné obživlé a často nebezpečné flóry (veškerá fauna až na nějaké housenky vymřela), a s holkou, starající se o svého taťku-ležáka, s kterým může mluvit jen prostřednictvím jakési drono-koule. Svět tvoří různě zmutovaní lidé, zneužívaní skorolidé, či ještě podivnější stvoření podobné lidem, v kontrastu rozvinuté futuristické civilizaci žijící v tajemných citadelách, která je ale ukázána jen prostřednictvím několika jejích obyvatel (těžko říct, jak hodně to byli lidé). Zdá se, že veškerá technika je tvořena jakýmsi chytrým biomateriálem, něco jako spalovací ani elektromotor v té době už asi dávno neexistuje. Těch efektů i působivé atmosféry jsem se tak namlsal, že jsem na konci trošku nadával, proč tam toho nebylo víc. Ale i tak to rozhodně stojí za to. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Létající dron, sloužící ke komunikaci s otcem Vesper (Raffiella Chapman), je buď CGI, nebo opravdový dron. Ten byl velmi hlasitý (jako sekačka na trávu) a když se herci kvůli hluku nemohli sousředit na dialogy, byla to CGI verze. (mnx)
  • Žádná scéna nebyla natočena pomocí zeleného pozadí. Většinou jde o vylepšení záběru skutečné rostliny nebo létajícího stroje, či jsou použity klasické mechanické efekty. CGI efekty byly použity, jen když to bylo absolutně nutné. (mnx)

Reklama

Reklama