Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Na první pohled nijak zvlášť zajímavý snímek, ale svým nápaditým námětem a zpracováním mě hodně zaujal. Kombinace hraného filmu a komiksu je také dost neobvyklá a právě proto tolik zajímavá. Animace se mi sice až tak moc nelíbila, ale mohlo to být ještě horší. Přání mladých studentů v ní však byla vyjádřena naprosto přesně. Herecké obsazení se mi podle jmen nezdálo nikterak zajímavé, tedy až na Jodie Foster. Ale herecké výkony všech jsou hodně přesvědčivé a na úrovni. Část příběhu vyznívá komicky, ale daleko větší podíl tu má drama. Nepěkné následky nekalého nápadu jak dopravit pumu do pokoje nenáviděné "dřevěné hnáty" byly dobře promyšlené a zahrané. Obzvlášť záverečná řeč v kostele byla dojemná a působivá. Hudba skvěle celek dotvořila. Časem se opět na tento neobyčejný snímek rád podívám. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Velmi nenápadná, ale o to větší pecka ve zdánlivě provařeném žánru příběhů dospívání. Zkombinovat intimní drama s komiksovým příběhem alter eg hrdinů považuji za geniální nápad a chci vidět celovečerní příběh Atomové trojky. Základní linie je prakticky dokonalá díky své výtečně podané love story i díky věrohodně podanému přátelskému poutu. Díky dechberoucímu výkonu Emila Hirsche (který už v sedmnácti letech dokazuje, že v obličejové mimice nemá sobě rovného) a Kierana Culkina na tenhle film nikdy nezapomenu. Bez castingového omylu jménem Jodie Foster by šel Skandál pravděpodobně na nejvyšší hodnocení. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi pozitívna dráma so smutným koncom, ktorej som uveril každú minútu jej príbehu. A to najmä vďaka vierohodne hrajúcim hercom, veľmi dobrým dialógom, reálne pôsobiacim situáciám a skvelej atmosfére školského systému a rokov sedemdesiatych. Navyše comicsové vsuvky nemali chybu - takáto nápaditosť sa veľmi cení. 80%. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný filmeček... To je tak, když o filmu nevíte zhola nic, nic od něj nečekáte, on se vám odmění chytrým scénářem, silným příběhem, výbornými hereckými výkony (především Kieran Culkin) a chytlavým hudebním doprovodem, jste potěšeni dvojnásob. A přesně to mi přichystala TV na sobotní noc. Nemohl jsem od obrazovky odtrhnout oči, cítil jsem takové to zvláštní spojení, když něco pozdě v noci sleduji a vím, že ostatní již dávno spí a přicházejí o opravdu něco mimořádného. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Za VELICE zavádějícím českým názvem se skrývá neobyčejné drama obyčejných kluků, kterým není nic svaté, ačkoliv navštěvuji katolickou školu. Alegorický příběh, který možno vnímat i doslovně, obohacují o čtvrtý rozměr animované pasáže, jimiž se zároveň celý film nejvíce odlišuje od mnoha filmů podobných, mnohdy lepších. Na celovečerním bojišti debutující Peter Care s péči svému jménu vlastní staví pietní pomník autorovi nedokončené knižní předlohy Chrisi Fuhrmanovi. Může být nesmírně rád, že do svého americky sentimentálního, občas nesmírně zdlouhavého dramatu s „děsivým“ tajemstvím, dokázal zlanařit výborného Kierana Culkina a Jodie Foster (ta navíc přispěla nějakým tím finančním obnosem). Nevím, jestli bych bez nich vydržel tu nezajímavou zápletku sledovat až do konce. 60% Zajímavé komentáře: kleopatra, Le_Chuck, JohnnyD ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)
  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)

Reklama

Reklama