Reklama

Reklama

Božské děti

  • Írán Bacheha-Ye aseman (více)

Obsahy(1)

Rodina malé Zahry a Aliho je tak chudá, že děti mají každý po jednom páru bot. Zahřiny střevíce byly už tak sešlapané, že musely k ševci. Ali sestřiny botky sice vyzvedne, jenže cestou je nešťastnou náhodou ztratí. Uvědomit si dosah takové ztráty pro dvě chudé íránské děti je pro nás, zhýčkané Středoevropany, velmi těžké. Do školy musí oba v něčem chodit a ve škole dokonce sportovat. Otec peníze na nové nemá a maminka je nemocná. Přiznat se ke ztrátě rodičům by nikam nevedlo. Co si počnou? Spásný nápad dělit se o Aliho kecky se sice zdá jako momentální řešení, ale jen na chvíli. A Ali to ví. Musí se o svou sestru postarat. Ale jak? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (246)

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Prosím vás pane, nechajte ma závodiť. Sľubujem, že všetkých nechám za sebou..." Môj druhý iránsky film po Rozchode Nadera a Simin a opäť zásah priamo do srdca. Filmu som dal šancu hlavne pre umiestnenie v top 300 naj filmov na csfd. Inak som o ňom nevedel vôbec nič. Už po pár minútach mi došlo, že na tom filme je Božské úplne všetko. Môže vzniknúť tak božsky dokonalý film o obyčajných ošúchaných teniskách? Kurva, že môže...Výkony detských hercov sú úžasné, ich dialógy plné skromnosti a úcty ma úplne dojímali. Je až neuveriteľné ako účinný dokáže byť tento v podstate jednoduchý príbeh. Hudba je čarovná a záverečná scéna so závodmi v behu je úplne fantastická. Nie, nedopadne to tak ako si chlapec vysníval, pretože toto nie je hollywood...Film je božský. Božský a nepredvídateľný ako život sám. Nádhera. 100%. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Filmy zo stredného východu sa mi zdajú šablonovito robené a tým pádom už opozerané. Stavajú na 1. pre západniara neopozeranom prostredí 2. intímnej osobnej dráme (kameňovanie, nášľapné míny, medzietnická nenaplnená láska, tu strata topánok), 3. na slabom hrdinovi s ktorým divák súcití (ženy, deti). Tie filmy samy osebe sú dobré, ale po piatich kúskoch sa vám táto filmová kuchyňa už preje. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Milej malej film z poměrně odlišného prostředí a kultury a přeci nakonec velmi podobný klasickým lidským starostem. Jednoduché, ale působivě vyprávění, které mi trochu kazil ne úplně dobře zmáknutý konec, který přichází dost nečekaně a chvíli mi trvalo, než jsem si uvědomil, že to byla vlastně nejspíše záměrná pointa. Není to film, který by měl úplně obroušené hrany, jak je třeba u západní kinematografie zvykem, ale má svoje bezprostřední kouzlo všedního života. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekný príbeh s nenáročnou zápletkou, ktorá však so sebou prináša mnoho pekných posolstiev. Materiálna chudoba v ľuďoch prebúdza cnosti, o ktorých sa bohatým ani len nesníva. Ten vzťah medzi súrodencami Alim a Zahrou bol nádherne dojemný a empatický, ale v podstate aj medziľudské vzťahy medzi ostatnými postavami. Bohvie ako by dopadla táto zápletka v súčasnom materializmom prehnitom svete, kde sa ľudské cnosti a čestnosť stávajú čoraz vzácnejšie. Preto aj tento film pôsobí príjemne krásnym, úprimným a prirodzeným dojmom. Svojim charakterom mi to pripomenulo omnoho novší saudskoarabský film Wadjda, avšak tam bol dej o niečo viac rozvetvený aj do inších sfér. ()

Gazy 

všechny recenze uživatele

Nádherný, čistý film, který si překvapivě vystačí s poměrně banální zápletkou ztracených dětských bot, sourozenci se pak musí dělit o jeden pár starých špinavých tenisek, což se ukáže jako nepříliš šťastné řešení. Celý film krásně uteče jako voda, nicméně pocity z něj zůstanou o poznání déle.Dětští protagonisté se chopily svých partů naprosto dokonale a přesvědčivě a divák s jejich "zapeklitou" situací naprosto soucítí. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Natáčelo se v Teheránu (Írán). (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 1. února 1997 na Fajr Film Festival v Teheránu (Írán). (Varan)
  • Jedná se o první íránský film, který obdržel nominaci na Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film. (mi-ib)

Reklama

Reklama