Reklama

Reklama

Onibaba

Trailer

Obsahy(1)

„Příběh dvou žen, které ztratily lidskou tvář“ – pod tímto plakátovým heslem se objevil snímek Onibaba v našich kinech již v roce 1967. Ústředními postavami brutálně syrového příběhu z feudálního japonského středověku jsou dvě venkovské ženy, tchýně a snacha, žijící v pustině zarostlé rákosím, a jejich potenciální milenec. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

LokiZombie

LokiZombie (hodnocení, recenze)

Doprčic, lidi, že nepochopíte vztahy mezi postavami už z filmu je jedna věc, ale to, že se jedná o tchyni a snachu, máte napsaný i u infa, přemýšlejte než začnete psát ty komentáře, já už narazil asi na pět ,,matek a dcer"

HandCock

HandCock (hodnocení, recenze)

Psycho! Strhující snímek je dokonalou freskou lidských povah, ukázkou síly sugesce, schopnosti vyvolávat předsudky a být jimi manipulován. Scénář by se s trochou nadsázky mohl považovat za hororový. Prakticky celý děj se odehrává ve všudypřítomném rákosí a je vystaven na třech postavách - matka, snacha a jejich přítel. Mezi nimi se odehrává hra vztahů. Je evidentní, že někdo tu musí překážet. Tajné schůzky, tělesná přitažlivost, vzrušení z blížící se "kořisti", "ďábelská bytost", hluboká jáma plná trofejí...to vše je Onibaba. Černobílá kamera vytvořila tu pravou atmosféru, smekám před všemi osvětlovači a kameramany, práce se světlem totiž v celém snímku doslova mrazí v zádech. Nelze zapomenout na typické bubnování a zvukové efekty. Snímek ukazuje zhoubnou sílu sugesce a snahu účelně vyvolávat předsudky. Tyto praktiky jsou využívány ať nevědomě či záměrně tisíce let ať už jako pravidla světových náboženství či principy různých politických systémů. Nevědomost je ta největší lidská slabina, ta činí člověka tak manipulovatelným! Na postavě "snachy" to ve filmu můžeme pozorovat. Jak lehké je neznalé dívce vsugerovat pseudoaxiom, že pudy jsou "hříšné" a přijde "ďábel", který bude působit bolest jako trest. A hle, ukázalo se, že "ďábel" je ten, kdo ďáblem kázal a sám si tím přivodil trest. Takové praktiky vyvolávají psychická traumata, která působí možná větší bolest než to, co "má přijít". Vřele doporučuji!

Související novinky

LFŠ 2006: Let č. 93 a iné pecky

LFŠ 2006: Let č. 93 a iné pecky

17.07.2006

Organizátori 32. ročníka Letnej filmovej školy v Uherském Hradišti predstavili v stredu 12.7. definitívnu verziu programu, takže môžme pokojne vyhlásiť, že ukrýva skutočne zaujímavé perly - stačí sa… (více)

Reklama

Reklama