Reklama

Reklama

Good Old Czechs

  • Slovensko Let domov
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď. (Pilot Film)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (53)

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Tématiku čs. letců mám rád, nikdy by se na jejich osudy nemělo zapomenout. Ovšem toto že má být ten strhující dokument? Pardon, ale ne, až tak dobré to není. Více informací i napětí si užijete, když si příběh obou letců přečtete v jejich knihách. Mimochodem co se autentičnosti týče, tak na záběrech z ruské fronty jsou často i stíhačky La-9, které se do výzbroje dostaly až po válce. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o českých letcích v RAF, toho zase tolik nevím. Kromě obecně známých věcí, několika filmů a pár rozhovorů jsem se o tohle téma nezajímal. Také proto jsem se na dokument Good Old Czechs velmi těšil. Podobných dokumentů není nikdy dost. Slouží jako výborné připomenutí našich dějin, zvlášť v takhle dobrém zpracování. Ano, zpracování se mi velmi líbilo. Archivní záběry jsou dobře zrestaurované, občas dobarvené (?), vhodně nazvučené a místy doplněné atmosferickou hudbou. To vše jej dělá atraktivnější a živější. Dobrý nápad byl jako komentář nechat samotné myšlenky a vyprávění pilotů. Někdo může vytknout dokumentu, že není více popisný a chybí v něm uvedení do situace a základní informace. Mně to nevadilo, ale je to v podstatě pravda. Good Old Czech bude nejlépe fungovat jako nadstavba k hodině dějepisu na dané téma, či jako rozšíření obzorů fanoušků našich pilotů RAF. Vadila mi jen jedna věc, dva velmi podobné hlasy vypravěčů, které jsem většinou nerozeznal. Oba příběhy se tak i díky častému přeskakování spojily do jednoho. Přes drobné nedostatky rád nechám pilotů čtyři hvězdy a dál je doporučím. ()

Reklama

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Ovšem tohle je pecka jak sviňa. JAsný, dokumentů o druhý světový je miliarda, ale tenhle je pojatej uplně jinak. Už jen tou hudbou a krutopřísným střihem, kterej to tam stříhá neskutečně. Celou dobu je to vzpomínka dvou letců, kteří toho v životě zažili fakt mraky a za to, že spojencům (a to i rusákům) pomohli vyhrát válku šli do basy. Záběry klasika, ale celý je to podkreslený hudbou, nebo aspoň kopákem, která tam strašně moc prdí. ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Strhující a podmanivý dokument, který i přes sílu námětu, předčil moje očekávání. V kině Pilotů mi bylo s našimi "nebeskými jezdci" skutečně moc hezky! (Jak příznačné:-), už v polovině 30.let byl provozovatelem vršovického kina někdejší Svaz československých pilotů.) Moje vysoké hodnocení není dáno jen mojí celoživotní slabostí pro piloty a hrdiny RAF, film je - díky všem jeho tvůrcům -  ve všech směrech opravdu unikátní. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

dokument kombinující poměrně originální záběry z druhé světové války a vzpomínky letců Františka Fajta a Filipa Jánského v podobě voiceoveru. Snaha vzdát statečným pilotům čest je jistě chvályhodná a ani samotný nápad není vůbec špatný, přesto to ale na mě jako celek zapůsobilo mnohem méně než sem čekal. Ani jednu z knížek ze kterých je tady čerpáno sem nečetl, takže určitou informační hodnotu pro mě Good Old Czechs mají, nicméně se nemůžu zbavit pocitu, že knížky budou i bez obrazového doprovodu fungovat mnohem lépe a emoční dopad bude silnější...70% ()

Galerie (14)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama