Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Francií roku 1914 táhne německá armáda, muži odjíždějí na frontu a čtyři ženy musí doma řešit drtivé důsledky války. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Milwa 

všechny recenze uživatele

Ač jsou některé příběhové linie výborné tak celková překombibovanost zápletek a melodramatický konec "Spoiler", obětování se pro syna mé hodnocení sráží. Realita války, pocity prakticky všech hlavních postav jsou stvárněny na jedničku, mezi top patří Agnes a Generál. Příběh Margueritte byl strašně překombinovaný, nebýt této až kýčovitosti tak dám snad 5*. ()

oli009 

všechny recenze uživatele

Srovnání s Le Bazar de la charité je téměř nevyhnutelné, jelikož Francouzi se patrně k recyklaci úspěšného konceptu uchýlili zcela záměrně, což jim asi těžko lze mít za zlé, když to jako celek obojí celkem dobře funguje. Nicméně obsazení tří ze čtyř hlavních rolí herečkami, které ztvárnili i tři hlavní role v Bazaru je trochu úsměvné, protože to pak vyvolává pro zahraničního diváka neznalého současné francouzské kinematografické scény dojem, že snad v zemi galského kohouta ani jiné použitelné herečky nemají, což určitě není pravda. Les Combattantes (odmítám používat český název, který vymýšlel nejspíš imbecil na druhou) nicméně svého předchůdce následují i v celkové kompozici minisérie, kdy sledujeme osudy několika hlavních postav, které se vzájemně proplétají, aby si život usnadňovaly i komplikovaly a to vše na pozadí dramatických historických událostí i v zajetí osobních morálních dilemat. Stejně jako v případě Le Bazar de la charité, který mi přijde o krapítek lepší, se nejedná o žádné přelomové a úžas vzbuzující dílko, ale jako napínavá mírně romantická historická přehlídka opírající se především o svěží a neotřelý náhled ženských postav na události, které jsou obvykle nazírány pouze z mužského pohledu (nebo dřív alespoň byly), fungují Les Combattantes víc než uspokojivě. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekné, že vzniklo niečo, čo si spomína na trocha opomínanú rolu žien počas prvej svetovej, hoci zrovnávať to s miliónmi padlými mužmi na fronte sa to asi nedá, ale o tom ticho, to je mizogýnny názor. ☝️ V zaujímavých dejových linkách sa človek nestratí, aj keď ich spleť je dosť rozmanitá, ono to aj zaujme, ale samozrejme, že si musí zvyknúť na to, že je to len netflixovina a teda, že feminizmus tu musí byť zákonite znázornený v takom podaní, že prostitútky boli len chuderky, inak cudné a počestné, a hlavne tie najsrdečnejšie osoby na zemi, muži väčšinou násilnícki a bezcitní, alebo bez nohy, ruky či časti ksichtu, keď sa už vrátili z frontu, objaví sa aj náznak vznešených lesbičiek, ktoré síce dovtedy len s chlapmi obcovali, ale odrazu prišli na to, že oni to vlastne vrodené majú inak. Samozrejmosťou je zobrazenie cirkevného prostredia ako niečoho skazeného, najhorší je samozrejme kňaz, ktorý zneužíva mníšky, zrejme pre nedostatok miništrantov. Matka predstavená síce úporne vzhliada ku krížu a sem sa i zbičuje, ale pomedzi to rada pomasturbuje a keď už sa nedá inak, tak do svojej komnaty vpustí i mladého vojaka a to nemyslím len izbu. No a v odborných duchovných radách obhajuje potraty, v roku 1914 asi také abatiše vo Francúzsku boli. Inak ale Netflix úplne nevystrelil svoje chápadlá, pretože v seriáli sa objaví len jedna černoška, skoro žiadny rasizmus a dokonca ani homosexuálne registrácie tu neukázali. Nebolo kedy, lebo chlapi sa hromadne registrovali do zákopov. 🤷‍♂️ A seriál vlastne o mužoch ani nebol a keď ich ukázal, tak nie vždy v najpozitívnejšom svetle. ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Opravdu milé překvapení. Příběh čtyř žen, který se protkne při jejich pomoci v době začátku války. Každá je jiná, všechny mají silné charisma. A okolo nich číhají samé intriky. Výborná dobová atmosféra a kvalitní obsazení postav. Žádná hluchá místa, naopak děj se hrne dopředu a nešetří zvraty. A hlavně, film má sílu. ()

SoulAsAGem 

všechny recenze uživatele

Toto drama se odehráva v roce 1914 ve válkou skomírající Francii ve vesnici Saint Paulin, kde se opět (jako jsme viděli v Le bazar de la Charite) prolínají příběhy čtyř žen. Každá má ten svůj, zárověň však jeden se napojí na ten druhý a vznikne magický příběh o bolesti, strachu, obětování, ale i lásce, krerá však ve válce nemá prostor. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (21)

  • Sofia Essaïdi o svojej úlohe: „Páčila sa mi myšlienka zúčastniť sa na dobovom filme. Chcela som to už dlho, ale nikdy som nemala príležitosť. Potom sa mi zdalo veľmi zaujímavé rozprávanie o úlohe žien počas prvej svetovej vojny. Veľa hovoríme o mužoch a to je úplne normálne. Ženy však museli pracovať cez noc a počas vojny držali krajinu pohromade. Niektorí čelili značným povinnostiam, kým ich po návrate mieru poslali späť za sporák. S radosťou som sa zúčastnila populárneho seriálu o emancipácii žien počas prvej svetovej vojny, ktorý pomohol priblížiť túto časť histórie mladším ľuďom.“ (Arsenal83)
  • Laurent Gerra o tom, prečo vzal svoju rolu otca Vautrina: „Vautrin je odpad! Nemám k nemu žiadnu formu empatie, najmä preto, že v cirkvi sú zlí ľudia ako on. Nemám chuť nájsť pre neho nejaké poľahčujúce okolnosti. Keď ma môj agent prinútil prečítať si scenár, vedel som, že mi ponúkajú Abbé Vautrina. A hneď som ho nenávidel! Povedal som áno, pretože to nie je ľahká rola. Celý zmysel herectva je hľadať postavy vzdialené od toho, kým sme. Tým mi postava poslúžila.“ (Arsenal83)
  • Tom Leeb (vojenský lekár) bol potešený účasťou na projekte, ale zároveň sa zveril, že natáčanie bolo komplikované a potreboval čas na adaptáciu: „Prvý deň natáčania, aj keď som vedel, že to bol falošné, som musel stráviť realitu, do ktorej som bol ponorený: nemocnica, na smrť kričiacich 150 komparzistov, litre a litre krvi preliate na scéne, otvorené črevá, odtrhnuté nohy.“ (Arsenal83)

Reklama

Reklama