Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V Postoloprtech na Žatecku bylo koncem května a začátkem června roku 1945 zabito několik tisíc lidí, včetně dětí. Podle vyšetřovatele Pavla Karase lze kvalifikovat tyto vraždy jako genocidu. Přesto za ně nikdy nebyl nikdo potrestán. V samotných Postoloprtech připomíná hrůzný čin pamětní deska, na které byla oproti původnímu návrhu vypuštěna zmínka o německé národnosti obětí a slovo "masakr" bylo nahrazeno neutrálním pojmem "událost". Na základě záznamu z vyšetřovací komise je zřejmé, že o masakru byli informováni vojenské i politické špičky tehdejšího Československa. Většinová nálada ve společnosti však nahrávala tomu, aby se celý případ, pokud možno, zahalil rouškou mlčení. Dozráli jsme k tomu, abychom si tyto nelichotivé kapitoly našich vlastních dějin přiznali a připomínali dnes? (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Táto silná téma bola výborne stvárnená vo filme Krajina ve stínu. A považujem za úplne legitímne, že sa otvára aj táto téma, nie je to žiadny útok na vlastenectvo, ak si priznáme aj chyby, aj zbytočné vraždy, ktoré sa preukázateľne diali. A to že ich robila v masívnom meradle aj druhá strana, takéto konanie neospravedlňuje. Žiaľ, toto spracovanie dokumentu bolo ale veľmi slabé. Hrané scénky nedôveryhodné a potom tam skákali akože výpovede odborníkov a tie pôsobili v tejto kombinácii ako päsť na oko. Už skôr by som prijal, keby tam boli čisto dobové, archívne zábery a toto sa striedalo s názormi historikov. Za nešťastný považujem záverečný výstup dokumentu, kde sa vlastne zo všetkých Čechov urobili ľudia, čo nenávideli Nemcov a želali si ich smrť. A že tieto činy boli úmyselne nepotrestané. V takom prípade sa ale naozaj treba pozrieť aj na tú druhú stranu. Koľko Nemcov bolo reálne potrestaných za svoje činy? Tých pár v Norimberskom procese? To je všetko? ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Z režijního a kameramanského hlediska velmi zpackané dílo. Situace naprosto bez atmosféry, svícení jak z prvního ročníku na FAMO, bez špetky nápaditosti. Dokumentu chybí sugestivní atmosféra, na hercích svítí make-up jak z Commedia dell'arte. Bez nápadu byla i hudební dramaturgie a chyběla jakákoliv práce s hercem. Opravdu smutné, na to, kolik to stálo, protože ani obsahově se nejedná o nějaké vypovídající dílo. ()

Reklama

jungewolf 

všechny recenze uživatele

Hořká pravda o poválečné odplatě. Jenom nechápu, co tam dělal soudruh "filozof" Bělohradský se svými levičáckými kecy o vymyšlených národech. Krom toho, je tam opomenutý zásadní fakt : od října 1938 vyháněli Němci z pohraničí Čechy !!! Do konce února 1939 šlo MINIMÁLNĚ o 140.000 lidí!!! Nemluvě o tom, že z pohraničí muselo (vedle nich) utéct několik tisíc židů + několik tisíc Němců - antifašistů, aby si zachránili holý život .... . A to nemluvím o velice brutální germanizaci Čechů, kteří na odtrženém území zůstali. Celé české vesnice se ocitly v zabraném území - na Moravskorumlovsku, polovina Chodska, rozsáhlé oblasti na severní Moravě atd. atd. *** Jinak má ale pravdu "Shnoff" - Alexis74 je ukázkový příklad idiocie. Vždyť ani nedokáže správně napsat slovo "nehajloval" ..... . A pindy o řádění banderovců v 60.letech? K tomu se už radši ani nebudu vyjadřovat . ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Očekávání nebylo naplněno... Reakce členů komise na určitá místa ve výpovědích vyslýchaných byly po jisté době monotónní, k čemuž přispělo i to, že po herecké stránce to nebyl žádný koncert. A vadila mi tam ještě jedna věc: hrané scény nebyly odlišeny (když pominu občasné používání širokoúhlého objektivu) od vstupů historiků a reálných pamětníků, takže to vizuálně splývalo, a v celkovém dojmu z toho pak tím víc trčely dokumentární záběry z filmových archivů... Takže závěrem: pochválit můžeme snahu o kritický pohled na jeden z ostudných okamžiků naší minulosti, k tomu pár přínosných informací od historiků, snad i sympatický pokus o ne úplně častý dokumentaristický formát... ale stejně to bohužel nestačilo k celkově dobrému výsledku. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Hraný dokument na základě záznámů vyšetřovací komise, která měla poválečný masakr několika tisíc Němců v Postoloprtech vyšetřit, respektive ne z důvodu spravedlnosti, ale spíš aby udělali nějaké alibi vůči kritice ze zahraničí. Myslím, že tahle událost je precizněji, úderněji a ne tak formalistně zpracována lépe panem Padevětem v Krvavých letech (2017). PS: Fascinuje mne kolik lidi tento tip dokumentů, kdy Češi jsou za záporáky a Němci oběti, je schopno zrudnout do běla vzteky, jako kdyby jeden podobný dokument úplně vymazal celou druhou světovou válku ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama