Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká misionářka Megan Davis přijíždí během čínské občanské války do Šanghaje, aby se tu provdala za doktora Roberta Strifea. Svatba je však odložena, když se Robert vydává zachránit děti do sirotčince situovaného v ohnisku hlavních bojů, a na naléhání bere Megan s sebou. Při návratu do Šanghaje jsou oba ve zmatku v davu napadeni, zraněná Megan je zachráněna a převezena do letního paláce generála Yena, hegemona místní provincie. Tady se sbližuje s Yenovou milenkou Mah-Li, jejímž prostřednictvím za zády generála unikají z paláce citlivé informace. Po odhalení komplotu je mladá Číňanka odsouzena k smrti, Megan si však pro ni u Yena vyprosí milost, připravena touto odpovědností riskovat svůj život. Omilostněná Mah-Li ale všechny znovu obelstí, pro generála má tato zrada tentokrát příchuť značně kyselou. (dopitak)

(více)

Recenze (11)

Blofeld 

všechny recenze uživatele

HOŘKÝ ČAJ GENERÁLA YENA je poměrně silná káva, ale i tak si ji vychutnáte... Barbara Stanwycková jako americká misionářka přijíždí do Šanghaje, aby se provdala za svou dávnou lásku. Jenže oba snoubenci jsou vzhápětí rozděleni a ona se dostane do rukou na první pohled nesympatického, cynického generála Yena. V Číně zuří občanská válka a v sídle generála Yena zuří boj o svobodu, návrat domů a nakonec i o lásku, po němž zůstane jen hořká pachuť... ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Film, na kterém se moc nepodepsal čas. Ideální stopáž, minimální snaha Franka Capry odvést pozornost k dalším motivům. Jediné, co mě rozčilovalo, bylo obsazení Nilse Asthera do role generála Yena - jeho asijské rysy byly "dodány" až v maskérně, prostě mu zešikmili oči stažením do stran (stejně jako třeba Christopheru Lee ve filmu Terror of the Tongs. Silný příběh, hodný zhlédnutí. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

To, že hlavní roli Číňana hraje Dán, to se prostě musí kousnout, tohle je Hollywood. Ale pokud tohle kousnete, máte před sebou celkem dobrý snímek, který vás může zaujmout nejen snovou sekvencí, která je hezky pojatá, ale místy i svou akčností a pochopením tématu. Jinak je to celkem silný příběh, který sice asi dnešního diváka neohromí, ale přece jen má hloubku, kterou moderní romance nemají. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"It's terribly stupid of me to disturb your mornings like this. But there is a famine in my province, and I have no rice to feed my prisoners."     Dráma s romantickým nádychom, zaradená medzi 1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Ani sa mi nechce veriť, že túto hrozne naivnú a prehnane srdcervúcu záležitosť nakrútil Frank Capra. To sa tu musel len zahrievať, aby hneď nasledujúci rok nakrútil jedno z jeho skvelých diel, It Happened One Night (1934). Naivita tu priam trčí zo všetkého - zo scenára, z dialógov plných prázdnych fráz (veď misionárka), z vykreslenia Číňanov ako divých zverov ("You yellow swine, if you think that..."), ale hlavne z tej trápne umelej romance medzi hlavnou hrdinkou Megan (slušne hrajúca Barbara Stanwyck) a generálom Yenom (komicky zamaskovaný Nils Asther ako zlý, zlý Číňan so zlovestným pohľadom). A ten záver som akosi nepojal, ide zrejme o nejaké posolstvo. Len neviem, či ním je precitnutie misionárky, alebo "šokujúce" zistenie, že aj Číňania sú ľudia.     "I've never interfered in your private affairs before, but don't forget this is a white woman." "That's all right. I have no prejudice against color." ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Další film o čínské občanské válce, který si bere tuto událost spíše jako pozadí na němž se odehrává osobní drama krásné ženy (a v tomto případě i muže - generála Yena). Na rozdíl od Šanghajského expressu je však Vášeň generála Yena film na pomezí dramatu a lehké romantiky v němž se objevují i poměrně jednoznačné narážky na to, jak je svět za zdmi paláce izolací člověka od reálného života. Capra je velmi schopný režisér, ví kam postavit kameru, kde tlačit dramaticky na pilu a kde diváka nechat vydechnout. Tento snímek jako by byl předzvěstí dalších vynikajících filmů, které Capra v dalších letech natočil. ()

Galerie (45)

Reklama

Reklama