Reklama

Reklama

Den & Noc

  • USA Day & Night
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 6 min

Režie:

Teddy Newton
(další profese)

Obsahy(1)

Když se Den, radostný chlapík, setká s Nocí, cizinkou jasně temnějších nálad, přeskakují jiskry! Den a Noc se zpočátku jeden druhého bojí a mají k sobě nedůvěru a rychle si jeden druhého znepřátelí. Ale jak začínají poznávat jedinečné kvality toho druhého, docházejí k závěru, že každý z nich nabízí odlišný pohled na stejný svět. Přátelství jim oběma pomůže objevit zatím nepoznané. (HBO GO)

(více)

Recenze (135)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Den i noc mají svou krásu, poezii, zázraky, ale i kýč... Zde je to vše polarizováno a zosobněno do dvou postav a sledován vývoj jejich vzájemného vztahu. Hloubku tomu dodává především komentář v perfektním podání Václava Havla. Objevné komentáře: Lavran, Flipper Další zajímavé komentáře: Pethuska, Stanislaus, F.man, Caminzind ()

LuiCJ 

všechny recenze uživatele

Výtvarne je to jeden z najlepších pixarovských kraťasov. Výborne spojená 2D a 3D animácia. Klobúk dole. Príbehovo je to tiež zaujímavé - vyjadrenie toho, že každý máme na svet iný pohľad. Tu to bolo ukázané dvoma postavičkami - Dňom a Nocou. Je tu veľa kreatívnych a dobrých nápadov, vtipov... je to Pixar. Pozrel aj druhú verziu filmu s komentárom režiséra Teddyho Newtona a výtvarníčky Sandy Karpman. Dozvedel som sa veľa nových vecí o filme. ()

Reklama

Lavran 

všechny recenze uživatele

"Nejexperimentálnější" a zároveň nejchytřejší kraťas od Pixaru. Je až k neuvěření, jak velkou může filmeček, který navenek vypadá jako nezávazná hříčka se zvukem a obrazem, poskytovat rozkoš z interpretační hry. Day & Night lze totiž číst jako symbolické zobrazení fúze Pixaru s Disneyem (a zároveň komentář k ní). V rovině stylu k tomu svádí nápaditá syntéza ruční "tradiční" animace s "moderní" počítačovou - postavičky umístěné na černé pozadí, od kterého jsou odděleny bílou konturou, jsou animované ručně, ale jejich výplň (připomínající deformovaný rámec filmového plátna, "okno do světa") tvoří počítačem generovaný prostor s výraznou hloubkou a barevností. A v rovině fabule pak jednoznačně už základní konflikt - řada komických neshod a nedorozumění plynoucích z trumfování mezi popsanými postavičkami (kromě Dne a Noci představujících právě jednotlivá studia), které vedou až k závěrečnému "prozření", stvrzení přátelství a splynutí. Ovšem pokud bych se chtěl oprostit od ideologicky, potažmo institucionálně zatíženého čtení, lze Day & Night vnímat kupříkladu i jako vizualizaci principu duality; neoddělitelnosti pólů, které jej utváří. Tak či onak se jedná o velmi zábavnou a clever záležitost, která mi přišla mnohem opojnější než celé Toy Story 3. A možná přijde i Václav Havel... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Dokonalý nápad a ještě dokonalejší zpracování. Jedním z prvků pixarovské animace, která vždy vynikala, je skutečnost, že animátoři a scénáristé ve studiu jsou schopni pochopit, že animace je stejně důležitá jako příběh. Obklopí nás animovaným filmem, který se vypráví obrazem a zvukem s minimálním množství dialogů, a nezatěžuje nás explozemi a přemrštěnou barevností. To je důvod, proč je Pixar stale lepší než DreamWorks. Chápou využití animace a díky tomu je "Den a noc" jedním z nejvíce uznávaných a vynikajících krátkých animovaných filmů. Vrací se tak do zlatého věku animace a velice hodně se podobá krátkým filmům The Dot and the Line od společnosti MGM, a What's Opera, Doc? od Warnerů, kde kreativní tým nabízí divákům film, který nás baví, provokuje, stimuluje a vybízí k reakci. Hudba a barvy vypráví příběh, kde dialog není třeba. Den a noc je setkání dvou subjektů, kteří porovnávají své klady a zápory, své romantické momenty s okamžiky naprosté trýzně. Oba jsou krásní, ale navzájem závislí. Záleží na divákovi, čemu dá přednost. Nestandartní spolupráce 2D a 3D animace dává filmu jedinečnost. "Den a noc" je krátký poučný příběh pro děti o tom, jak můžeme přijmout ostatní a naučit se navzájem milovat naše rozdíly. ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo velmi originální. Aneb tento filmík nám ukázal, co je krásného v noci a co ve dne, a že každé má něco do sebe, ale den i noc si to vzájemné závidí a tak se nakonec prohodí, ale hezký okamžik byl, když byli aspoň na chvíli stejní. Tohle je rozhodně hned vedle Partly cloudy jeden z nejhezčích kraťasů, co jsem viděla. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Finálna veta Dr. Dryera vo filme, "...pro mne, jsou těmi nejkrásnějšími věcmi ve vesmíru pravě ti nejzáhadnější," je parafrázou citátu Alberta Einsteina: "Najkrajší a najhlbší pocit, aký človek môže zažiť, je poznať tajomno." (mkee)
  • Svoj hlas pre chorvátsku verziu zapožičal aj vtedajší prezident Ivo Josipović. (mkee)
  • Hudební motiv z úvodu je předehra opery "William Tell" z roku 1829 od skladatele Gioachino Rossiniho. Druhá část této skladby je známější jako hlavní hudební motiv Lone Rangera. (ČSFD)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama