Reklama

Reklama

Den & Noc

  • USA Day & Night
Krátkometrážní / Animovaný
USA, 2010, 6 min

Režie:

Teddy Newton
(další profese)

Obsahy(1)

Když se Den, radostný chlapík, setká s Nocí, cizinkou jasně temnějších nálad, přeskakují jiskry! Den a Noc se zpočátku jeden druhého bojí a mají k sobě nedůvěru a rychle si jeden druhého znepřátelí. Ale jak začínají poznávat jedinečné kvality toho druhého, docházejí k závěru, že každý z nich nabízí odlišný pohled na stejný svět. Přátelství jim oběma pomůže objevit zatím nepoznané. (HBO GO)

(více)

Recenze (135)

Davies182 

všechny recenze uživatele

Před začátkem nového Toy Story jsem dostal nepříjemný kopanec do zadnice v podobě tohoto jednoduchého kraťasu. Nedá se sice říci, že by mágům z Pixaru docházely nápady (těch je tu hned několik a většina jich i pobaví), ale ruku na srdce: čekal jsem mnohem víc. Po předchozím králíkovi z klobouku anebo zaučujícím se zeleném marťanovi jde jednoznačně o krok zpět. Asi první krátký film od mistrů, který dokazuje, že důvtip není vším... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Dokonalý nápad a ještě dokonalejší zpracování. Jedním z prvků pixarovské animace, která vždy vynikala, je skutečnost, že animátoři a scénáristé ve studiu jsou schopni pochopit, že animace je stejně důležitá jako příběh. Obklopí nás animovaným filmem, který se vypráví obrazem a zvukem s minimálním množství dialogů, a nezatěžuje nás explozemi a přemrštěnou barevností. To je důvod, proč je Pixar stale lepší než DreamWorks. Chápou využití animace a díky tomu je "Den a noc" jedním z nejvíce uznávaných a vynikajících krátkých animovaných filmů. Vrací se tak do zlatého věku animace a velice hodně se podobá krátkým filmům The Dot and the Line od společnosti MGM, a What's Opera, Doc? od Warnerů, kde kreativní tým nabízí divákům film, který nás baví, provokuje, stimuluje a vybízí k reakci. Hudba a barvy vypráví příběh, kde dialog není třeba. Den a noc je setkání dvou subjektů, kteří porovnávají své klady a zápory, své romantické momenty s okamžiky naprosté trýzně. Oba jsou krásní, ale navzájem závislí. Záleží na divákovi, čemu dá přednost. Nestandartní spolupráce 2D a 3D animace dává filmu jedinečnost. "Den a noc" je krátký poučný příběh pro děti o tom, jak můžeme přijmout ostatní a naučit se navzájem milovat naše rozdíly. ()

Reklama

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Nápad "já mám to a ty zas to" není až tak originální, byť v podobném zobrazení působí docela neotřelým dojmem. Samotné zpracování, kde si dvojka panďuláků vyměňuje pohledy na opalující se ženštiny a ohňostroje, je na tom o něco hůře - přistihl jsem se, že v druhé půlce už jen čekám na pointu, což při šestiminutové stopáži asi není úplně košer. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[3,5*]     "The most beautiful things in all the universe, are the most mysterious."     Svojou vizuálnou formou mimoriadne originálne animované dielko od Pixaru, zrejme právom nominované na Oscara. Obrazová fantázia, ktorá v sebe nesie liberálne posolstvo. Vyšlo ako bonus na DVD Toy Story 3 (2010). ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo velmi originální. Aneb tento filmík nám ukázal, co je krásného v noci a co ve dne, a že každé má něco do sebe, ale den i noc si to vzájemné závidí a tak se nakonec prohodí, ale hezký okamžik byl, když byli aspoň na chvíli stejní. Tohle je rozhodně hned vedle Partly cloudy jeden z nejhezčích kraťasů, co jsem viděla. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Hudební motiv z úvodu je předehra opery "William Tell" z roku 1829 od skladatele Gioachino Rossiniho. Druhá část této skladby je známější jako hlavní hudební motiv Lone Rangera. (ČSFD)
  • Finálna veta Dr. Dryera vo filme, "...pro mne, jsou těmi nejkrásnějšími věcmi ve vesmíru pravě ti nejzáhadnější," je parafrázou citátu Alberta Einsteina: "Najkrajší a najhlbší pocit, aký človek môže zažiť, je poznať tajomno." (mkee)
  • V českém znění se role vypravěče v krátkému snímku Den & Noc, který bude promítán jako předfilm Toy Story 3: Příběh hraček 3D, ujal Václav Havel. Nabídku účastnit se dabingu navzdory svému nabitému pracovnímu programu přijal exprezident ČR díky humanistickému poselství filmu, který zábavnou formou vyzývá k toleranci a porozumění. (POMO)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama