Reklama

Reklama

White Plastic Sky

  • Česko White Plastic Sky (více)
Trailer 1

VOD (1)

Budapešť, 2123. Tváří v tvář ubývajícím zdrojům může lidská rasa přežít pouze díky osudovému kompromisu: po dovršení 50 let je každý občan postupně přeměněn ve strom. Když Stefan zjistí, že se jeho milovaná žena Nora dobrovolně přihlásila k darování vlastního těla dávno před vymezeným věkem, vydává se na dobrodružnou cestu, aby ji zachránil za každou cenu. (AČFK)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (22)

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Krásně vypadající sci-fi romance zdatně mixuje prvky známé z mnoha jiných dystopií i road movie, přetváří je však ve svébytný a velmi pohlcující tvar. Příběh o dvojici snažící se obelstít represivní a dehumanizovaný systém končí výrazně jinak, než bývá zvykem, a správně naladěného diváka tak velmi podnětně zabaví. Více zde. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Nádherné obrázky s nudným príbehom. A pritom ten námet ma silné základy aby fungoval ako osobná postapo dráma o nefunkčnom romantickom vzťahu a zároveň smutnom osude ľudstva. Do toho tu máme, hlavne ku koncu, načrtnuté zaujímavé myšlienky (komunikácia s rastlinami), audiovizuálne ide o nadštandardnú robotu (hlavne v tunajších pomeroch) a každý záber dýcha originalitou. Podobné artové filmy ale ťažia hlavne z postáv a vzťahov, tu pôsobia prázdne. Bez duše a dostatočného cítenia s nimi. Škoda, prvých 15 minút som bol nadšený, no hneď ako sa pomaly vydávame na cestu do neznámá, výrazne strácame tempo, absentujú zvraty, hrdinovia nečelia výrazným prekážkam (ani v osobnej rovine) a záver si ma nezískal vôbec. Ajked chápem prečo ukončili príbeh takto. V kine je to slasť pre oči, s taživou atmosférou (nie po celý čas), no bez ozajstných emócií, prekvapení a silného rozvoja charakterov. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Depresivní postapo natáčené rotoskopickou animací. Co zpočátku vypadá jako "standartní" dystopie po vzoru Soylent Green a Logan's Run o společnosti která na mrtvém světě přežívá díky průmyslovému kanibalismu se postupně mění na docela psycho sci-fi... a samozřejmě s neskrývaným enviromentálním podtextem. Na to že tohle vzniklo spojenými silami Slováků a Maďarů, a debutantů k tomu, jde o solidní překvapení. A díky stylu animace postav i vypadá dost světově, byť některá z cgi pozadí vypadají docela hnusně, jak ze staré videohry. 7/10 ()

Mackoun 

všechny recenze uživatele

U mě dobrý. V sále celkem tři kusy náruživého diváka, takže je z toho oficiální blockbuster. Minimálně v Kině 99. Někdo tu zmiňuje laciné CGI, což uznávám - pár detailů působilo jako z dob prvního Tomb Ridera. Ale člověk to v tom zvláštním vizuálu skoro nevnímá a naopak se jím divák může nechat směle pohltit a unášet jako ve snu. Komplexní sen je asi to, jak na mě příběh a vizuální forma spolu s audio podkresem působily. Maďarštiny jsem se zprvu bál, ale i to po pár minutách přešlo. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Najprv pozitíva filmu - príbehová premisa a funkčne a originálne zobrazený fikčný svet. Vďaka rotoskopingu sa film môže pochváliť aj slušnou atmosférou, čo je jeho najväčšia devíza. A hoci atmosférický nie je stále, väčšinu času to tam funguje. Problémom filmu je ( mimo absolútne nevyužitého potenciálu) niekoľko vecí. Vzťahy medzi postavami sú chladné a nedostatočne zmotivované. Aj keby som dokázal pochopiť, že sa psychológ snaží zachrániť človeka, ktorý očividne trpel depresiou a preto sa rozhodol pre razantný krok, celkom nechápem princíp hľadania si cesty k sebe skrz chladné a neemočné dialógy. Každý jeden vzťah je tam preto, lebo by tam mal byť. Ale skúste si spomenúť na akékoľvek meno postavy aj o dva dni neskôr. Kauzálnosť tam síce je, ale je vykonštruovaná. Nepôsobí reálne a dialógy typu - Strašne to bolí. Počkaj utriem ti čelo -, pôsobia nevkusne. A do toho logické lapsusy. Lanovka je neporušená aj napriek tomu, že je vo filme scéna, kedy je vyslovene zmietaná živlami a už ju malo asi tisíc krát niečo zničiť. Alebo dokonale naladený klavír v zničenom meste. Finále nekorešponduje s príbehom a absolútne zabíja ústrednú zápletku. Čo je na ňom ale horšie je fakt, komunikácia s rastlinami je tak dobrý nápad, že zamrzí, že práve ten nebol hlavnou témou príbehu. A úplne nakoniec je to vizuálna nuda. V kine som počul niekoho chrápať. Čo pri sedem ročnej práci trochu zamrzí. Slovenskí tvorcovia sa stále boja emócií a je to vidieť. A tí maďarskí očividne tiež. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (8)

  • Film vznikal 7 let. (griph)
  • Režisér Tibor Bánóczki uvedl, že chtěli natáčet v prostorech budapešťské zoo, ale nedostali povolení. (griph)
  • Režisér Tibor Bánóczki prozradil, že když psali scénář a vymýšleli, jak bude vypadat Budapešť v budoucnosti a jaké příběhové linie se budou ve filmu odehrávat, tak měli tolik nápadů, že se všechny do filmu nevešly. (griph)

Související novinky

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

10. ročník Future Gate sci-fi film festivalu

13.09.2023

Největší středoevropský filmový festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje svůj jubilejní desátý ročník 26. září v pražském kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní… (více)

Reklama

Reklama