Reklama

Reklama

Electrocuting an Elephant

všechny plakáty
Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 1903, 1 min

Obsahy(1)

Film s velmi špatnou vizuální kvalitou. Ne moc zřetelně uvidíte, jak slonice pošlape tři lidi a následně je zabita stejnosměrným proudem. Celé tohle představení má pod sebou podpis věhlasného vědátora a tvůrce Thomase Alvy Edisona. Chtěl tím ukázat, jak je potřebný stejnosměrný proud a jak se dá používat. Po tomto filmu se začaly rozšiřovat elektrická křesla po celých spojených státech. Film má především dokumentární hodnotu. (RadimFišer)

(více)

Recenze (52)

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Tohle jsou klasické dějiny filmu, které rozebírá například Nicholas Mirzoeff ve svém Úvodu do vizuální kultury. Samozřejmě nelze vnímat jen ten jeden záběr bez celého příběhu okolo. Přesto to vnímám tak, že podobné události se váží k většině průkopnických záležitostí. Zkrátka bez kontextu to nikdy nemůže fungovat. ()

amirgal odpad!

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit umělecky, těžko hodnotit jako dokument a vyvarovat se emocí. I kdybych si odmyslela obsah, za tento (anti)propagační shot, s negativním a odstrašujícím účinkem, nemohu dát víc než jednu, dvě hvězdy za zpracování - už máme rok 1903 a ta kvalita je průměrná. Pozn. ten obsah si nějak odmyslet nedokážu. Mám neodbytný pocit, že je to jedno z prvních zneužití filmového materiálu. ()

Reklama

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Že by mi bylo toho slona nějak líto, to ne (tehdejší - ale i dnešní - podmínky v cirkusu musely být hrozné, takže se "Topsy" pravděpodobně ulevilo - ne že by mi na ní nějak záleželo, je pro ty, co nad jejím osudem pláčou). Není to významné ani pro rozvíjející se filmové médium. Zajímavý je ale účel tohoto videa - dokumentární hodnota je nesporná. ()

Rocky88 odpad!

všechny recenze uživatele

Slonice byla odsouzena k smrti za usmrcení chovatelů, takže se Edison, jakožto propagátor stejnosměrného proudu, chopil příležitosti a rozhodl se ukázat, jak je střídavý proud nebezpečný s slonici jím popravil. Co ovšem zapomněl říct, bylo, že ji předtím ještě krmil mrkví napuštěnou vodivými roztoky. Plagiátorskej zmrdeček. ()

Beastmaster4 odpad!

všechny recenze uživatele

Krátký film natočil Thomas Edison a stalo se v něm přesně to, co naznačuje název – filmaři kvůli filmu opravdu elektřinou slona zabili!!!! Tohle není ani možný považovat za film, je to bestiální čin, který tenkrát primitivové mohli pustit veřejnosti. Kdo tady tomu dává víc, jak odpad, je jen lidská hyena, úchyl a prvotřídní perverzák. Kdo může hodnotit záběry umírajícího slona, vraždu zvířete a bodovat to? ()

Zajímavosti (3)

  • Slon je samice slona indického Topsy, která byla propašována do USA, kde účinkovala v cirkusu. V době smrti jí bylo přibližně 36 let. (Kmotr76)

Reklama

Reklama