Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V podzemí buenosaireského metra dojde jedné noci k nevysvětlitelné události - jedna ze souprav beze stopy zmizí. Nikdo ze zaměstnanců ani z vedoucích provozu si to nedovede vysvětlit. Nějaké vysvětlení ale přece existovat musí - jeho vypátráním je pověřen mladý nadaný matematik Daniel, který brzy skutečně přijde s objevem, který se zdá být naprosto šílený. Přesto stále více indicií naznačuje, že by mohl být reálný. Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem, skrytým v labyrintu podzemních chodeb a tunelů je studentským filmem, avšak o to víc překvapuje profesionalitou, s jakou se jeho tvůrcům podařilo zpracovat žánr, který je pokládán za jeden z realizačně nejnáročnějších. Na festivalech fantasy a sci-fi filmů získal řadu ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé dílo. O tom, že existuje nějaká "Moebiova páska", jsem se díky snímku dozvěděla poprvé. Ne že bych díky její definici byla schopna plně porozumět tomu, co se tam ve spletitém systému metra událo:) Poutavě natočený příběh s výbornou hudbou a osobitou atmosférou (nekonečna). Příjemně jsem byla potěšena přítomností dvou herců, které si už vždy budu pamatovat jako postavy mafiána Doménica Rizza a dedečka Sergia Costy z Divokého anděla:) Scéna setkání hlavní postavy s profesorem v metru, které se nikdy nezastaví, velmi působivá, s myšlenkou, která člověka podnítí k zamyšlení:) ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

pokud nahlížím na Moebia jako na "pouhý" studentský film, shledávám ho lehce nadprůměrným. kamerové zpracování není špatné, ačkoliv jistá syrovost záběrů může být dost dobře záměrná, interiéry jsem povětšinou pociťoval nepříjemně tísnivé a klaustrofobické (což je zřejmě důsledek proslulého tunelového efektu), nicméně v jistých mezích realistické, herecké výkony kolísaly a dějová linie byla natahovaná jak žvýkačka a obsahovala mnoho pro film zcela irelevantních scén. ale abych jen nekritizoval, chválím, že se tvůrcům podařilo vnést do Moebia alespoň ten prchavý výtažek záhadami prosycené atmosféry. dále oceňuji, že film nutí diváka přemýšlet o všedních věcech z úplně nových perspektiv a o světě s trochou vyumělkované moudrosti vypovídá jako o "místě, kde nikdo nenaslouchá druhým". přesto rozhodně nedoporučuji brát "vědeckou stránku filmu" vážně. odsoudit matematické zdůvodnění zmizení vlaku, připodobňované k zakřivení Moebiovy smyčky, by mohlo poukazovat na "přidanou tématickou hodnotu filmu" - na to, že ani já, tak, jako zbytek světa, nenaslouchám, nejsem otevřený novým možnostem. a přeci to je mimo jiné účelem vědecko-fantastických filmů - otevírat mysli diváků zobrazováním nových možností existence. poukazu se opatrně vyhnu a jen doporučím nehledat v pointě filmu Moebius logiku. je pravda, že není vůbec snadné natočit dobrý vědecko-fantastický film a že s tímto žánrem se v latinskoamerických kinematografiích takřka nepotkáme. bohužel ani Moebius pravidla žánru dokonale nesplňuje. je v něm trocha vybájené fantazie i trocha v uvozovkách "vědy" a dokonce i pokus spojit ony dva prvky do jediné skutečnosti, doplněno malou, zanedbatelnou troškou hororové atmosféry, ale to je vše. v porovnání s vrcholem žánru pouhý průměr, na poměry studentského filmu si však Moebius zasluhuje větší uznání. ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Lehce filosofující >vědecko-fikktivní< film jako úkaz, jak za málo peněz lze vytvořit poutavé dílko s přesahem až k přemýšlení... :-) Ano - "žijeme ve světě, kde nikdo nenaslouchá..." Docela zajímavý film. - - - P.S. ...Uvedeno na ČéTé a opět škoda, že nám nebylo dáno vidět v původním znění, ten český dabing... Bůh ví, proč to ti mudrlanti televizní dělají, když pořád jim někdo říká - jsou filmy, které není třeba (vhodno) dabovat... Ano, nikdo nám veřejnoprávně nenaslouchá. Ale třeba ta parta kazisvětů jednou zmizí jako ten tajemný vlak... ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Rád by som súhlasil s popisom k titulu, v ktorom sa uvádza, že ide o "Sci-fi drama, prosycené tajuplnou atmosférou a mystériem", no nedá sa. Ono ten obsah solídne navnadí, pričom toto je opätovne jeden z tých obsahov, pri ktorým platí otrepané pravidlo: "papier znesie". Mrzí ma to, ale toto bola fakt nuda, pričom posledné s čím tento snímok disponuje, je tajuplná atmosféra. Námet dobrý, realizácia špatná. Nuž, nie všetko bolo v 90´ rokoch na úrovni. Snáď len ten Vanilla Ice. ()

cunesk8 

všechny recenze uživatele

Studentský film z Argentiny roku 1996 a taková pecka?! Příběh o ztraceném vlaku v metru sice nepůsobí nijak orginálně, ale je za to skvěle natočen i zahrán!! Kamerá má po celý film zajímavou kompozici, příjemný barevný nádech a neustálé hrátky s hloubkou ostrosti nenechají oči v klidu. Něco podobného nenatočí Češi ani za 100 let. 70% ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Snímek byl natočen na motivy povídky „Podzemní dráha Möbius“ od Armina Josehpa Deutsch, která vyšla v roce 1950. (m.xFuck)

Reklama

Reklama