Reklama

Reklama

Betonová zahrada

  • Česko Cementová zahrada (více)
Trailer

Obsahy(1)

Snímek scénáristy a režiséra Andrewa Birkina CEMENTOVÁ ZAHRADA je adaptací známé novely současného britského spisovatele Iana McEwana. Mysteriózní a místy bizarní příběh, vyprávěný z pohledu pubertálního chlapce, překvapuje svou originalitou, otevřeností a dokonalým zvládnutím látky. Zachycuje situaci čtyř sourozenců, kteří v osamělém domě po náhlé smrti otce pohřbí ve sklepě do betonu zemřelou matku, aby mohli zůstat pohromadě jako "páni" domu a neskončili v sociálním ústavu. Děj se odehrává v několika horkých letních týdnech v nevábném prostředí zanedbané periferie. Všudepřítomná atmosféra zmaru a nehybnosti obklopuje dětské postavy, které prožívají zcela všední, drobné epizody. Musejí se však vyrovnat s obrovským vnitřním tlakem, s nelehkým údělem dětství a puberty. Nejstarší sourozenci, Jack a Julie, nakonec dospívají ke incestu (krvesmilstvu), přičemž si uvědomují, že se tím uzavírá patrně nejvýznamnější etapa jejich života. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

 (hodnocení, recenze)

Trapná úchylárna, která si hraje na psychologický film

AngleTYPHOON

AngleTYPHOON (hodnocení, recenze)

Moc nesouhlasím s těmi, kteří tvrdí, že kniha je lepší. Já na to píšu bakalářku a musím říct, že se mi to zdá být přesně naopak. Film a žádné emoce? V knížce nejsou téměř žádné emoce. Film možná jen dost nešťastně začal. A to vlastně ne možná, ale určitě.

Uživatel AngleTYPHOON smazal svůj příspěvek.

Dark-Ex

Dark-Ex (hodnocení, recenze)

Kniha byla lepší.... Jak už někdo psal v komentářích film je hrozně "prázdný"a jsou to jen hýbající se obrázky bez emocí a nějakého napětí.

Ale celkově mi ty filmy z počátku 90. let přijdou (většina) strašně divný.

Možná by si film zasloužil nějaký povedený remake.

Peter_BB

Peter_BB (hodnocení, recenze)

Tento veľmi citlivo a prirodzene plynúci film nie je o inceste, ako by sa na prvý laický pohľad mohlo zdať, ale o hlbších psychologických fenoménoch ako preberanie rodičovských rolí deťmi (preto tá scéna zdanlivo pripomínajúca incest), rodičovské a oidipovské komplexy ako dôsledok sociálnej exklúzie, a pod. Komercionalizujúci sa filmový biznis samozrejme musel scénu s nahými súrodencami v posteli dať do popredia, aby upútal pozornosť na plagátoch, obaloch a pod., a tým k filmu pritiahol aj laického diváka.

flame666x

flame666x (hodnocení, recenze)

Kniha sa mi páčila o niečo viac ako film. Ale aj tak sa toto dielko podarilo a odporučujem každému.

K.a.m.i.l.

K.a.m.i.l. (hodnocení, recenze)

Koupili jsme na Levných knihách a zrovna jsem se na to dodívala.Postava Julie byla až mrazivě svůdná a tajemná, ani se nedivím, že brácha tomu nemohl odolat. Docela se těším, až si někdy půjčím knížku.

Kota

Kota (hodnocení, recenze)

No ja mam na planu se podivat na film, ktery jsem si taky prinesl z levnych knih .. a pak si to precist.... Nebo myslite, ze opacne by to bylo zajimavejsi ??

Srdíčko

Srdíčko (hodnocení, recenze)

Literární předloha předčí o dost samotný film. Jack v knize je sice podivín, který miluje svou sestru, ale když se objeví Derek, změní se. Ve filmu jsem nevypozorovala žádnou změnu. Doporučuji nejdříve přečíst knihu a potom hodnotit jak se vyvedl film

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

hirnlego: Nezávidím a není to ironie, ale určitě jsem zvědavý na tvůj druhý dojem. Jak je to dávno, kdys" film viděla poprvé?

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Eodeon: A to já mám zas podivné tušení, že tentokrát se mi to bude líbit možná ještě víc, kdo ví. Napoprvé mi byla docela nepříjemná postava sestry - tentokrát se nad to pokusím povznést - a hlavně po přečtění knihy se na film budu přeci jen asi dívat trochu jinak. A jaktože říkám "tentokrát" s takovou jistotou? Dnes jsem si totiž z Levných knih přinesla DVD! :)

Eodeon

Eodeon (hodnocení, recenze)

To já bych už Betonovou zahradu znova raději vidět nechtěl, bojím se, že zážitek už by nebyl tak silný jako tehdy před dvěma roky v jednu ráno :))

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Tohle jsem viděla kdysi dávno a moc se líbilo - minulý rok jsem však četla knihu a myslím, že ta byla mnohem lepší (jak už to ostatně bývá) - jedna z mých nejoblíbenjších knih vůbec.....no každopádně bych Betonovou zahradu moc ráda viděla znovu - snad se k ní časem dostanu.

Reklama

Reklama