Reklama

Reklama

Chybění

Trailer
Česko / Slovensko, 2023, 82 min

Obsahy(1)

Poetický, obrazovo vycibrený dokument stavia intímny pomník najúspešnejšiemu československému umelcovi začiatku tisícročia. Ján Mančuška tragicky zahynul vo veku 39 rokov. Vystavoval v MoMA a Centre Pompidou, ale vo svojej vlasti nedosiahol porovnateľnú slávu. Rozsiahle dielo, ktoré po sebe zanechal, spája princíp chýbania – to, čo na obraze nie je, vypovedá s prekvapujúcou intenzitou. Režisér Štěpán Pech pristupuje k Mančuškovmu portrétu rovnakým spôsobom, sledujúc hranice jeho intímneho, rodinného života a kultúrnej krajiny s chýbajúcim stredom. (Film Expanded)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (5)

matisse 

všechny recenze uživatele

Snímek, který není jen portrétem, ale meditací nad ztrátou, lidským chybováním a touhou vrátit, co už není. A přece je v něm lehkost a vřelost. Precizně vystavěný dokument o významném a bohužel předčasně zesnulém umělci Jánu Mančuškovi seznamuje diváctvo s jeho dílem nenásilně. Postupně odhaluje vrstvy jeho životního příběhu i přístupu k umělecké tvorbě, které jsou v sobě neoddělitelně zaklesnuté. ()

jozeffojt 

všechny recenze uživatele

Skvělé zpracování, které je samo o sobě uměním. (Jeden z mnoha příkladů: jízda nadzemkou-hudba, kompozice efektů vzhledem k obsahu - bomba...) Film má mnoho rozměrů, v tomto žánru a typologii snímku nevídané. Je to domyšlené, pečlivé, s divákem pracující dílo. Dokument bez obdoby. Nedivím se ocenění na MFDF.  Inspirující a hluboký pohled na život unikátního umělce, který ve světě zanechal jedinečnou stopu. I z tohoto důvodu dávám plné hodnocení. ()

Reklama

Vabr 

všechny recenze uživatele

Ján Mančuška byl pro mě donedávna cizí pojem, jsem tedy rád, že jsem se s ním skrze Chybění seznámil. Chybění je totiž sondou do pozůstalé rodiny, která pomalu odkrývá jak osobní, tak umělecký život Jána Mančuška a řeší celkově vzato témata okolo svého otce a manžela. Co mně se na dokumentu líbilo ale nejvíce (krom výborného zpracování a nahlédnutí do uměleckých děl, výtvorů a happeningů), bylo samotné téma chybění, to se mě silně dotklo. Je vidět, že se jím Mančuška velmi zabýval, jsem tím pádem rád, že byl Štěpán Pech toto téma do Chybění poté schopen přenést. Je totiž snímkem smutně všudypřítomné, až je to depresivní. Za mě to byl rozhodně ten nejmelancholičtější dokument z letošního MFDF Ji.hlava. P.S Brácha se nudil, podle něj to byl jeden z nejhorších určitě ()

Awer 

všechny recenze uživatele

Hustý (audiovizuálně, celkem i narativně) portrét fakt hustého umělce, ačkoli jako by celé své rodině, zachycené z kontrastní, velmi obyčejné perspektivy, nyní chyběl, v tom smyslu, že všichni proti němu působí nejen neinteligentně, ale hlavně ulpívačně, zatímco vyprávění o mrtvém je vyprávění o velmi živém, o někom, kdo svou přítomnost nejen plnil a znal její v tom smyslu absolutní hodnotu, ale dokázal ji stejně radikálně a lehce opouštět, jakmile se stala minulostí, ačkoli vlastně celý tenhle spekulativní, provokativní a potenciálně traumatizující prostor zřejmě toho génia poháněl. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama