Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

B!shop 

všechny recenze uživatele

No, jelikoz jsem videl zrestaurovanou verzi, bylo to docela slusne koukatelny, pribyla totiz hudba a hlavne ctenej Chaplinovo komentar, kterej nahrazuje ty desny klasicky napisy, co postavy rikaj nebo co se deje. Jinak asi muj prvni celovecerni film, co jsem od Chaplina videl a docela zabava, ale ze by to bylo nejak masakralni, to se rict neda. Chaplin totiz hodne spoleha na to, ze vypada jak postizenej kreten v smesnym obleceni a spousta scen je postavena jen na tom, jak se nekde mota. No a ten jeho komentar, nevim jestli to byl umysl, nebo tak mluvil normalne, ale ma dost uchylackej hlas. Celkove slusna groteska, diky pridany hudbe a mluvenymu komentari pusobici docela zivym a ne skoro 80 let starym dojmem, ale proste to neni zas tak desna sranda, abych sel na vyssi hodnoceni a navic jsem taky cekal, ze to bude o zlatokopech hledajicich zlato a podobne, ale ona je to spis misty takova dojemna romantarna ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Viděla jsem nezkrácenou hodinu a půl trvající verzi s hudebním doprovodem. Dle dnešních měřítek příběh samozřejmě nic moc, ale tehdejší divák byl v této oblasti skromný. On pravda nevyžadoval moc ani po hercích, takže o to více překvapí výkon Chaplina. To nejsou jen gagy z grotesky, to je i kvalitní mim (naprosto bravurní etuda jedení boty, nebo slepice před níž by Čejka bledl závistí) a především herec s propracovaným výrazem. Chaplin hodně předběhl svoji dobu. ()

Reklama

swed 

všechny recenze uživatele

Zlaté opojení má konečně to, co mě v Kidovi trochu chybělo - příběh. Je až neuvěřitelné, jak precizně je film vystavěn. Nejenže se v něm najde spousta gagů, ale zároveň je tu romantická linie, akce a na řadu se dostane i trochu smutnější podtón. Zlaté opojení je zřejmě to nejpovedenějším, co Chaplin v 20. letech natočil....Ani jsem si nevšiml, že sleduji němý film! 10/10 ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem tu sedmdesátiminutovou verzi doplněnou navíc o "dabing". Zezačátku jsem se toho děsil, ale pak jsem zjistil, že vypravěče dělal a jednotlivé postavy daboval sám mistr Chaplin a trochu se mi ulevilo. Mluvení film vůbec nerušilo, jak jsem se původně trochu bál. Jedná se o klasický Chaplinovský zábavný snímek, rozhodně více než příjemně strávená hodinka. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka na Aljašce aneb jak se stal tulák Charlie milionářem. První z řady dlouhých filmů, se kterým Chaplin prorazil. Ve své době poměrně nákladný film, který si vyžádal řadu triků a velké množství komparzu. Viděl jsem delší verzi 95 minutovou. To byla asi chyba, protože film byl až příliš rozvleklý. Některé scénky si zasloužily zkrácení. Známá konzumace boty mě nedostala, stejně jako horská chatka v labilní rovnováze na kraji útesu. Šmrnc mají romantické pasáže lásky beznadějného losera k bohyni Georgie. A co mě dostalo nejvíc, byl tanec s houskami. Mistrná pantomima spojená s loutkovým divadlem v dokonalý celek. Chaplin byl vskutku mimořádný a originální komik. 64% ()

Galerie (62)

Zajímavosti (27)

  • Ve filmu se objevilo téměř 600 statistů, z nichž většina byli povaleči a tuláci z ulic Sacramenta. Byli obsazeni v úvodní scéně, kdy jde řada zlatokopů dlouhým zasněženým průsmykem. (Witta)
  • V roce 1992 byl film vybrán do Národního filmového registru Knihovny Kongresu Spojených států. (džanik)
  • Během filmování se Charlie Chaplin velmi intimně sblížil s Georgií Hale – jejich závěrečný polibek byl natolik dlouhý, že scénu Chaplin raději natočil ještě jednou a do filmu dal onu kratší verzi. (Kulmon)

Reklama

Reklama