Reklama

Reklama

Hranice Evropy

Trailer

Obsahy(1)

Úspěšná novinářka Saša opouští svou rodinu a společně s miliony dalších východoevropských pracovníků se stává levnou pracovní silou v Západní Evropě. V Německu na farmě, v irském hotelu nebo jako pečovatelka ve Francii. Všude tam zakouší na vlastní kůži osudy těch, jejichž práci na každodenní bázi potřebujeme a vytěžujeme. Jaká je však reálná cena, kterou Evropa platí za špatně nastavenou pracovní migraci? Jaké jsou osudy a motivace těch, kteří ji vykonávají? A proč od jejich mizerných pracovních i mzdových podmínek většinou jen odvracíme zrak? (Pilot Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (3)

Majkak 

všechny recenze uživatele

Největším překvapením paní, která suverénně tvrdí, že za nezájem o ošetřovatelskou službu může štědrý sociální systém, a nikoliv naprosto mizerné pracovní podmínky. Neplacená práce přesčas, to, že pečovatelky koupí jídlo seniorům občas i ze svého, z té minimální mzdy, co vydělávají, to je považováno za samozřejmé. Jako vážně? A co takhle změnit tento systém. Provozovatelé hotelu a farmy těží z faktu, že zatím pořád přicházejí migranti ochotní pracovat i za mizerných podmínek. Dokud bude k dispozici tato levná pracovní síla, sami nic měnit nebudou a pojedou dosavadní styl provozování byznysu. Jak říká ten mladý Slovák: Hodiny si nepočítám, co z toho, pokud bude chtít, stejně mě odrbe (přeloženo do korektnějšího jazyka). ()

Rimsy 

všechny recenze uživatele

Číselné hodnocení u tohoto angažovaného dokumentu velkou roli nehraje, spíše záleží na přístupu každého jednotlivého diváka či divačky k tématu. Filmařským stylem totiž Hranice Evropy rozhodně nezaujmou a zároveň nelze úplně říct, že by samotný snímek nabídl nějaká nečekaná východiska. Jde však o adekvátně zpracovanou novinářskou práci, která je z humanistického hlediska důležitá a sympatická. Více zde. ()

Reklama

Bublaga 

všechny recenze uživatele

Že se určitým tématem zabývá Saša Uhlová, znamená, že je pácháno nějaké bezpráví. Fakt, že si mnohé ústrky, erodování práv a pošlapávání důstojnosti vyzkouší na vlastní kůži, je obdivuhodné. Dokument je volné pokračování Hranice práce mapující pracovní podmínky špatně placených zaměstnání v ČR. "Výlet" za hranice, s ohledem na výběr pracovních pozic a všeobecné vzhlížení k západním zemím, jsem očekávala méně zdrcující. Což byla pravda jen částečně. Osobně mě nejvíc překvapily podmínky v irském hotelu. Snímek funguje, ale tolik se mě nedotknul. A to jsem si při studiu na VŠ byla o prázdninách "vydělat" ve Skotsku sběrem malin. Pokud má člověk pocit, že některých změn není schopen ani u nás, pak je mnohem těžší jich docílit za hranicemi. A trochu po něm informace stečou. I přesto doufám, že téma padne úrodnou půdu a bude se dále medializovat. Ostatně jednotná evropská minimální mzda zní jako plán! Viděno v rámci festivalu Jeden svět 2024. P.S. Jdu to porovnat s psanou reportáží Hrdinové kapitalistické práce v Evropě. ()

Galerie (9)

Související novinky

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

Na jaké filmy láká festival Jeden svět?

13.03.2024

V Praze a dalších 47 českých městech začíná Mezinárodní filmový festival Jeden svět. Program se letos poprvé rozroste i o hrané filmy a láká celkem na 96 titulů a 10 VR projektů. Kompletní program… (více)

Reklama

Reklama