Reklama

Reklama

Svatá hora

  • Mexiko La montaña sagrada (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Film Svatá hora scenáristy a režiséra Alejandra Jodorowského, který vyvolal skandál na filmovém festivalu v Cannes v roce 1973, plný svatokrádežných obrazů a existenciální symboliky, je hledáním duchovního osvícení, které staví iluzi proti pravdě. Alchymista (kterého představuje sám Jodorowsky) shromáždí skupinu lidí z různých společenských vrstev, kteří představují planety sluneční soustavy. Záměrem okultní skupiny je podrobit své členy podivným mystickým obřadům a zbavit je pozemských trápení, aby se mohli vydat na Lotosový ostrov. Tam vystoupí na Svatou horu, aby z ní vyhnali nesmrtelné bohy, kteří tajně vládnou vesmíru. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (181)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

We began in a fairytale and we came to life, but is this life reality? No. It is a film Nedostáva sa mi slov... Toto je najlepšia avant-gardná snímka akú som kedy videl ! Je to absolútne časo-priestorovo neohraničené univerzum v ktorom nie sú vymedzené žiadne hranice. Umelecká potrava ktorú nemožno konzumovať logicky či racionálne. Holy Mountain som sledoval s vyčistenou hlavou. Nesnažil som sa chápať či hľadať ústrední dej, jednoducho som sa nechal viesť obrazom. Na konci z môjho mozgu nezostalo nič iba holá prázdnota. Ukázať v neuveriteľných symbolických podobenstvách problém dnešného konzumného sveta ktorý sa pohybuje priamočiaro za materiálnymi "nepotrebnými" potrebami sa nevidí každý deň. Za dôvodom ovládnutia sveta sa vodcovia najdôležitejších inštitúcií rozhodli spojiť svoje vplyvné sily a pomocou najvyššieho učiteľa sa dostali na Svätú Horu aby ovládli celí svet. S tejto spoločenskej satiry vyžaruje obrovské temno a varovanie. Jodorowsky viac krát podotkol že svet neovládajú ľudia ale také tie malé papieriky. Najlepšia surrealistická snímka akú som kedy videl a nemyslím si že už uvidím lepšiu. To ča sa tu nachádza, nemá obdoby. We must not stay here. Prisoners! We shall break the illusion. This is magic! Goodbye to the Holy Mountain. Real life awaits us. ()

PavelR 

všechny recenze uživatele

Film v mém hodnocení uzrál. Po prvním zhlédnutí v kině jsem měl velmi rozporuplné pocity. "O čem to vlastně mělo být?" Ale postupem doby jsem si jednotlivé scény vybavoval stále znova, až jsem si film musel pustit znova. A znova... a znova. Ulítlý film plný symbolů na církev, na lidské vlastnosti, podepřený skvělým soundtrackem. Stal se jedním z mých nej filmů. ()

Reklama

666teen 

všechny recenze uživatele

Trip z rodu Podivných. Pan režisér je blázen, nebo vizionář, nebo nejspíš obojí. Třeba smutní nad těmi, kdo jeho práci nechápou a nebo má nepokrytou čurinu z hledačů symbolů, které tahle halucinace ani neobsahuje. Ono hovno ve skle bývá občas opravdu jenom hovno ve skle. A mě je to popravdě řečeno zcela šumák. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Byť je film z roku 1973, dnešnímu divákovi připomene dílo režisérů starších, souběžných i mladších - F.Fellini, P.P.Pasolini, P.Greenaway, L.Buńuel, T.Singh, T.Brass....ti všichni mi tanuli na mysli při sledování surrealistického podobenství. Některé odkazy na starší filmy jsou jasné - ruka plná much je u Buňuela plná mravenců. Ze současníků má pak film asi nejblíže k Pasolinimu a Fellinimu, avšak chybí mu naléhavost obou režisérů - hříčky jakoby převládaly. Některé alegorie jsou působivé - válka žab a ještěrů, jindy se zamýšlená provokace poněkud míjí účinkem - Kristus na prodej a stroj na lásku. Přesto jde o film plný zajímavých nápadů a výtvarného řádění, který připomíná, že tohle médium je především obrazové umění. Já si tenhle dlouhý klip o cestě za nesmrtelností příjemně užil... ()

Qualdezar 

všechny recenze uživatele

Z počátečních rozpaků a obav, že to bude neúnosně náročné (z hlediska extrémně kontroverzního výběru forem symbolů) se můj postoj začal pomelu měnit ve fascinaci a souhlas (co se týče nějakého vnitřního mystického naladění). Váhám mezi plným a skoro plným hodnocením, asi si to budu muset pustit ještě jednou. Ale termín iniciační film je imho více než výstižný. (A taky si myslím že bez alespoň obecného přehledu ve východní a západní mystice, okultismu, alchymii, astrologii, apod... je ten film pro diváka takřka nečitelný). ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Herci během některých scén užívali LSD a lysohlávky. (Emo-haunter)
  • Film Svätá hora bol veľkou inšpiráciou pre speváka Marilyna Mansona, ktorý naň často odkazoval aj vo svojich videoklipoch či samotnej tvorbe. Na propagáciu svojho albumu Mechanical Animals (1998) a na následnom turné s názvom "Rock is dead tour" použil televízory na seba poukladané do tvaru kríža, čo bola vystrihnutá scéna z filmu. Jeho svadobný obrad s Dity von Teese, ktorý sa konal 3.12.2005, dokonca viedol Alejandro Jodorowsky, pričom mal oblečený biely odev Alchymistu s bielym klobúkom, ktorý mal na sebe v samotnej snímke. (xpantherx)
  • Alejandro Jodorowsky strávil před natáčením filmu týden se zenovým mistrem a během této doby vůbec nespal. (hippyman)

Související novinky

Projekt 100 pro rok 2008

Projekt 100 pro rok 2008

29.11.2007

V první půli příštího roku připravila Asociace českých filmových klubů už 14. ročník Projektu 100, který nabídne do české distribuce dalších deset kvalitních a celosvětovou kritikou oceňovaných… (více)

Reklama

Reklama