Reklama

Reklama

Maria milostiplná

(festivalový název)
  • Kolumbie María, llena eres de gracia (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá Maria žije v malém městě severně od Bogoty společně s babičkou, matkou a sestrou, která zůstala sama s malým dítětem. Každé ráno spěchá na autobus a jede do práce: na květinových plantážích pracuje s kamarádkou Blankou. O víkendech se v městečku dá jít jen na náměstí, kde se koná hudební zábava a kde Maria vidí stále stejné obličeje. Má přítele Juana, jehož nemiluje, a před sebou žalostnou perspektivu nudného života. Pak však přichází osudový zlom a Maria se ocitne na životní křižovatce. Pokusí se radikálně změnit svůj úděl, ale přitom se zaplete do nebezpečné hry. V průběhu několika dnů se půvabná dívka ocitne v situaci, která prověří její vnitřní sílu i odvahu, a díky této zkoušce se Maria dokáže rozhodnout, kudy povede její další životní cesta. Film byl uveden v soutěži letošního MFF v Berlíně a režisér Marston říká: "Myslím si, že mezi dnešními sedmnáctiletými existuje spojnice, která přesahuje kulturní i ekonomické mantinely, a to je jeden z důvodů, proč je pro mne tento film tak osobní. Vypráví totiž o snaze najít sám sebe a své vlastní místo uprostřed daného světa." (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (31)

Ten Druhy 

všechny recenze uživatele

Maria, llena eres de gracia je príbeh krehký natoľko, aby si divák uvedomil drsnú realitu latinskoamerického sveta. A tiež dosť osobný na to, aby poukázal na pálčivé spoločenské problémy. V jeho centre stojí Mária, maldé dievča z kolumbíjskeho malomesta, ktoré sa pokúsi vymaniť z ubíjajúceho stereotypu vlastného života. Hoci pracuje s kvetmi, jej existencia nie je ružová. Z nízkeho príjmu živí matku a sestru, ktorá vychováva dieťa bez otca. Film postupne odkrýva katastrofálnu situáciu hrdinky a ukazuje, že nemá šancu zlepšiť svoj život inak ako spôsobom nelegálneho zárobku. Stáva sa mulicou – teda ženou prenášajúcou drogy a vstupuje do sveta, v ktorom sú peniaze dôležitejšie než ľudské životy. Príbeh si naďalej zachováva komornú atmosféru a hoci je v ňom krvi pomenej, následky sú trvalé. Režisér prenikol do myslenia hrdinky a zachytil jej prerod z naivnej dievčiny na ženu uvedomujúcu si váhu skutočnej ľudskosti. K tomuto filmu som sa dostal náhodou a je pre mňa neklamným dôkazom, že aj z neznámeho titulu môže neočakávane vzísť niečo veľmi pôsobivé. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Smutný a otevřený film o tom, jaké riziko jsou ochotny podstoupit mladé a naivní holky pro vidinu lepšího života a peněz. Nehledě na to, že polykání 50 pytlíků s kokainem a jejich opakované polykání na toaletě v letadle, poté co byly z těla přirozenou cestou vyloučeny, je síla už sama o sobě. I když příběh chvílemi ztrácí tempo, pořád zůstává hodně výmluvnou výpovědí o životě v dnešní Kolumbii. Výkon hlavní představitelky je úžasný, hodně se mi také líbí plakát k filmu. ()

Reklama

paascha 

všechny recenze uživatele

Pokud chci něco měnit, musím vědět co, musím vědět jak, ale hlavně musím vědět, čeho chci dosáhnout. Tady to nebylo, tady jen somnambulně zíívala nějaká nablblá pička, která svou "jinakost" dávala najevo odmítáním práce (hmm) a lezením po zdi (hmmmm). Možná mi chybí senzitivita pro tento druh lidí a jejich problémů, ale tohle mě opravdu nedojímá. Film bez duše a hlavně bez konce, těžící z pseudoaktuálního problému pašování drog. Navíc technicky nezvládnutý, věcně mylný - chtěl bych vidět, kde se americký celník (bílý!!! ha ha ha ) chová k couře z Kolumbie uctivě a se slovy: nemůžeme vás rentgenovat, protože jste těhotná, i když víme, že máte v žaludku drogy. - ji pustí ven. Prostě trapná kravina, která zavání propagační agitací náborářů z Medellínu ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo opravdové překvapení v tom pozitivním slova smyslu! O tomhle filmu jsem až dosud vůbec nevěděl, české distribuci se totiž velmi důsledně vyhýbal a tak nebylo mnoho způsobů, jak ho vidět. Ale když jsem zaregistroval, že ho bude vysílat slovenská Dvojka, tak jsem na něj se zvědavostí sobě vlastní koukl a dobře jsem udělal. Takhle záživný a zajímavý film, který nenudí a se kterým čas utíká neuvěřitelně rychle jsem už dlouho neviděl. Začíná to celé vlastně jako teenagerovské drama o jedné zbouchnuté sedmnáctce, aby to pokračovalo jako drama o nelegálním převozu drog v lidském těle z Kolumbie do Spojených států. Hlavní hrdinkou ztvárňuje úžasně sympatická černovláska Catalina Sandino Moreno, která je opravdu velmi pěkná a která kromě toho umí i velmi dobře hrát. Nominace na Oscara pro tuto herečku byla určitě zasloužená. Jinak tedy co se týče příběhu, tak ten rozhodně nenudí a až do konce jsem čekal se zvědavostí, jak celý příběh dopadne, a dá se říci, že mě konec nezklamal. Opět jsem se ale utvrdil v tom, proč mám rád jihoamerické filmy. Jsou zajímavé, jsou od těch evropských a amerických dost odlišné, ale přitom nám jsou přece jen něčím blízké. Tenhle film si určitě zasloužil dostat se v Česku aspoň do kin. Ale co, hlavně že jsem ho viděl, protože mé nadšení opravdu nezná mezí. Je to zcela zaslouženě za pět hvězdiček. A ještě něco. Opět jsem se utvrdil také v tom, že jakmile nějaký film produkuje televize HBO (jako v tomto případě), tak to nemůže skončit jinak než mým velkým nadšením! ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi hodnotná výpoveď o pašovaní drog z pohľadu sedemnásťročnej Kolumbijčanky, ktorá sa po zatlačení do životne bezvýchodiskovej situácie nechá strhnúť do slepej uličky, z ktorej niet návratu. Jednoduchý koncept, príbeh je trpký a spracúva zaujímavú tému, tuzemskému divákovi pomerne neodhalenú, nechýba niekoľko dramatických a vyostrených situácií. Bohužiaľ je citeľne vidieť, že režisér postavil celý film len na týchto pár okamihoch, medzi ktorými ma nedokázala dejová štruktúra pohltiť natoľko, aby som na ňu po pár dňoch nezabudol. 70%. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (7)

  • Film bol natočený v Amaguaña a Sucre (Ekvádor), Bogota (Kolumbia), New York City (New York, USA) a Jersey City (New Jersey, USA). Obdobie natáčania trvalo od 4. augusta do 8. septembra 2003. (Arsenal83)
  • Na konci je reklama spoločnosti Intel, ktorá hovorí: „Počíta sa to, čo je vo vnútri,“ čo je možný odkaz na dej filmu. (Arsenal83)
  • Catalina Sandino Moreno sa stala vôbec prvou herečkou, ktorá bola nominovaná na Oscara za najlepšiu herečku za rolu, v ktorej sa hovorí výlučne v španielčine. (Arsenal83)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Reklama

Reklama