Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Břichomluvectví je zvláštní druh zábavné produkce, rozšířený především v anglicky mluvících zemích. Jde o druh umění, při kterém herec vodí loutku a zároveň za ni mluví, aniž by pohyboval rty. Břichomluvecké loutky obvykle působí velmi živě a vyvolávají dojem, že mají vlastní osobnost. Právě takovou si jednoho dne vybere nesmělý židovský mladík Steven poté, co se rozhodne odejít z nezajímavého zaměstnání. Dřevěný panák mu záhy přiroste k srdci a stane se jeho nerozlučným průvodcem. Právě díky němu dokáže Steven vyjádřit to, na co se dřív neodvážil ani pomyslet. Je také nejvyšší čas: Stevenovi totiž v životě ujel nejeden vlak. Zdá se, že dřevěný společník pomůže svému majiteli nastolit pořádek v nefunkční domácnosti jeho rodičů, a také mu zajistit sympatie jedné krásné ženy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

kareen 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu se mi hodně trefila do noty svým ulítlým humorem a více než malým množstvím svérázných postav. Adrien Brody byl výborný jako vždy, Vera Farmiga neobyčejně milá a nepamatuji si, že by mě Milla Jovovich v něčem bavila víc, než jako tady její dost ujetá mladá rockerka. To všechno bylo moc fajn. Bohužel v druhé polovině jako by rozepsaný scénář převzal nějaký jiný, dost netalentovaný autor a pak už šly předchozí kvality pořádným sešupem dolů. Zamilovaná dvojice, které to výborně klapalo, se jen kvůli umělému natahování děje bezdůvodně rozešla, největší prostor najednou dostala se svými promarněnými ambicemi zpěvačky (nechápu proč, ten její zpěv nebyl tedy nic moc) sestra hlavního hrdiny a pak do toho namontovali jejího psychotického manžela, který už tu nesourodou směsici dorazil docela. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bohužel, až téměř ve finále svého běhu se letošní Americké nezávislé léto (2005) sebralo a filmem Loutka dostálo úrovně let minulých. Adrien Brody je úžasný talent, řikám si to film od filmu. Zatímco u Milly si říkám film od filmu opak, tady mě holka dostala, roli praštěné kámošky dávající "cenné" rady jí sedla, nebyla za manekýnu a zkrátka byla výborná, její prezentace na židovské svatbě nebo doporučené cd přesně pro romantickou chvilku, to mě hlasitě rozesmálo. Fakt výborný film. ()

Reklama

Defaultovna 

všechny recenze uživatele

Takže niekoľko poznámok k tomuto nenápadnému, no napriek tomu výnimočnému kúsku: 1) Už samotná skutočnosť, že z aktuálnych 1154 hodnotení sa tu nenachádza ani jeden "odpad!" svedčí o tom, že Dummy nie je z kategórie bombastických filmov, ktoré si publikum buď zamiluje, alebo fatálne znenávidí. Ide skôr o naozaj veľmi príjemné, nevtieravo vtipné, skvele zahraté malé veľké dielo, ktoré je tiež dôkazom toho, že slovné spojenie "romantická komédia" nemusí automaticky znamenať sled kŕčovitých, prehnaných koitálnych scén - (SPOILER) - ústredná dvojica absolvuje len šokujúci počet vášnivých bozkov - 1 kus a aj to nenápadne, bez toho, aby sa kamera sústredila priamo na dané subjekty. 2) Adrien Brody sa pre mňa stáva neoficiálnym kráľom neohrabaných, tragikomicky pôsobiacich introvertov, ktorých jediné vzrušenie v živote spočíva v kamarátskom vzťahu s diametrálne odlišnou osobou navyše opačného pohlavia. Opäť SPOILER: Zo začiatku som sa obávala že romantickým vyvrcholením filmu bude uvedomenie si vzájomnej lásky Stevena a Fanny, ale pánboh zaplať, nestalo sa. Brodyho (nielen) bruchovravecký výkon v kombinácii s jeho psím pohľadom ma dostal na kolená. 3) Hudba: ústredná pieseň (ktorá sa potom vyskytuje ešte raz, takmer pri konci) ma očarila hneď na prvé počutie, dopíšem koment a idem si ju stiahnuť. Zlatým klincom hudobnej zložky tohto filmu však ostáva svadobné vystúpenie metalovej kapely, interpretujúcej židovské odrhovačky. Nemám slov, Milla, si hviezda! 4) Fanny. Okej, zo začiatku mi táto podoba Jovovichovej nehorázne išla na nervy (Viď môj komentár k filmu Juno), ale dostala ma svojimi kreatívnymi spôsobmi, akými pomáhala Stevenovi získať ženu svojich snov. Nápis na dverách :-D takmer som umrela. Na záver ešte pár prívlastkov - Vera Farmiga fascinujúco krásna, krpaňa, stvárňujúca jej dcéru, hrozne rozkošná, bábka desivo-úchylno-vtipná, rodina hlavného hrdinu na šľaktraf a Jared Harris AKA psychotický tragéd-herec-amatér celkom zábavný. NA plný počet to nie je, ale potešilo a pohladilo po duši. ()

ti88na 

všechny recenze uživatele

Krásny príbeh o jednom nesmelom mužovi, ktorý sa prostredníctvom bábky dokázal otvoriť nie len ostatným, ale aj sebe samému. Jeden z tých filmov, po ktorých pozretí sa až cítim lepšie, doslova pohládza dušu. Nikto by úlohu Stevena nezahral roztomilejšie a presvedčivejšie ako Adrien Brody. Človek si ho okamžite zamiluje a tých príjemných 90 minút som v jeho spoločnosti veľmi rada strávila a celý čas mu držala palce. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

To je tak, když mě chytí "brodyovský" amok. Toho kluka mám strašně rád (viz. má óda na něj v mé TOP) a Loutka prakticky nic nenabízela. Jasně, maximálně pozitivní náladu, kterou pak můžete přenést na jiného tvora. Adrien ale vytvořil svou roli tak precizně a s úctou, že mám pocit, že ten kluk je chodící "zvedač filmů". Když už křičíte, tak křičíte nahlas. A on? Zařval pořádně a s takovou vehemencí, že mám husí kůži ještě teď. Je to nezávislák, ale jeden z nejlepších a taky nejpravdivějších. Fakt, že Steven je de facto předobrazem mojí duše..no, tak to je potom zase jiná pohádka. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (2)

  • Učitel břichomluvectví ve filmu (Alan Semok) navrhl ústřední loutku a rovněž učil tři týdny Adriana Brodyho. (HellFire)
  • Obchod, ve kterém Steven koupí svou loutku je „Halloween Adventure“ v New York City. (HellFire)

Reklama

Reklama