foto

Milla Jovovich

  • nar. 17.12.1975 (41 let)
    Kyjev, Ukrajina, Sovětský svaz
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Pokud mám aspoň trochu talentu, je třeba ho využít.“
 
Žena tří prolínajících se světů – filmu, hudby a módy. Kterému patří víc se dá jen těžko odhadnout. Její aktivity jsou natolik různorodé a potud všestranné, že jimi značně vyváží své občas rozporuplné výkony. Nejen v Millině filmografii jsou úspěchy, stejně časté jako propady. Dá se říct, že své fanoušky udolává právě svojí podnikavou všestranností. Dnes už v ní umí docela dobře chodit. Po novém Resident Evil: Apokalypsa hned přijdou na řadu další tři filmy. Samozřejmě, v alespoň jednom z nich (Ultraviolet) bude tato trochu mimozemsky působící kráska opět jinou bytostí, než člověkem - totiž upírkou Violet z 21. století. Ve Fade Out nahradí Kate Beckinsale v roli manželky schizofrenického scénáristy Billy Boba Thorntona, jenž si myslí, že ho žena hodlá zabít. Mezitím zřejmě naznala, že pro tuto chvíli filmu věnovala dost a odskočila si ke svým zbývajícím zájmům. Nedávno se neherecky uplatnila u kousku jehož hereckou hvězdou byla právě Kate Beckinsale. Millin song „Rocket Collecting“ je totiž součástí soundtracku k Underworldu. A aby nemeškala ani třetí aktivita, spolupracovala na kostýmech k filmu Úsměv Mony Lisy.
 
Dcera ukrajinské herečky Galiny Loginové a srbského lékaře Bogdanovitche Jovoviche vděčí za svůj výraz dívky z jiného světa nebo taky z budoucnosti, svému slovanskému původu. Do jisté míry to byla určitě výhoda, mezi hollywoodskými kráskami jedné jako druhé, ale na druhou stranu podivné role, které Milla Jovovich dostává, tomu odpovídají. Nejvíc na sebe upozornila, jako šílená Johanka z Arku, duševně narušená prostitutka Eloise (The Milion Dolar Hotel), zrzavá bytost Leeloo v Piatom elementu a Alice v čele elitního komanda likvidující zambie (Resident Evil). Jestli tyto filmové příležitosti měly kromě netypických hrdinek společného ještě něco dalšího, tak určitě vizuální netradičnost, jejímž suverénním středem mohla být jedině Millla Jovovich.
 
Ještě než se dostala k filmu, začínala jako modelka. Když jí bylo pět, rodiče emigrovali do Londýna, ale nakonec se jim zalíbilo v Sacramentu v Kalifornii. Kariéra její matky tím v podstatě skončila a štafetu v plnění snů převzala mladá Milla. V jedenácti letech začala s modelingem a už v roce 1987 se její tvář objevila na obálce italského časopisu. Od té doby se po světě lesknou stovky takových titulních stránek. O rok později si jí všimli filmaři a poprvé stála před kamerou. První menší roli dostala v erotickém dramatu Zalmana Kinga Two Moon Junction, jež na jistou dobu předznamenalo kudy se její kariéra bude ubírat. V roce 1991 si bez větších zkušeností zahrála hlavní roli v Návrate do Modrej lagúny, který se sice ani nesetkal s úspěchem, ani nevzbudil rozruch, jako první Modrá Lagúna s Brooke Shields z roku 1980, ale jakási mladá modelka v hlavní roli jménem Milla Jovovich na sebe dost upozornila. Rok na to si sedmnáctiletá Milla střihla menší roličku osmnáctileté Mildred Harris, první manželky Charlese Chaplina v jednom z nejlepších zpracování komikova života – Chaplin (1992) v režii Richarda Attenborougha s Robertem Downeym Jr. v hlavní roli. Přibližně v té době točila historku o flákačích ze střední školy Omámení a zmatení (Dazed and Confused), během níž se šestnáctiletá vycházející hvězdička zábavního průmyslu stačila bláznivě zamilovat, utéct z domova do Las Vegas a provdat se za svého hereckého kolegu z Omámených a zmatených, Shawna Andrewse. Hned v roce 1992, po zásahu její matky, bylo manželství anulováno. Milla Jovovich je i dnes z těch celebrit, které paparazziům dělají radost. Často navštěvuje večírky slavných, premiéry, otevírání lecčeho, módní přehlídky a předávání všech možných cen.
 
„Nic v životě jsem nedostala zadarmo, vždycky jsem o všechno musela tvrdě bojovat.“
 
Vysoká hnědovláska s modrýma očima se po svém brzkém kariérním rozjezdu a všech teenagerovských úletech nehodlala vzdát vlastních plánů a jen poslušně plnit sny své matky. Rozjela se tehdy do Londýna, aby se věnovala muzice. Ve Velké Británii jí to skutečně vyšlo. Natočila album nazvané podle Dantovy Božské komedie – „The Divine Comedy,“ kde ukázala, jak to umí s kytarou, psaním textů a zpěvem a hned s ním měla úspěch. Později ještě vzniklo album nesoucí jméno její kapely „Plastic Has Memory.“ Ostatně, zahrála si ve videoklipu Lennyho Kravitze a dva její songy lze potkat na soundtracku k The Milion Dolar Hotel, kde si před pěti lety zahrála éterickou Eloise po boku Mela Gibsona a Tima Rotha. Na začátku 90. let své aktivity ještě nepropojovala tak hustě jako je tomu dnes. Během své hudební etapy v letech 1993 – 1997, se před kamerou neobjevila po celé čtyři roky. Znovu ji musel objevit až netradiční francouzský režisér Luc Besson, který z ní udělal hvězdu, tak jak ji známe dnes. V roce 1997 se do filmové branže vrátila už nadobro. Tím přelomovým kouskem byl samozřejmě Bessonovský Piaty element, vizuálně rozmáchlá sci-fi z 23. století, co zabrousí do žánru komedie i romantických filmů s Gary Oldmanem a Brucem Wilisem. Zásadním bodem filmu byly samozřejmě Milliny kostýmy. 14. prosince téhož roku se za okouzleného, o šestnáct let staršího Bessona provdala. V roce 1999 spolu natočili ještě Posol: Príbeh Johanky z Arku ...a taky se rozvedli. Ačkoli se nákladná Johanka z Arku nesetkala s očekávaným úspěchem, Milla Jovovich se v roli sedmnáctileté venkovanky, co se svými slyšeními přichází za králem Karlem VII., herecky docela předvedla… film to byl opět vizuálně příjemný, hvězdně obsazený, ale Johanka shořela a spolu s ní celý počin skončil ve filmovém popelu.
 
Až koprodukční snímek o pykání za předchozí hříchy a chamtivost - Vykúpenie (2000) je trochu obyčejnějším titulem Milly Jovovich. S Nastassjou Kinski zazářily na pozadí zasněženého městečka kdesi na západě, ve westernu z konce 19. století. Rok na to se posunula o roli v ujeté komedii režírujícího Bena Stillera Zoolander a pak skočila rovnýma nohama do zmiňovaného kousku Resident Evil, zfilmování populární, počítačové, hororové hry o zápase o přežití. Nejen, že vizuální stránka už tradičně stavěla na přítomnosti exoticky působící brunety v miniaturních kostýmech, ale film ve svižném tempu předpokládal také Millilny kaskadérské výkony a jeho režisér Paul W. S. Anderson se stal jejím dalším okouzleným partnerem. Konečně až v komedii Dve na jedného si mohla užít docela obehrané téma. Její Nadine už klasicky pomáhá svému kamarádovi získat zpět svou lásku ze střední školy a přitom si neuvědomují, že opni dva se k sobě možná hodí mnohem víc.
 
„Vrátila jsem se k modelingu, protože mi poskytuje finanční nezávislost, a klidně si mohu na další roli počkat. A byla bych moc šťastná, kdyby si na mě vzpomněl třeba Miloš Forman.“
 
Zdá se, že Milla Jovovich chce skončit s vytvářením své dosti nevyrovnané filmografie, ubíhající od propadáků až k lehkým úspěchům. Lépe si své role vybírat, je jistě pěkné předsevzetí, ačkoli by temperamentní Milla neměla zapomenout, že ne každá cesta k uznání může být stejně přímočará. Nemyslím, že by to mladou, ctižádostivou, dosti aktivní hvězdičku uspokojilo, ale možná, že toho největšího úspěchu dosáhnou právě ti, kteří si na tu pravou roli počkají nejdéle a po celá léta před svým filmem s velkým F sbírají zkušenosti v mnohem méně významných kouscích. Dost možná, se jednoho dne ještě stane dobrou herečkou. Momentálně společně s Carmen Hawk uvádějí na trh oděvní řadu Jovovich-Hawk, zahrnující kolekci ležérně elegantních šatů, bohužel v nikterak nápaditém stylu. V roli modelky je pochopitelně sama propaguje, nosí při nejrůznějších veřejných příležitostech, ale jak se jejím obchodním aktivitám bude dařit pod sluncem Los Angeles, je zatím otázkou. Současně je oficiální tváří značkám L’Oreal, Giorgio Armani nebo Donna Karan. Pořídila si dům v Beverly Hills, stále miluje práci zejména na svých akčních filmech a začíná točit nejspíš dost podivnou komedii .45. Možná není dokonalá herečka, zpěvačka ani modelka, ale právě takové trojité možná existuje pro její skutečný úspěch v některé z jí okupovaných oblastí.

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2018 Hellboy
2017 Shock and Awe
2016 Resident Evil: Poslední kapitola
Zoolander No. 2
2015 Poslední přežije
Savva: Srdce bojovníka
2014 Cymbeline
2012 Resident Evil: Odveta
2011 Bringing Up Bobby
Tři mušketýři
Tváře v davu
Vykrutasy
2010 Dirty Girl
Past
Resident Evil: Afterlife
2009 Čtvrtý druh
Dokonalý únik
2008 Přestřelka v Palermu
2007 Resident Evil: Zánik
2006 Ráže .45
Ultraviolet
2005 Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula
2004 Resident Evil: Apokalypsa
2002 Dvě na jednoho
Hra o čas
Loutka
Resident Evil
2001 Zoolander
2000 Million Dollar Hotel
Vykoupení
1999 Johanka z Arku
1998 Nejlepší hráč
1997 Pátý element
1993 Omámení a zmatení
1992 Chaplin
Kuffs
1991 Návrat do Modré laguny
1988 Night Train to Kathmandu, The (TV film)
Spojení dvou měsíců

TV seriály

2015 Barely Famous (TV seriál)
2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1987 Ženatý se závazky (TV seriál)

Dokumentární

2011 Film o filmu: Tři mušketýři ve 3D
2010 Blood Into Wine
2008 Band of the Sand: Actors Unite
Beyond Raccoon City: Unearthing 'Resident Evil: Extinction'
Players: The Cast of 'Extinction', The
2002 HypaSpace (TV seriál)
Making and Meaning of 'We Are Family', The
Playing Dead: 'Resident Evil' from Game to Screen
1997 Film o filmu Pátý element
1991 Teen Vid II

TV pořady

2015 Bitva playbacků (TV pořad)
2012 Evening Urgant (TV pořad)
Módní styl hvězd (TV pořad)
Oscar's Red Carpet 2012 (TV pořad)
84. Annual Academy Awards (TV pořad)
2011 Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
2003 4Pop (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace