Reklama

Reklama

Baramui paiteo

  • Jižní Korea 바람의 파이터 (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film vypráví životní příběh korejského mladíka jménem Choi Bae-dal, který se stal zakladatelem karate stylu Kyokyushinkai. Nyní se jeho styl učí asi ve 120 zemí a má více než 12 milionů žáků. Můžeme se těšit na propracované bojové scény, které se vyvíjejí jako postava sama. Přes imigranta, zachránce mladých japonských dívek až k mistru karate. Spravedlnost bez síly je marná, ale síla bez práva je jen zločin. (BUD-SFIS)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (100)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasný příběh vycházející ze skutečného života a osudů jednoho z nejlepších bojovníků všech dob a zakladatele jednoho z vůbec nejtvrdších a nejbrutálnějších bojových stylů. Je to spíše filosofické dílo o bojových uměních, lidských hranicích jak fyzických tak psychických, smyslu a účelu a v neposlední řadě i formě bojového umění. Film má jistou podobu v o něco mladším Fearless, ovšem liší se v rámci hlavní postavy v základním bodě a tím je samotný hrdina obou filmů. Zatímcio Jet Li představoval původně rozmazleného a namyšleného spratka s neuvěřitelnými vlohami pro bojová umění, Du-hong Jeong zde hraje zejména v první polovině filmu loosera, otloukánka z ulice, který ovšem skryté vlohy v bojových uměních má... Potom, co je nalezne je ještě musí dovést k dokonalosti a tím film přechází do druhé poloviny, která se markantně liší od první a to již samotným ztvárněním, prostředím, dinamikou a vážností filmu. Zde nabere film obrátek a ztvárnění nejvyšších kvalit!! Hlavní hrdina nemá výsady ostatních tehdejších mistrů a jejich žáků. Nemá vůbec nic, nemá školu, kde by se mohl učit, nemá peníze za které by se mohl učit, nepochází z váženého rodu ... a proto si svůj sen vyloženě vydře neuvěřitelnou houževnatostí, tvrdostí až krutostí k sobě samému. Na začátku filmu mu hlavní mistr, se kterým svede souboj na konci filmu, říká: "Trénuji karate od 5ti let a ještě mne nikdo neporazil! Nechápu, jak nula z ulice jako ty mi mohl dát tak dobrý úder." Ano hlavní hrdina nemá ani tu možnost trénovat bojová umění od dětství, jak tomu prakticky bylo u většiny největších mistrů v dějinách. Ale všechny tyto nepřízně osudu zlomí a překoná i v podstatě vyšším věku. Ve chvíli, kdy začne trénovat v šílených podmínkách v horách, začne se z něj stávat vyloženě postrach všech mistrů. Není žádným bojovým strojem, jako ostatní mistři. Je to bojovník tvrdší než skála, bojovník s nesmírně sníženým prahem bolestivosti a strašlivě silnými údery a kopy. A tady se dostávám k další úžasné složce filmu a tou jsou souboje. Ty jsou přesně vyobrazené ve své brutalitě, rychlosti, nekompromislnosti. Tak jak tomu bývá ve skutečnosti. Scény kdy protivníky vyloženě zpětně bolí údery které hlavnímu hrdinovi uštědřují, jejich údiv, úžas, nenávost a strach v očích ... to jsou snad nejlepší chvíle filmu. Ano, tento film považuji jednoznačně za jeden z nejlepších filmů zabývajících se bojovým uměním (martial arts). K tomu úžasná hudba, střih, kamera, herecký výkon hlavního hrdiny. Prostě skvost!! ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Súboje boli spravené určite parádne, dobre sa na nich pozeralo. Ale "omáčka" medzi nimi, a hlavne medziľudské vzťahy boli spracovanie akoby nútene, alebo narýchlo, proste len naoko. Spomalené zábery mimo akčných súbojov to len dokumentujú. Prvá polka filmu sa dosť vlečie, a vlastne s druhou nemá ani veľa spoločného. Že to je podľa skutočného príbehu, je síce fajn, ale to je tak všetko. Kórejčania ma trochu sklamali. Hodnotenie: 60% ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Tak jak se v polovině filmu mění hlavní hrdina z obyčejného mladíka v největšího bojovníka Japonska, mění se spolu s ním i celý snímek. Zocelování daleko kdesi v divočině bylo sice příliš klišovité a naivní (vzpomněl jsem si na podobného italo-amerického blázna, co běhal po Rusku s kládou na zádech), ale od této vnitřní i vnější přeměny Bae-dala nabral film jiný vítr a ten mi byl daleko víc po chuti. Druhá polovina je jasně čtyřhvězdičková, některé sekvence mě vyloženě nadchly, ale bohužel celkově za slabou první část filmu nemůžu dát více než tři hvězdy. Na nervy mi lezl taky infantilní Chun-bae a jeho Pachinka, tyhle momenty byly doslova nervy drásající. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa to nesnažili viac natočiť ako biografický film, namiesto heroizovania legendy. Niektoré okamihy v Baedalovom živote sú tu preletené rýchlo, no zaslúžili by si viac priestoru a niektoré zase dosť zbytočné majú priestoru až až. Všetko to je sprevádzané prehnaným pátosom so spomalenými zábermi a múdrymi myšlienkami... Menej je niekedy viac, toto bolo trochu prepísknuté. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Na začátku bych rád podotkl, že vůbec není snadné tento film ohodnotit. První hodinu se vlastně skoro nic podstatného neděje, divák se jen seznamuje s postavami a je nucen sledovat rozvláčný příběh, který je stejně jen předlouhým prologem k druhé půli. Začátek, který nás navnadí na konečný souboj je sice skvostný, ale tím to také celé končí. Celá tato část je natočena dost kostrbatě, nepřehledně a o její důležitosti pro následující děj by se dalo dlouho spekulovat. Jenže pak se snímek přehoupne přes padesátou minutu a režisér překvapivě přijde s naprosto jiným stylem natáčení. Po ne zrovna povedeném souboji mafiánů proti těm hodným následuje zajímavý přerod hlavního hrdiny, ''pochcánka'', do úžasného bojovníka, který přežije veškeré údery, ale pěst od něj je smrtelná. Nemá smysl klepat si na čelo a ušklíbat se, neboť je to celé natočeno velice dobře, takže na nic takového ani nezbude čas. Celá druhá část je o dost povedenější než ta první a uteče až překvapivě rychle, neboť zde je stále na co koukat. Celkově se jedná o průměr, ale protože závěr, včetně finálního souboje, pokládám za opravdu povedený, nakonec hodnotím 80%. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Film je natočený podľa japonskej knihy "Karate Baka Ichidai". (Cracker)
  • Kyokushinkai znamená v překladu z japonštiny "Ryzí pravda". (Vojcl)
  • Oyama je považován za japonského národního hrdinu, přestože byl původem Korejec a svým stylem porazil všechna tradiční japonská bojová umění. (Vojcl)

Reklama

Reklama