Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skutečný vrah, který ve své době šokoval Ameriku a zařadil se mezi legendy masových vrahů.
Šokující film založen na skutečném příběhu z Nebrasky. V roce 1958 devatenáctiletý Charles Starkweather společně se svou čtrnáctiletou přítelkyní zavraždili během tří měsíců celkem jedenáct lidí. (oficiální text distributora)

Recenze (25)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Takže film jsem si pustil s tím jako že jo bude to další béčko kde masovej vrah bude nudně zabíjet oběti. Ale budiž světlo, film ač je přímočarej tak jsem se u něj dokázal neokázale bavit, všechno mi přišlo jak nějaký film z 80 le, buranská hudba, napomádovanej frajírek a jeho buchta. Prostě taková pohoda. A k tomu plus Henriksen jako přičmrndávač. Krása. Já se bavil. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Mno.. co k tomu napsat. Čekal jsem to výrazně horší. Ale i tak to působilo dost jako TV film... Když napíšu to co všichni tady, že film je o masovém vrahovi, který se svou dívkou brázdí v ukradenejch americkejch kárách v šedesátejch letech Nebrasku, nebude z toho nikdo moudrej. A tak je to i s celým filmem. Film o ničem, s topornými herckými výkony, a krví obětí tak červenou, že i pouťová malinovka je oproti ní černá... Ty dvě hvězdy dávám za tu atmodféru šedesátejch let z americkejch zapadákovů, servisů, pump a neskutečných kár, kterou se jakž tak podařilo navodit i díky dobře zvolené hudbě a filtrům. Dvě Lucky Strike * * ()

Reklama

destroy83 

všechny recenze uživatele

Další pravdivý příběh sériového vraha, tentokrát se jedná o vidláka Charlese Starkweathera z Nebrasky, který se svou milenkou Caril Ann Fugateovou zmasakroval nožem a střelnými zbraněmi jedenáct lidí. Snímek se snaží až na několik skutečností držet pravdivého příběhu tohohle pošuka. Film celkem svižně odsýpá, vraždit se začíná téméř na začátku stopáže. Kamera před detaily vražd většinou uhýbá a narůžovělá krev, která zpravidla Charlese ohodí, či mu ulpí na triku vypadá velmi lacině. Ústřední dvojice je vkusně vybrána, zejména obsazení postavy Caril je vynikající a její herectví je naprosto uvěřitelné. Ostaní postavy jsou na tom ale o poznání hůře. Postava tajemného našeptávače do konceptu snímku celkem zapadá, co si ovšem tvůrci mohli odpustit, je sakra nepovedená automobilová honička, která působí chvilkami až úsměvně. Hudební podbarvení je povedené a závěrečný dodatek, jak dopdli zúčastnění, uspokující. Výsledný dojem je další průměrný film o sériovém vrahovi. U mě za tři hvězdy. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Terrence Malick se nechal Starkweatherovým případem jen volně inspirovat a natočil skvělý film (viz i jinak výstižný komentář igiho B.). Byron Werner se snažil o dokumentární rekonstrukci a natočil nudný a lacině vyhlížející snímek vhodný leda pro televizi. Přitom se při popisu Starkweatherova řádění stejně nevyhnul několika faktickým nepřesnostem a najdou se i chyby plynoucí z nepozornosti tvůrců, jako je krví potřísněné tričko, když zabiják po vraždách usíná a sněhobílé když se probouzí. Celkový dojem z filmu nevylepší ani bídné herecké výkony představitelů zákona, šroubované dialogy a už vůbec ne zbytečná a klišovitá postava "našeptavače". "Starkweather" je ovšem v jednom ohledu opravdu jedinečný - tak neuvěřitelně staticky a amatérsky působící automobilovou "honičku" jako je ta ze závěru snímku jsem opravdu ještě neviděl. http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Starkweather ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dosti nejapně provedený >pravdivý příběh< Charlese Starkweathera a Caril Ann Fugateové, masového vraha a jeho milé z Nebrasky z konce padesátých let... . . . I když si film hraje >na víc< jakýmisi psychologizujícími scénkami vidin tajemného našeptávače (zajímavé, jak se masoví vrazi rádi vymlouvají na >hlasy< , nutící je páchat zlo - a docela by mě zajímalo, je-li to více vlivem ošetřujících psychiatrů nebo advokátů >našeptávačů< ... ;-) a jednou docela vtipnou snovou sekvencí, kdy unavený Charlie sní o roli hollywoodské hvězdy, v principu jde o naprosto konvenčně natočenou story o dvou vymaštěncích a jejich krátké cestě do pekel... Chvílemi má divák až pocit, že snad nějakou duševní slabostí museli trpět i tvůrci tohoto filmu, protože celé je to natočeno naprosto bez invence, že nakonec i ta auta jezdí tak nějak divně a toporně. Přitom vám dojde, že to je jen dáno prací kameramana - a ne že by snad měla tahle nenápaditost nějak podpořit autenticitu celého příběhu, spíše to jen svědčí o naprosto rutinním přístupu tvůrců, jako by celý film točila nějaká parta amatérských nadšenců pod taktovkou začínajícího režiséra a zároveň fanouška magora Starkweathera... A ani snažící se herci v hlavních rolích mladých psanců na útěku už situaci nezachrání... . . . Ostatně - historií dua Charlie & Caril Ann se zjevně nechali inspirovat i Q.T & O.S. a výsledkem bylo (narozdíl od tohoto filmu) skvělé popkulturní podobenství "Natural Born Killers", kde vypečená dvojka Mickey & Mallory stane se doslova kvintesencí masových zabijáků jako kulturně společenského fenoménu... A nakonec - chvíli jsem přemýšlel, odkud znám tenhle příběh jako takový - a pak mi to došlo... No ano! "Badlands" - o více jak 30 let starší a doslova o X kategorií lepší - byť ne tak >životopisný< film Terrence Malicka s Martinem Sheenem a Sissy Spacekovou (viz http://www.csfd.cz/film/6339-badlands/ ) - příznačný důkaz toho, že když dva dělají totéž, prakticky nikdy to není totéž... Pro mě je tedy tento podivný opus docela zbytečným projektem, jako přínos k tématu >historie masových vrahů< nijak zvláštní význam (krom informace o tomto konkrérním případu) myslím nemá, šokujícího na něm (i díky vizuální nemotornosti tvůrců) není nic a i po čistě fimařské stránce jde o dílko bohužel nic zajímavého nepřinášející. Zvláště pak viděli jste-li výše zmiňované dva filmy. Pravý Starkweather skončil nakonec na elektrickém křesle a tenhle film v propadlišti videopůjčoven... Ejhle - spravedlnost! - - - P.S. Tři hvězdičky zde v hodnocení bych snad ještě pochopil, ale ta čtyřhvězdičková velebení - to už musí být snad taky nějací adoranti pana >Magora< (potažmo žánru), nebo co... ;o] - - - - - (Poprvé viděno 19.2.2009 na dvd, komentář zde jako první - 19.2.2009) ()

Galerie (1)

Zajímavosti (10)

  • Údajne žije pod novým menom v Detroite v Michigane. Tento údaj však nebol nikdy potvrdený. (Smok)
  • 5. mája 1959 začal proces štát Nebraska vs. Charles Raymond Starkweather. Porota ho uznala vinným z vraždy prvého stupňa v prípade Roberta Jensena a Carol Kingovej a navrhla trest smrti. (Smok)
  • Šerif okresu Lancaster, Merle C. Karnopp, bol v novembri 1998 zapísaný do Dvorany slávy policajných síl v štáte Nebraska. (Smok)

Reklama

Reklama