Reklama

Reklama

The Harder They Come

  • Velká Británie The Harder They Come
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Nejznámější jamajský snímek, který je však natolik osobitý, že jej mainstreamová kina zařadila pouze do nočních projekcí. Díky tomu se zařadil mezi tzv. "půlnoční filmy". Hlavní role se zhostil slavný reggae zpěvák Jimmy Cliff, který je podepsán i pod většinou písní. Kromě něj se ve filmu objevují i další osobnosti jamajského hudebního průmyslu.

Příběh filmu je pro Jamajku typický: mladík Ivanhoe Martin (Jimmy Cliff) z chudé vesnice přijíždí do města, aby se zde proslavil jako zpěvák. Jeho kariéra však není tak hvězdná, jak doufal, a proto se zaplétá do místního podsvětí a dealuje marihuanu. Stává se z něj rude boy a zastřelí policistu. Teprve ve chvíli, kdy prchá před spravedlností, stává se slavným a jeho desky se začínají prodávat. Film byl inspirován skutečným příběhem jamajského trestance, který dokázal unikat policistům a zabíjet je tak dlouho, až se stal pro místní lidi legendou. (kraun)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Po Countrymanovi druhý jamajský film, co jsem viděl. Když vezmeme v úvahu úroveň zpracování, tak jamajská produkce přece jenom trochu zaostává za okolním světem, ale například právě Harder They Come je podle mě film opravdu dobrý, pokud máte aspoň potuchu, že existuje něco jako reggae a že ten pán v hlavní roli je Jimmy Cliff. Mimochodem co se jeho herectví týče, je to fakt frajer. Doprovodná hudba se skládá hlavně z "Harder they come" a "You can get if you really want" právě od Cliffa a "007" a "Israelites" od Desmonda Dekkera. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Můj první výlet do filmové tvorby z Jamajky dopadl nad očekávání. Spojit do jednoho filmu prostředí hudebního či uměleckého světa se světem zločineckým se ve stejnou dobu víckrát ve svých filmech různě pokoušel i Claude Lelouch, ale v případě tohoto filmu jsou ty dva úplně odlišné světy spojené až neobvykle pevně v příběhu hlavní postavy. Myšlenka ukázat, jak vzrůstá někdy popularita mladého umělce nikoliv díky jeho tvorbě či kvalitám, ale skandálu, není možná z dnešního pohledu už tolik originální, ale celý příběh měl v podobně exotických reálií specifické kouzlo. On vůbec tenhle film je po všech stránkách naprosto svůj a originál, snaží se zachytit dění v jamajských reáliích nesmírně realistickým způsobem, v nejedné scéně jsem si připadal jako u vyloženě artového filmu s precizním režisérským stylem a zároveň občas i nějakou sdělenou myšlenkou navrch, nejčastěji ukrytou v textech samotných písní, jindy se zas z této polohy dokáže proměnit v přímočárý akční film béčkového ražení. Zároveň však po celou dobou dýchá tak osobitou atmosférou, že alespoň mě ta rozpolcenost mezi „artovým“ a „béčkovým“ moc nevadila, já mám ty nezávislé filmy rád, pokud dokážou upoutat a tady jsem si užil ten zvláštní styl stejně jako samotný děj a nezbytnou hudbu (z níž mi tady sedl nejen černošský gospel, ale překvapivě i to jamajské reggae). Závěrečný nápad náhlé asociace diváků v kině sledujících napínavé přestřelky, jak jsme to viděli už kdesi na začátku, se povedl a lze říct, že svým vnesením nadhledu i omlouvá případnou lacinost jistých scén. Já to čekal v béčkovém stylu celé a svým mnohavrstvým pojetím mě film překvapil. To je přesně ten typ snímku, v jaké při návštěvě těchto hodně cizokrajních kinematografií většinou doufám. Jenom jsem měl občas problém rozeznat podobně vypadající postavy, ale stejně jako emmě53 mi pomáhaly klobouky a obleky. [75%] ()

Reklama

Iggy 

všechny recenze uživatele

Takové jamajské U konce s dechem, hlavně obsahově jsou si oba filmy dost podobné. A i tím, že se v nich mísí žánry a chvílemi balancují mezi avantgardním a špatně natočeným filmem. Společné mají rovněž využívání neobvyklých filmových postupů a celkově Harder They Come připomíná také senegalský film Touki Bouki, se kterým má navíc společné to, jak vypadá (kostýmy, prostředí, typickou kulturu), což je dáno dobou vzniku. Škoda jen, že autoři nepoužili trochu víc písniček a dokola opakují titulní píseň a You can get it if you really want. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla hodnotit prostinký děj, téměř ochotnické herecké výkony a svou naivitou mnohdy spíše úsměvné dialogy, nebyla by to žádná velká sláva. Na druhou stranu, napsat, že to má dobrou atmosféru, je jako konstatovat, že byl Bob Marley celkem obstojný reggae muzikant. Jamajka z každého záběru sálá až neuvěřitelně (i když ne ta plážově idylická), polovina osazenstva svým ležérním postojem dává najevo, že má všechno těžce na háku a soudě dle lesku v jejich očích se vsadím, že to zhulení ganjou ani nepředstírají. Samo sebou nesmí chybět spousta výborné muziky, která zabírá tak osmdesát procent filmu - pokud zrovna netvoří pozadí scén, nebo někdo nezpívá, tak zní alespoň z rádia. Což je sice moc fajn, ale s postupujícím časem mě to přeci jen začalo trochu unavovat. Jo a zajímalo by mě, jestli je tam Ivanhoe Martin zcela běžné černošské jméno, protože mně přišlo docela legrační. Viděno v rámci Challenge 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jamajka, no jasně....slunné písčité pláže, palmy, azurově nádherné moře......tak na to zapomeňte. Tady jsem se hned od začátku brouzdala v příšerném slumu a prapodivných uličkách, kde bylo na jedné bráně napsáno : "Nemočte nám na bránu, tady bydlí lidi". A s tím vším související všudypřítomná bída. Co dělat, když je jedna kapsa prázdná a druhá vysypaná, zkrátka to není ani pro Ivana vůbec jednoduché. Sny a plány je jedna věc, druhá je skutečný reál. Ivane měl jsi zůstat u té kytary, to byla lepší volba i když by jsi nebyl tak slavný. Po herecké stránce to nebudu rozebírat, mně dalo dost fušku ty kluky rozeznat jednoho od druhého. Sice mně ze začátku trochu pomohly ty jejich čepičky, kloboučky a baretky, ale za chvíli jsem v tom měla stejně mírný hokej. Co mě ale nejvíc chytlo za srdce, byla ta jejich úžasná muzika, která mě nenechala sedět v klidu, to prostě nejde. Nejen že ty melodie mně budou znít v hlavě asi hodně dlouho, to není to jediné, co tenhle snímek posouvá o level nahoru, ale i fakt, že šlo o příběh inspirovaný skutečnou událostí. Ale ta muzika........... - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

Zajímavosti (4)

  • První celovečerní film produkovaný v Jamajce. (Karlos80)
  • Film vychází ze skutečného příběhu kriminálníka z jamajského ghetta jménem Ivanhoe "Rhygin" Martin, který se v roce 1948 účastnil přestřelky s policií, po níž zůstali dva mrtví. (raininface)

Reklama

Reklama