Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

Pierre 

všechny recenze uživatele

Na Audienci jsem si nejvíce užíval nejspíše ten divadelní princip rozhovoru dvou lidí. Intelektuála a burana, klidného Abráha a tak nějak čím dál více ožralého Landovského, jejichž konfortace určitě fungovala a dokonce mě dokázala sem tam i rozesmát. Ale asi ne úplně přivést k zamyšlení. Něco mi říká, že jsem toto dílo úplně nepochopil. Závěrečný kousek besedy mi ukázal, že se jedná o velkou Landovskou-Havlouvskou exhibici, která měla určitě svou sílu především po revoluci. Ale mě momentálně až tolik nesedla. Na několik dobrých momentů si pamatovat budu ale má srdcovka to zatím nebude. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vzpomínka na začátek 90. let a překotné lezení do zadku Václava Havla. Hra, stejně jako všechny tyhle aktovky nasraně napsané v kotelně na koleni, je poměrně dost absurdní a celkem mimo realitu. Lanďák je výbornej, a je fakt škoda, že jeho talent byl u filmu prakticky na 20 let utnut. Z Abrháma jsem měl pocit, že pokaždé, kdy se směje do rukávu, tak to nuceně dělá jen proto, aby se stal miláčkem publika a ospravedlnil před Landovským své vydatné normalizační angažmá (nemůžu uvěřit tomu, že takto protřelý herec by se na scéně odboural tolikrát za večer). ()

Reklama

solskjaer 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem něco zábavného, progresivního a zvláštního, dostalo se mi jen té progrese (na tehdejší dobu) a rozhodně té zvláštnosti. Zábavné to zas až tak nebylo, i když sledovat jak se dříve muselo žít je na dnešní dobu velmi interesantní. Rozhodně mi však v Audienci něco chybělo, nějaká ta třešinka, či dějový zvrat, abych mohl být spokojený, takhle mi to přijde sice malinko nadprůměrné, ale na 4 ani náhodou. Mimochodem vožrala a iňťouš byli fakt dobrý! ()

Her0.89 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že jsem to viděl ve špatné kvalitě. Pavlu Landovskému jsem díky špatnému zvuku nerozuměl úplně všechno, a tak jsem určitě strádal. Nicméně tato nenáročná jednoaktovka umí pobavit... pan sládek byl prostě skvělý. Ale asi jsem už moc mladý na to, abych pochopil jedinečnost tohoto díla.... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Popravdě - Dokud mi nedošlo, jaký je Landovského záměr, bavil jsem se tak nějak polovičatě. Ale s každou minutou byl můj pocit lepší a lepší. Až jsem se dostal do naprosté spokojenosti. Vždyť Landovského výkon zničil i Abrháma. Měl jsem trochu obavy, zda mi Havlovy hry budou sedět. Teď už se nemohu dočkat další. ()

Zajímavosti (11)

  • 7. října 1989 vyšlo ve Společenské rubrice Rudého práva blahopřání k narozeninám Ferdinandu Vaňkovi z Malého Hrádku s podobiznou Václava Havla. (Kulmon)
  • V audionahrávce (1975) říká Vaněk (Václav Havel), že Bohdalové je 47. Zde v hrané verzi (1990) říká Vaněk (Josef Abrhám), že Bohdalové je 43 (což ji opravdu v roce 1975 reálně bylo). (Dvorik)
  • Na samizdatové audiokazetě, která vznikla v 70. letech v obývacím pokoji Zdeňka Merty, mluvil Ferdinanda Vaňka sám autor hry Václav Havel, Sládka namluvil Pavel Landovský. (triatlet)

Reklama

Reklama