Reklama

Reklama

Řek Zorba

  • Řecko Zorbas o Ellinas (více)
TV spot 2

Obsahy(1)

Na Krétu přijíždí mladý anglický spisovatel řeckého původu, Basil, aby obnovil těžbu ve zděděném lignitovém dole. Cestou se seznámí s vesničanem Zorbou, jehož nepředstíraná volnost a nezávislost není založena na velikosti majetku, ale na odhodlání a chuti užívat si života naplno. V jeho přítomnosti plachý Basil pochopí, že existuje způsob, jak se vypořádat s osobními úspěchy i prohrami. Ten zní: Nikdy nepřestat tančit! Film vznikl podle románu spisovatele Nikose Kazantzakise, jehož původní název zní "Život a skutky Alexise Zorbase". Na filmové plátno jej převedl rovněž řecký režisér Michalis Kakojannis. V silném a divácky vděčném příběhu strhává pozornost pozoruhodný výkon Anthonyho Quinna (známý ze snímků Žízeň po životě, Zvoník u Matky Boží, Děla z Navarone či Poslední vlak z Gun Hillu), který v hlavní roli předvádí nejjemnější odstíny svého hereckého mistrovství. Z původních sedmi nominací Řek Zorba v roce 1965 získal tři Oscary: za vedlejší ženskou roli (Lila Kedrova), za kameru (Walter Lassally) a výpravu (Vassilis Photopoulos). (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (174)

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Veľkolepá oslava života a schopnosti pozviechať a preniesť sa i ponad tie najväčšie neúspechy a sklamania. Fenomenálna nadživotná kreácia Anthony Quinna presvitá ako lúč jasného svetla cez temnotu pochmúrnej reality. Kakojannis nazerá na veci z tej lepšej stránky, s humorom a nadsádzkou, predsa však nebanalizuje. Miesenie komických a tragických (línia krásnej vdovy či Madame Hortense, ktorá je miernejšou, nekrvilačnou, ale rovnako naivnou a k spomienkam upnutou obdobou Normy Desmond zo Sunset Blvd.) prvkov s krétskymi zásadami tradičného života sú základom pre zvláštny spiritualizmus. Spiritualizmus s prímesou nihilizmu a irónie, ktorého sa nedá prejesť. Preto mohol byť čas strávený so Zorbom pokojne ešte dlhší. 85% ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný soundtrack je to jediné, co bych si rád z tohoto paskvilu zapamatoval. Zcela nesouhlasím s udělenými Oskary a žasnu nad brutálním nadhodnocením a marně hledám důvody, pročpak se tento film stal kultem. Všemi do nebes posílaný Anthony Quinn mě svojí rolí a projevem spíše iritoval a Alan Bates byl neskutečně nezajímavá postava. Brutálně jsem díky nezajímavému ději ztrácel pozornost a vlastně mi to ani nevadilo. Na pozadí filmu se možná skrývá cosi za zmínku stojícího. Nicméně to "cosi" bylo zabalenou tak tlustou slupkou nudy, že jsem se k tomu ani za více než dvě hodiny neprokousal. Pro mě osobně žalostné a maximálně neatraktivní zpracování. Osudy všech zúčastněných mi byly absolutně lhostejné. Postavy byly do posledního kusy maximálně nezáživné. Věčná škoda. ()

Reklama

Falko 

všechny recenze uživatele

Myslim, ze sa stotoznujem s uzivatelom Radyo, pretoze aj ja som sa tesil na tento film, ale film ako taky ma nenadchol tak, ako som to ocakaval, ale aspon grecke melodie sa mi celkom pacili. Avsak cely film stal na hlavnych predstaviteloch a ich hereckych vykonoch, preto niet cudo ze herecka vo vedlajsej ulohe Lila Kedrova dokazala premenit oscarovu nominaciu na vyhru, za to herec Anthony Quinn sa musel iba s nominaciou na hlavnu ulohu uspokojit, pretoze Oscara mu v roku 1965 vyfukol Rex Harrison za ulohu v muzikali MY FAIR LADY (1964). Tento muzikal bol favoritom vtedajsieho rocnika Oscarov a preto ani reziser Michael Cacoyannis nemal stastie a Oscara vyhral reziser George Cukor za spomenuty muzikal a rovnako to bolo aj v kategorii najlepsi film... 08.07.2010 _______ Anthony Quinn - (Alexis Zorba) +++ Alan Bates - (Basil) +++ Irene Papas - (Vdova) +++ Lila Kedrova - (Madam Hortense) +++ Sotiris Moustakas - (Mimithos) +++ Produkcia: Anthony Quinn +++ Hudba: Mikis Theodorakis +++ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Všetko riešiť s úsmevom, tancom a užívaním si života plnými dúškami? Áno, aj to je spôsob ako sa preniesť cez veľké životné trápenie a problémy, ktoré nedajú spávať... Samozrejme, A. Quinn bol excelentný, priam majstrovské herectvo, no mňa zaujalo aj to, čo bolo medzi riadkami. A síce dobová, rustikálna naturela krétskeho vidieka - zvyky a obyčaje obyčajných ľudí, ktoré mi neraz pripravili nejaké to prekvapenie. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film jsem moc spoluprožíval s hlavním hrdinou už jako dítě. Později už tolik ne. Co mě jako dítě zaujalo? Jak jde hlavní hrdina hrát kostky a na všech má šestku, aby vydělal peníze na dobrou věc. A jak sbalil ženu, která neměla muže, a tak ji rozproudil, že pak už jen čekala na muže, co ji budou stále uspokojovat. A co mě zaujalo podzěji, jako dospělejšího? Že to co mě zaujalo jako dítě, tak už mě moc nezaujalo, ale něco jiného. Aby ne, když jsem byl starší! ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel také ve vesnici Kokkino Chorio na Krétě. Účinkovalo v něm i mnoho místních občanů. Místo se následně stalo vyhledávanou turistickou atrakcí. Genius loci mnoho z nich okouzlil natolik, že se na místě usadili, což dokládají novostavby ve vesnici a v blízkém okolí. (CharlieZ)
  • Pláž Anthonyho Quinna sice najdete na Rhodosu, protože si ji tam v jedenašedesátým koupil, když tam natáčel film Děla z Navarone (1961). Pláž mu poté Řekové v 84. roce zase zestátnili. Nicméně Řek Zorba se točil na Krétě a slavná pláž je Stavros. (nada93)
  • Z toho tance, který Anthony Quinn tančí, se stal rázem jeden z nejpopulárnějších tanců v Řecku a byl nazván stylově Zorbas. (Kamkon)

Reklama

Reklama