Reklama

Reklama

Hledání Severozápadní cesty

(seriál)
  • Velká Británie The Search for The Northwest Passage

Obsahy(1)

Pátrání po námořní trase přes severní část světa, spojující Evropu s Asií - legendární Severozápadní cestě - patřilo mezi nejobtížnější a nejnebezpečnější v dějinách bádání. Původní expedice z roku 1945 vedená sirem Johnem Franklinem skončila zmizením 128 mužů. Osud Franklinovy výpravy je jednou z nejtrvalejších záhad, týkajících se Arktidy... Cestu objevila teprve expedice vedená Norem Roaldem Amundsenem v roce 1903. Tento dvoudílný seriál se zabývá zmíněnými dvěma slavnými výpravami a s využitím dramatických rekonstrukcí a vizuálních efektů vypráví jejich příběhy. Nové informace osvětlují, co se stalo s Franklinovou expedicí a odhalují, jak se Amundsenovi podařilo uspět tam, kde mnozí před ním selhali. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

messiah 

všechny recenze uživatele

Zejména první díl má pro mne velmi poutavé téma - ztracené výprava sira Franklina, téma jež je ústředním motivem úchvatné knihy kterou právě čtu - Terror od Dana Simmonse. Díky tomuto dokumentu zjišťuji že v knize, jež není psána coby literatura faktu, ale jako dobrodružný, hororově laděný román, nejspou přesně popsána pouze skutečná data, místa a technické vybavení, nebo posádka, ale dokonce i názory posádky (Crozier třeba). Tyto až obdivuhodně detailní a přesná fakta činí z knihy něco mnohem víc než jen zábavnou četbu. Franklinova výprava je dodnes opředena tajemstvím natolik zvláštním, že dokument nemůže být nezajímavý. Doporučuji ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

To bylo léto tuším roku 2010, do oken pražilo slunce, pod nimi líně tekla řeka asfaltu a já jsem se třásl zimou u Terroru od Dana Simmonse. Tak pohlcující a mrazivý román aby člověk pohledal. Dokument pojednávající o slavné a nešťastné výpravě Severozápadní cestou takovou atmosférou neoplývá, ale jako doplnění knížky funguje perfektně. Druhá část už na mě takové kouzlo neměla. Její příběh není tak silný ani tragický. Úspěch Roalda Amundsena i tak dostal uctivou poklonu. ()

Reklama

Galerie (4)

Reklama

Reklama