Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

easaque 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních mi to nepřišlo tak skvělé a nápadité. Určitě však dobré na rozjezd. Na mně až moc přemystikováno, zbytečně dlouhé, ale atmosféru to mělo dobrou. Podobný styl jako předěly z počítačových her, samozřejmě však precizně ručně zanimované. Lepší tři hvězdičky - 60% a snad Švankmajer neusnul na vavřínech. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých, čo ostanú v pamäti a vryjú sa pod kožu. Samozrejme, dá sa vyčítať nedostatočný origin hrdinu, ku väčšej hororovej atmosfére by to chcelo nejaké preludy a výčitky, z atmosféry zasa nezobrazovanie celku prostredia, ale len jeho častí. Ale tá forma, ktorá dopĺňa logický obsah, je neskutočne príťažlivý dôvod tomuto filmu nejakú hviezdičku z hodnotenia nebrať. ()

Reklama

gjjm 

všechny recenze uživatele

Rodina se nezapře. Zajímavě animovaný symbolický snímek v lehce fantasy kulisách (nebo to je jen surrealismus)? Mimořádně pěkný zvuk. Některé scény velmi zajímavé (šeptající si sochy hned na začátku), jiné jsou sice pěkné, ale jak to říci...nevhodně podané, nevhodně zakomponované? Scénář byl trochu nevyvážený, děj dost chatrný, na několika místech to na mě budilo dojem, že režisér prostě potřebuje ukázat, že umí používat některé techniky - holt absolventský film má taky určité konvence a pravidla. Na druhou stranu výtvarná stránka je úžasná a rozhodně dobře zvládnutá (použití soch, Poeovské narážky), atmosféra snímku je velmi působivá, i když v mnohém taková vykrádací. Patří k tomu lepšímu ze současné české animace, na filmy Švankmajera otce to ovšem nemá. Rozhodně nejlepší český fantasy film, nebo něco, co se tomu blíží. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Václav Švankmajer se prostě nezapře, že je synem Jana a Evy Švankmajerových, rukopis je nade vše víc než jasný! Má to hodně hustou, ponurou, depresivní, hororovou atmosféru, která provází celý strašidelný příběh. Animace a pohybování loutek, soch a všech věcí jakoby tatíkovi vypadl z oka, přitom v takovým modernějším podání. A ten zvuk, to je paráda! Různý skřípání, šumění, šeptání, vrzání, troubení a třešničkou jsou krysy, které vrčí a štěkají! Dokonce nechybí ani pěkně krvavá scéna! Bez debat nejlepší animovanej film za posledních 20 let! Moc se těším na Václavův novej dlouhometrážní film Podivný víkend! ()

Lobotommy 

všechny recenze uživatele

Jen tak mimochodem to na mě vyskočilo na FB, a ještě že jsem to spustil. Tenhle animák je skvělej! ___Jak se hezky říká "to bude, jako že zítra zase vyjde slunce", tak tenhle film vysvětluje jeden velkej průser, a to ten, že to slunko prostě jeden den nevyšlo. No a pustit se do hledání příčiny, to už chce u takovýho problému fakt vůli, a to ne ledajakou, ale spartánskou. Nevím, kdo se skrývá ve válečnické helmě a pod rudým pláštěm... Ale ten bojovník má rozhodně dobré srdce ;) ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama