Reklama

Reklama

Světlonoš

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Horor
Česko, 2005, 25 min

Obsahy(1)

Vidíme město, v němž se nachází rozsáhlý labyrint. Nad městem i labyrintem se střídají den a noc a slunce a měsíc se střídají ve zdánlivě nikdy nekončícím koloběhu. Najednou se však soukolí stroje zadrhne a zastaví. Na město se snese nekonečná noc Náš hrdina vstoupí do labyrintu. Prochází jeho temnými chodbami sledován strážci, kteří na první pohled vypadají jako nehybné sochy antických žen, za hrdinovými zády však ožívají. Na své cestě do středu labyrintu musí hrdina podstoupit tři zkoušky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší český krátkometrážní animovaný snímek posledních let. Doklad toho, že ani v novém století česká animace nezahyne na úbytě. Scénáristicky trošku slabší, ale provedení je výborné a atmosféra by se dala "krájet nožem". Hororová záležitost se spoustou výtvarných nápadů, kde filmu vévodí rozpohybované sochy a depresivně laděná hudba. Vlastně i ten nedotažený scénář se nakonec stal kladem filmu, když poskytuje divákovi málo vodítek pro pochopení děje a toho, co neznáme a nechápeme, se jak známo, bojíme nejvíc. Po výtvarné stránce velmi kreativní záležitost. Celkový dojem: 95 %. ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Teď jsem to viděl na plátně a ... přiznám se, že mě to příliš neuchvátilo, pravděpodobně jsem měl velká očekávání, což se projeví v následné frustraci .... 7O animační léta - trochu smutné to vidět dnes .... napínavá atmosféra byla, to se musí nechat, ale to je mě tak trochu málo.. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

geniální práce, jak z hlediska animace, tak z hlediska absolutní atmosféry tak husté, že Rákosníček jen tiše sedí v koutě a tváří se neviditelně, protože jeho mlhu sice můžete nožem krájet, tady si ale na atmosféře zlomil katanu i Zatoichi Monogatari. Krom jiného jsem u tohohle filmu hrozně rád za to, že dokazuje životaschopnost loutkové animace i v jednadvacátém století - je tu totiž perfektní, ať už řemeslně, nebo výtvarně (loutky řeckých válečníků, prostředí jako takové). A navíc to dokáže takřka půlhodinovou stopáž utáhnout bez problémů, což bývá u animáků bez dialogů dost problém, i když mají minut deset. Jedna z nejlepších animovaných záležitostí všehomíra. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Děti moje, vyserte se na tvůrce typu gaye Baye a jeho epické transexuální transportéry z tranzistoru a zbytečně přepálené stopáže. Budiž vám alternativou mlaďas Švankmajer, který mě pobavil za necelou půlhoďku mnohem víc, než všichni Emmerichové světa za svoje bžiliony. Vizuálně úžasný a zvukově dokonalý krátkometrážák s kurevsky hustou atmosférou, tak co se dál rozepisovat, ne? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od ostatních mi to nepřišlo tak skvělé a nápadité. Určitě však dobré na rozjezd. Na mně až moc přemystikováno, zbytečně dlouhé, ale atmosféru to mělo dobrou. Podobný styl jako předěly z počítačových her, samozřejmě však precizně ručně zanimované. Lepší tři hvězdičky - 60% a snad Švankmajer neusnul na vavřínech. ()

Zajímavosti (2)

  • Slovo světlonoš je český preklad latinského slova Lucifer (lux = světlo, fero = nesu). (majo25)

Reklama

Reklama