Reklama

Reklama

Derren Brown: Magie a manipulace mysli

(pořad)
  • Velká Británie Derren Brown: Trick of the Mind
Dokumentární / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie, 2004, 18x24 min

Režie:

Stefan Stuckert

Kamera:

Jono Smith

Účinkují:

Derren Brown, Matt Lucas
(další profese)

Obsahy(1)

Derren dokáže užásné věci s lildskou myslí, dokáže uhádnout co se vám honí hlavou, na co myslíte, dokáže s člověkem manipulovat a dokáže číst lidem myšlenky. Svými kousky udivuje tisíce diváku. Na začátku každé epizody čeká na diváka test. (MsWampir)

Recenze (71)

jaffarski 

všechny recenze uživatele

Ako nikdy nezabudne podotknúť Derren, všetky jeho šou sú kombináciou mágie, sugescie, psychológie, zavádzania a šoumenstva. Práve vďaka proklamovanému zavádzaniu uvádza občas do rozpakov nielen širokú, ale aj odbornú verejnosť. Príkladmo, Derren predvádza trik s doslovným naučením textu hrubej knihy za 20 minút. Je to trik starší než samotný Derren, ten sa však rozhodol všetkých zmiasť a svoju schopnosť pripísal tzv. fotočítaniu. Na druhej strane, neraz veľmi presne vysvetlí, ako trik prebehol. Metodiku väčšiny Derrenových trikov poznám. Z toho môžem usúdiť, že Derren je nielen majstrom fachu, ale volí aj skvelý spôsob, ako svoje umenie odprezentovať. Väčšinu trikov síce za neho už dávno vymysleli iní, Derren ich však rafinovane vylepšil. Jeho prínos je však nespochybniteľný v oblasti trikov založených na princípoch hypnózy a neuro-lingvistického programovania. Už len za toto si zaslúži solídnych 5*. Update: všetky hodnotenia, ktoré podozrievajú Derrenove kúsky za kamerový trik či kolaboráciu s hercami, sú bezcenné a vznikli z omylu zapríčineného nevedomosťou. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Myslím, že kouzlo/trik/podvod se ženou, kterou svalovec uzvedne a po Derrenově přímluvě neuzvedne je docela ukázkový případ, jak k Derrenovi přistupovat. Buďto to budete brát, že jsou domluveni či uvěříte v Derrenovu sílu osobnosti a nebo si to pustíte ještě jednou a zjistíte, že to je základní fyzika (rozložení váhy při různých postojích, páky apod.) a tak je tu to se vším. Ano, je to především o sugesci, manipulaci a dokonalém převedení řeči těla a psychologie do praxe. Problém pořadu je, že tady se z Derrena dělá něco co není – neomylný kouzelník. Proto jsou mnohem zajímavější jeho pozdější pořady (i články a knihy) kdy dává nahlédnout pod pokličku (tedy směsici dřiny, pokusů/omylů, podvodu, klamu, ošálení apod.). Tento pořad se však ještě tváří, že tomu tak není. Což je zásadní chyba. Přitom zrovna tady se při následné projekci dá mnohdy odhalit „jak toho sakra docílil“. Pokud tedy koukáte na originální znění, protože Derren pracuje se slovy, tóninou i rytmem hlasu, podobností koncovek, podvědomou vizualizací jednotlivých slov apod. takovým způsobem, že to až bere dech. To tuzemský dabing naprosto zabil čili z toho nechtěně udělal skutečná kouzla, na jejichž vznik se přijít prostě nedá i kdybyste nakrásně byli chytřejší dvojče Sherlocka Holmese. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Čím více dílů, tím větší nuda. Ze začátku jsem na to taky koukal jako puk s vykulenýma očima, ale to jsem koukal i na Copperfielda. Všechny triky kouzelníků s tím počítají, že se podvědomě chceme nechat obalamutit, že podvědomě nechceme vědět, jak se to povedlo, ale být ohromeni. Časem ale to prvotní okouzlení odezní a ani se člověk nemusí moc pídit, aby zjistil, jak se které triky dělaly. A ak vypovídá mnoho Derrenových fanoušků, často to není o nějaké hypnóze, ale o tom, že když si je vybere pro svoji show, berou to jako poctu a v podstatě je jim jasné, že musejí hrát svou roli. A tak hrají, ač jsou neherci. Derren to ostatně vysvětluje i ve své knize, že lidé prostě vidí a dělají to, co podvědomě vlastně vidět a dělat chtějí, a on je k tomu jen navede. Hra s asociacemi, pokud o ní víme, pak už také tolik nefunguje. K tomu si přidejme prohlášení policistů a televizních pracovníků, kteří Derrenovi pomáhali s různými spíše počítačovými televizními triky, a také našlapaným střihem nepovedeného materiálu, a máme zde entertainera, který se umí prodat, ale motá se pořád v jednom kruhu a nemá už čím překvapit. ()

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

Kčertu, co tenhle šhit tady dělá? Tohle nemá s filmem společnýho ale lautr nic! No, aspoň se tu k téhle břečce vyjádřím. Nejde o nic jinýho, než jen trochu jinou reality show. Jediný, co se tu děje je, že Deren ovlivňuje lidi pomocí různých slovíček. On je profík, oni nejsou, takže nerozeznají, že se nechávají ovlivňovat. Kdyby proti němu postavili nějaký psychology nebo psychiatry, asi by to tak slavně nedopadlo. Co se tu děje? Nic, jen ukazuje, že dokáže uhodnout, jak se lidi budou chovat. Možná si říkáte, proč to hodnotím tak špatně, ale důvod mám. Je to absolutní nuda. Koukat na maníka, jak si jehlou propíchne ruku, nebo jak banda pigotů strká ruku nad Derenovy, aniž by je viděl a on uhodne, nad kterou je strčí, to se dá sledovat pár minut, ale ne tucetkrát půlhodinu. Přiznám se, že po čtvrt hodině jsem to začal přetáčet zatraceně FastForWarD kupředu, aby mi nespadl jazyk na vestu. Takovou jsem měl žízeň po tom všemi vychvalovaným zábavným šokantním pořadu. Dostal jsem ale jen kupu nudy. Přesto to část splnilo, ta kupa byla tak velká, až mě šokovala. Pro Djkoma : Copperfield mě nechává v klidu. Pro každého je úžasnou věcí něco jinýho, a pro mě propíchnutí vlastní ruky jehlou tedy rozhodně ne. Schopnosti, který prý Darren "má" měl každej známější řečník (Hitler, Castro...) a tady mě to nijak nepřesvědčilo. Možná, kdyby to brali jedním záběrem a bez střihu, tak možná, a to by ještě museli hledat lidi rovnou na ulici. Poznat podle oblečení, co kdo dělá totiž nebude až tak náročný, když se diváš na lidi. Taky to dokáže každej krejčí nebo letitější prodavač v textilu. Zastaralou kravinou je zmizení Sochy svobody, letadla nebo vlaku proto, že je to úspěšný a tak to dávali pořád dokola. Ale mohl sis všimnout, že to nedělá každej kouzelník. Jen jeden. PS: Taky nechápu, proč koukám na takovýhle kraviny, asi proto, že od nich čekám, že kravinama nebudou. ()

Gerret 

všechny recenze uživatele

Já jsem vždycky tohohle chlápka obdivoval. Kolik dokáže věcí a s nedočkavostí jsem čekal co v příštím dílu zase předvede. Já osobně ho mám raději než Copperfielda. Věřím že to není udělaný jenom na oko myslím že on to opravdu dokáže. Jak dokáže poznat lež atd. Viděl jsem: Všechny díly 2x. Hodnocení 90%. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (11)

  • Svou práci v televizi začal Derren Brown třemi šedesátiminutovými speciály natočenými během dvou let, které byly rozděleny na šest částí, jež obsahují sestřih toho nejlepšího z jeho hodinových speciálů. Vybrané části z prvních sérií jsou dostupné na DVD a videokazetách jako Derren Brown - Inside Your Mind. U nás byl projekt uveden v České televizi jako Derren Brown: Magie a manipulace mysli (od r. 2004). (Paity)

Reklama

Reklama