Reklama

Reklama

Československý filmový týdeník

(seriál)
  • Slovensko Československý filmový týždenník

Obsahy(1)

Aktuální záznamy událostí pro Československý filmový týdeník před padesáti lety jsou dnes již historickým dokumentem. (oficiální text distributora)

Recenze (127)

sator 

všechny recenze uživatele

Československý filmový týdeník (slovensky Československý filmový týždenník, ČSFT) je československý kinematografický cyklus desetiminutových publicistických krátkých filmů volně navazující na předchozí Československé filmové noviny. Vysílán byl v letech 1954 až 1989. Každý díl byl zkompilován z několika reportáží a vysílán byl před začátkem hlavního filmu. Přibližoval divákům události uplynulého týdne z domova i ze světa. Na pořadu spolupracovali přední českoslovenští dokumentaristé, natočeno bylo 2379 dílů. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nevidím moc veľký zmysel v pripomínaní si dávno minulých temných časov, kedy neobmedzenú moc nad médiami mala všemocná Komunistická Strana Československa (KSČ). Mne osobne sledovanie takýchto záberov nerobí dobre. Možno to slúži ako memento pre mladšie generácie. Pripomienka toho, že politická totalita v monopolnej, štátnej televízii nie len účelovo skresľovala informácie, ale dá sa bez zveličovania povedať, že kruto a cielene klama a zavádzala občanov. Propaganda a klam. Zle sa mi na to pozerá. Je mi z toho ťažko. ** ()

Reklama

e-pilot 

všechny recenze uživatele

Jde o cenný dokument doby a přesně tak se na týdeníky musíme dívat. Poválečné nadšení vystřídalo nadšení budovatelské, ale i strach z čistek. Pod tím vším politickým balastem se skrývá skutečný život. A o tom to je... Hesla o budování socialismu zaznívají pod snímky obchodů, jejichž vitríny sice zdobí obří portréty politiků s hesly k výročí revoluce, ale jejichž regály jsou prázdné. Ironie? Ne, skutečnost! V tom jsme žili. ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Když se poprvé od 1989 vysílal seriál 30 případů majora Zemana, strašně se řešilo, že by vlastně mohlo jít o mystifikaci těch lidí(převážně mladých), kteří neví jak to bylo "doopravdy". Tak se vymyslelo, že bude před každým dílem osvětlující komentář. I tak toto dílko sledovalo 1,8 mil. diváků. Člověk má totiž tendence vytěsňovat to špatné a nostalgicky vzpomínat na "staré dobré časy". A to je tak jediné nebezpečí, které Československý filmový týdeník představuje. Líčení idylických časů za vlády rudé svině, totiž natolik ostře kontrastuje s dnešním děním, že i pamětníci mají pocit, že to: ".....tenkrát nebylo zas tak strašný". Zato dnes... . Neumím si představit, jak vnímají tyto týdeníky dvacetiletí, ale pro ty kteří jsou trochu v obraze, jde o unikátní výpověď o tom, jak se dá s lidmi manipulovat pomocí médií. A proč že se manipulovalo? No aby lidi měli víru. Protože když měli lidi víru, tak byli schopni žít spokojeně i v načančaném lágru zvaném ČSSR. Ale zdaleka ne vše byla mystifikace a s odstupem doby by bylo fér ocenit i tu spoustu velkých a dobrých vvěcí, které se v té době staly. I proto se na tyto týdeníky rád dívám a snažím se je vidět objektivně. Navíc se absurditou některých věcí dobře bavím. Těmi 4**** nehodnotím úroveň týdeníků, ani jejich výběr. Hodnotím snahu chytrých lidí v ČT zpřístupnit nám záznamy z doby, kdy se v médiích lhalo a ničemu se nedalo na 100% věřit. Takže s odstupem máme možnost udělat si vlastní názor na období, které bylo bezesporu z historického hlediska zajímavé. ()

butnot 

všechny recenze uživatele

Opravdu nesdílím pocity některých "rozhněvaných" mužů, kteří to házejí do odpadu a tvrdošíjně kritizují ve svých komentářích. Já se musím přiznat, že se vždy upřímně bavím. Ta zanícenost pro budovatelský program, ten cit pro patos a tak věrohodné vylíčení zrádných imperialistů. Kde to dneska najdete? Zkrátka "krásné" časy, kdy propaganda byla tak nádherně černobílá a každý věděl, kde je pravda. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama