Reklama

Reklama

O Mikešovi

(seriál)
  • čeština O kocouru Mikešovi a jeho přátelích
Animovaný / Komedie / Pohádka
Československo, (1971–1976), 2 h 44 min (Minutáž: 6–8 min)

Režie:

Josef Kluge

Předloha:

Josef Lada (kniha)

Scénář:

Josef Brukner

Hudba:

Miloš Vacek

Hrají:

Karel Höger
(další profese)

Série(3) / Epizody(26)

Recenze (55)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Kresby Josefa Lady se mi vždy líbily a jako dítěti ještě mnohem více. Není to žádné velké umění, jsou ovšem jednoduché, hravé, barevné a pozitivní. Stejně tak jako jeho příběhy a pohádky. Kocourka Mikeše jsem měl moc rád. Sice stojí o kousek níž než třeba pohádky O chytré kmotře lišce, ale stále jde o výtečnou zábavu pro menší diváky s krásným přednesem Karla Högra. Už se těším, až si někdy Mikeše zopakuji s dětmi. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kocour z ústředí. Mikeš byl nástrojem bolševické moci. Dospělí ho neměli v oblibě, děti ho nenáviděly. Pod záminkou strádání a hladovění se infiltroval do vesnice Hrusice, kde po čase začal udávat místní obyvatele. Tahle černá svině (později se tohle pojmenování díky němu vžilo i u fotbalových sudích) byl vykastrovaný a to úplně. V záběrech, kdy stojí na zadních tlapkách je zřetelně vidět, že nemá chloubu. Diskutabilní byla jeho srst, která byla oproti kočičí dost atypická, ale nikdy se neobjasnilo, proč tomu tak bylo. Jeho falešné kamarádství dlouhou dobu nikdo neprokoukl a ti co prokoukli, a byl mezi nimi i jistý Franta Kuldanů, byli nemilosrdně odvezeni do komunistických lágrů. Mikeš neznal slitování, práskal jako najatý (ostatně k tomu účelu byl vybrán) a málokdo tušil, že to není jeho pravé jméno, ale jen krycí jméno. Jeho pravé jméno bylo Jakeš. V pozdějších letech se dostal do vedení ÚV KSČ už ale v lidské podobě, kterou měl na svědomí začínající a talentovaný plastický chirurg Měšták, kterého později proslavila práce na miss World Kuchařové. A proto děti pamatujte večerníčci "gone bad". Mé hodnocení: 20% ()

Reklama

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Za mého dětství byla laskavě ilustrovaná kniha Josefa Lady "Mikeš" součástí každé české domácnosti a ladovské projasněné kresby zdobily život všedních dnů. Mikeš byl vrcholem dětské tvorby Josefa Lady, miloval jsem ho a nechal se unášet vlastní představivostí do společného dobrodružství bez bázně a hany. Lada počeštil a zlidověl Kocoura v botách, postavil ho na správnou stranu dobra a zdravého rozumu. Obyčejná i ta romantičtější dobrodružství černého kocourka podněcují fantazii a z obyčejnosti vykouzlí nevšednost. Josef Kluge zůstal věrný Ladově vizi a vdechl Mikešovi život a energii. Karel Höger je svým hřejivým hlasem nejvhodnější mentor, směřující děti k vynalézavé hravosti a objasňuje, že představivost je základem k nevšedním životním poutím. Dobrosrdečným tónem kniha i filmová série kreslí v pohybech své poselství, že dobrodružství může číhat za každým rohem v každou chvíli a lze si při něm zachovat i důstojnost a čest. V tom byl největší Ladův přínos. Filmová podoba oživila mého dětského hrdinu. Mikeš je nostalgická vzpomínka, která se neomrzí. Jsem za dětství s Mikešem a podobnými výtvory vděčen. Dobrosrdečná laskavost má inspirovat více, než současné agresivita. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Stejně, jako je tomu u Povídání o pejskovi a kočičce, musím dát za plný počet protože za 1) je to kulturní dědictví a jedno z těch starých dobrých produktů, které by každé dítě mělo znát a za 2) předčítá Karel Höger, jehož dabing kreslených postav nemůže být nikdy předstižen!.................moje hodnocení = 9,5 z 10. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Byl jsem pohádkám už odrostlý, když pohádkový seriál "O Mikešovi" vznikal a poté v TV odvysílán. Vynahradil jsem si to cca po dvaceti letech od vzniku seriálu, kdy jsem si vychutnal tento přenádherný animovaný dětský seriál spolu se svými už vnímajícími dětmi. Tuším, že jsem to tenkrát hltal víc než mí dva synové. :-) Karel Höger svým projevem dokázal okouzlit nejenom stárnoucí Marii v "Romeo a Julie na konci listopadu", ale bezesporu svým laskavým hlasem a vystupováním i ty nejmenší. Hlas Karla Högera spolu s oživlými postavičkami Josefa Lady dává záruku toho nejlepšího, co dnes můžeme dětem nabídnout. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama