Reklama

Reklama

Red Road

Trailer
Drama / Thriller / Mysteriózní / Psychologický
Velká Británie / Dánsko, 2006, 113 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Jackie pracuje jako operátorka bezpečnostního kamerového systému CCTV, jehož kamerami je skotské Glasgow neustále monitorováno. Život v ulicích Glasgowa pozoruje Jackie denně na monitorech a svou povinnost chránit lidi, které zná pouze z obrazovek, bere velmi vážně. Sama si však drží všechny od těla, její uzavřený život má svůj řád a klid – až do chvíle, kdy na monitoru zahlédne muže, o kterém si myslela, že už ho nikdy neuvidí. Posedlost, s níž neznámého muže začne pronásledovat, ji brzo dovede do Red Road, shluku strohých domovních bloků na severním okraji Glasgow. Jackiino skrývané tajemství tady začně vyplouvat na povrch a drama o posedlosti tak směřuje k překvapivému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (78)

Tomco 

všechny recenze uživatele

lars von trier + zentropa = zaujimave projekty. tento toboz.. realisticky nahlad do zivota policajtky obsluhujucej mestske kamery vyrovnavajucej sa s krutou minulostou.. smutne, velmi realne, skvelo zahrate a hlavne autenticke.. netradicny typ filmu, ktory mohol dopadnut ovela horsie, ako dopadol.. silnych 70% ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Celovečerní debut nadějné režisérky Andrey Arnold, jež svou pozici obhájila v následujícím neméně podařeném snímku Fish Tank, se zabývá stěžejním tématem pomsty a odpuštění, přičemž notnou část stopáže divák absolutně netuší, jakým směrem se děj bude dále ubírat. Sledujeme konání osamělé a zahořklé protagonistky Jackie, aniž známe její úmysly, motivaci jednání, její minulost. Nevíme o ní nic. ~ Někomu se mohou zdát tyto pasáže poněkud zdlouhavé, ale dle mého soudu právě ona záhadnost hlavní představitelky udržuje divákovo napětí a zaručuje očekávání, jakým směrem se vše vyvine. Dokumentární kamera v kombinaci se špinavými záběry bezpečnostního kamerového systému města Glasgow, na jehož předměstí je děj situován, monitoruje též místní sociální poměry, kriminalitu, šeď panelových bloků s množstvím odpadků v ulicích. Vypíchnu zajímavou hru barev v bytě. ~ Red Road si jede svou (pěkně syrovou, naturalistickou) písničku a divákovi rozhodně nepodlézá, naopak ho sofistikovaně mučí svým pomalým tempem dodávání informací. Kvalitní podívaná pro nemasového diváka s pro mě přijatelným, ba dokonce vítaným koncem. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Výřezy reality, které Jackie sleduje, vlastně o realitě samé nic moc neprozrazují. Chybí klíčový kontext, čeho si je hrdinka vědoma a čeho po sestoupení zpět do světa, s nimž před lety ztratila kontakt, poměrně šokujícím způsobem zneužije. Velmi pomalý film dlouho ani nenaznačuje, jakým směrem míří. Stejně jako Jackie neznáme souvislosti a těžko můžeme o postavách vytvářet nějaké soudy, chápat je, či odsuzovat. Red Road je tím velmi odtažitý, zároveň syrově realistický, což se překvapivě nebije s jeho kontemplativním tónem (Arnoldová přiznává svou inspiraci Tarkovským). Koho neosloví na minimu zredukovaný příběh, může přemítat třeba nad ontologickým poutem mezi filmem (videem) a skutečností. 75% Zajímavé komentáře: Radko, dezorz, Cushing ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pomalé až hypnotické tempo a postupné dávkovanie informácií, jedna nevyriešená trauma a jeden záber na obrazovke, ktorý všetko zmení. Film ktorého bezútešnosť a napätie podčiarkuje sídliskové špinavé prostredie okrajovej štvrti Glasgowa. Kate Dickie zvládla svoju ťažkú rolu bravúrne, hoci motivácia konania jej postavy (zdanlivo prehnanej) postupom času dostáva zmysel. Film o vine, treste a očistci opäť trochu inak a určite pútavo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Trýznivě komorní drama, bolestně intimní obsah zpracovaný maximalisticky civilní formou až na dřeň. - - - P.S. Chápu, že pro leckoho nesnesitelné... Filmově molekulární kuchyni holt nelze servírovat tukem oplácaným mezimozkům, libujícím si v popkultuní krmi typu MacBůček ve vymaštěném papíru... - - - P.P.S. To jigizlivé P.S. jsem prosím musel, po nahlédnutí nízkých hodnocení a pročtení některých zdejších komentářů zas... %-[.. ...A teď si kluci utíkejte užít nějakýho toho manickýho bankomana Hřebejka či vejdělečně plytkého Vejdělka, strašnosti pana Stracha nevyjímaje... °-/ - - - - - (Poprvé viděno 25.4.2011 na >prorezle minimalistickém prostoru< , hodnocení 305., komentář zde jako šestadvacátý - 26.4.2011) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama