Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hermína, vyzvědačka Ardenska, v němž vládne diktátor de Costa, se setkává s inženýrem Hornofem, občanem sousední mírumilovné Mauretánie. Hornof se do krásné ženy zamiluje, ale tuší její nepřátelskou činnost a proto se za ní vydává do Ardenska. Zde ho Hermína, jíž také není lhostejný, zachrání z nebezpečné léčky. Oba pak musí prchnout. Cestou k mauretánským hranicím se skryjí v chatrči. Když Hermína odejde pro lék pro zraněného Hornofa, přepadnou chatrč ardenští četníci a odvedou Hornofa do vězení. Hornof má být popraven, podaří se mu však vyvolat vzpouru, uprchnout a navíc zničit největší ardenský muniční sklad. Přitom je znovu chycen a zdá se, že tentokrát popravě neunikne... (ČSFD)

(více)

Zajímavosti (5)

  • Autor námětu Josef Adler se nejspíš po úpravě snímku od něj distancoval, protože jeho jméno se v titulcích neobjevilo, ale ví se, že původně tam bylo. (sator)
  • V roce 2013 byl objeven filmový materiál z pozůstalosti Josefa Adlera, autora scenaria k filmu. Několik krabic s filmovými kotouči obsahovalo cenzurou vystřižené záběry z filmu, zároveň také záběry z filmové premiéry a několik dalších pozoruhodných materiálů. (Přemek)
  • Mnohokrát byla premiéra filmu přesouvána, neboť film neodpovidal potřebám tehdejší cenzury. Na plátna kin se dostal rok po svém natočení, tedy v roce 1928. (DruidKarel)
  • Osudu filmu i tvůrců se věnovala reportáž v pořadu Reportéři ČT (od r. 2004) ze dne 15. 4. 2013. (PB2)
  • V původní necenzurované verzi bylo místo názvu Mauretánie uvedeno Československo a místo Ardenska Maďarsko. Změnu nařídila cenzura z politických důvodů. Změna byla provedena střihem, přitom se do filmu příliš nezasáhlo. stačilo vyměnit inkriminované titulky a záběry Prahy. (Jezis_z_nebe)

Reklama

Reklama