Reklama

Reklama

13 jezer

(festivalový název)
  • USA 13 Lakes
Dokumentární / Experimentální
USA, 2004, 135 min

Režie:

James Benning

Scénář:

James Benning

Kamera:

James Benning
(další profese)

Obsahy(1)

James Benning patří mezi přední zástupce amerického experimentálního filmu. Jeho snímek 13 jezer tvoří třináct desetiminutových záznamů třinácti amerických jezer, která sehrála významnou roli v dějinách USA. Benning s aritmetickou přesností každé jezero „zarámoval“ tak, že polovinu záběru zabírá obloha a druhou polovinu jezero. Statické kompozice neobsahují žádný lidský prvek, snad jen s výjimkou občasného přejezdu člunu či surfu po hladině. (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (15)

Dadel odpad!

všechny recenze uživatele

Konečně se mi poštěstilo zhlédnout toto umělecké dílo. Pustil jsem si to skutečně celé, nicméně bez mučení přiznávám, že jsem film použil jako spořič obrazovky, a během něj jsem si stihl přečíst několik kapitol v knížce, připravit oběd a sníst ho (ano, film je dlouhý), a na monitor jsem jen tak pomrkával. Nic důležitého mi ale myslím neuniklo, viděl jsem všechny předčasné akční vrcholy snímku - přejezdy motorových člunů po jezeře č. 3, odjezd tankeru na jezeře č. 4 i výletní loď na čísle 11. Kdyby James Benning pořádal placená představení pro veřejnost a na těchto byl osobně přítomen, dal bych mu nějaké body za odvahu. Takhle ale nic pozitivního nenacházím. Většina jezer je vizuálně nezajímavá a nehodila by se ani na pohlednici. Kdyby místo toho natočil "10 Waterfalls" na Islandu, a jednotlivé segmenty by měly minutovou délku, měl by film jistý potenciál, takhle ale ne. Abych vám ušetřil stahování tohoto sedmisetmegového screensaveru, připravil jsem pro vás speciální GIFovou verzi filmu. Zde je varianta o skutečné délce, a pro ty, kdo nemají tolik volného času, jsem vyrobil i speciální zhuštěnou verzi o délce 12 vteřin, kterou najdete zde. ()

DaViD´82

všechny recenze uživatele

Můj rekord je dvojice jezer na jeden zátah. Má snad někdo více? PS: Benningovi bych doporučil literaturu o základech krajinkářské kompozice, jelikož ty jeho dogmatické "půlky" mě spolehlivě iritovaly již po deseti vteřinách. A to mě jich čekalo ještě přes osm tisíc. Vzdal jsem to záhy. Na tohle nemám nervy, natož čas. Děkuji nepěkně. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Koncepce(?): James Benning .. Tři jezera jsou na krátký pohled alespoň hezká, ale jiné klady prostě nenajdu. Pokud opravdu nevíte, jak nesmysluplně naložit s volným časem, doporučuji. V opačném případě sáhněte po gif souboru od Dadela. Obsahuje prakticky to samé, jen na ploše menší, než jedno procento stopáže tohoto obludně nudného, dokumentárního experimentu. ()

JAn odpad!

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl, neuvěří. Třináct statických záběrů, každý po deseti minutách, na třináct nejnudnějších jezer světa. James Benning (jehož vlasy ´sme všichni dobře spoznali) je totální úchyl. Jeho pokus zabít moderního diváka téměř vyšel. Michael, 62 let by mohl vyprávět své. No, zbývá už jen jediné. Těšme se společně na jeho 10 Skies. Příští Filmovka to jistí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nebudu vám tu lhát a tvrdit, že jsem to celé viděl od začátku do konce. Ale vy mi tu nelžete a netvrďte, že proto nemůžu tenhle film hodnotit. Můžu. Vlastně by šlo ohodnotit plnohodnotně i tu dvanáctivteřinovou GIFovou verzi, kdyby tedy byla ve větším rozlišení. U těchto věcí se říká, že by je sice mohl natočit každý, ale neudělá to, protože nedostane ten nápad. Víte, proč třeba já nedostal tenhle nápad? Protože by mi bylo trapně. ()

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Tento snímek byl v roce 2014 zařazen do amerického Národního filmového registru, který má za úkol fyzicky uchovat pro příští generace kulturně, historicky nebo esteticky nejvýznamnější filmová díla. Od roku 1980 je každoročně do registru přidáno jen 25 snímků, které vybere odborná komise ve Washingtonu. (pajik)

Související novinky

Hype hype hurá!

Hype hype hurá!

24.10.2006

To, že Sam Raimi právě usilovně pracuje na Spider-manovi 3, je snad každému jasné stejně jako je asi každému jasné, že na tuto filmovou událost roku čekají celé fronty slintajících diváků, pro které… (více)

Reklama

Reklama