Reklama

Reklama

Slídil

  • USA Sleuth
Trailer 1
Mysteriózní / Thriller / Drama
USA, 2007, 86 min

Obsahy(1)

Slídil je remakem stejnojmenného filmu z roku 1972, který byl ověnčen čtyřmi nominacemi na Oscara a v němž si též zahrál sám Michael Caine. Tentokrát se ve filmu vrací v roli opačné, v roli milionářského autora detektivních románů, který si měří schopnosti s nezaměstnaným hercem (Jude Law) ve smrtelně vážné a vážně zamotané hře s hrozivými důsledky. Film byl v roce 2007 nominován na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách. A na stejném festivalu též obdržel cenu The Queer Lion, která je udělována filmům reprezentujícím aspekty homosexualního života. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (188)

Radiq 

všechny recenze uživatele

Bylo to umělý, nevěřil jsem tomu ani vocas na koncu páteře. Nevěřil jsem tomu ani vymáčklej jebák. Nevěřil jsem tomu dokonce ani mrtvou sardinku s mejkapem, kdyby tam nějaká byla. Herci to zahráli dobře, to nemohu říct (sorry, je to parafráze na cimrmanovo Učí se dobře, to nemohu říct. Ve skutečnosti to ale zahráli dobře). Každopádně mě to odradilo od toho, abych se podíval na původní kousek s Olivierem. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původní verzi jsem kdysi viděl v televizi a byl jsem nadšen. Herecký koncert, skvělé dialogy, zvraty, překvapení... Po této nové verzi jsem dost zklamaný - jde jen o slabý odvar - což trochu překvapí vzhledem k režii K. Brannagha. Herci sice hrají jak mohou, ale stejně se za svými předchůdci zaostávají (dokonce i dnešní M.Caine za tehdejším M.Cainem :) A hlavně prakticky všechny dějové posuny oproti původní předloze jsou k horšímu. Sice se objevují překvapivé vzraty, ale jsem hloupě podané a hlavně ten závěrečný nedává vůbec logiku vzhledem k předchozímu vyprávění. Hodně fajn byla hudba Patricka Doylea. slabé tři hvězdy ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Řada skromných hodnocení a kritických komentářů mě vedla ke skepticismu a nízkému očekávání, které se naštěstí ale nepotvrdilo. Vyčítat divadelnost tomuhle dílku, které skutečně vychází z divadelní hry a navíc se odehrává celý v interiéru, je totéž, jako vyčítat filmu, který se odehrává na lodi, že je tam přemíra vody. Oproti původní verzi je remake méně hravý, původní snímek vycházel z klasických detektivek psaných např. Agathou Christie a ctil fenomén hry. Oba dva protihráči byli hrou fascinováni a jejímu principu byli leccos schopní obětovat. Navíc se tam ještě projevoval prvek tradičního třídního rozdělení. Oba dva muže dělila hluboká společenská propast a děj byl hnán kupředu právě neochotou toho zdánlivě silnějšího uznat schopnosti plebejského vetřelce a ohrozit tak svůj šlechnický společenský status. Tady je kriminální komedie potlačená a vzniká spíš psychologické drama dvou mužů z odlišných sociálních skupin, kdy se ten bohatší snaží manipulovat s tím druhým. Je to celkově chladnější, představě, že se dá všechno koupit, odpovídá i studené osvětlení, které tlumí emoce. Na druhou stranu, hra kočky s myší zůstává zachována a především je tady ukázka špičkového herectví dvou skvělých herců různých generací. Jen to, co v původní verzi perfektně zapadalo do sebe, posunutí motivů v moderní verzi trošku skřípe. Ten poslední výstřel mě smysl v prvním filmu, tady je trošku navíc. Celkový dojem: 75 %. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Jsem nepoznamenán originálem. Výtečně zrežírovaný počin s okouzlujícími hereckými výkony. Bohužel se ve filmu nenachází nějaká zásadní scéna, která by dokázala nasadit celkovému dojmu korunu a i přes 88 minut slouho stopáž na mě snímek působil jemně zdlouhavě. I tak jde o velice napínavou a sofistikovanou zábavu. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

"Slídil" je sice zajímavý film (remake), avšak za původní verzí výrazně zaostává. Kenneth Branag sice téma pojal po svém a to je dobře, ale většina změn oproti originálu je zkrátka na škodu, pointa není takové, napětí je méně... Přesto zrežíroval s citem, takže veškeré výtky směřují spíše ke scénáristovi této verze Haroldu Pinterovi. Hercům se nic vytýkat nedá, oba se snažili, ač se Michael Caine nevyrovnal Laurenci Olivierovi ani Jude Law Michaelu Caineovi. Lawovo přehrávání sice bylo dobré a roli zvládl, ale mladý Michael v původním snímku je zkrátka nedostižitelný a Michael se zase nemohl vyrovnat velikánovi Olivierovi, ale roli také pojal po svém (za to si oba pánové zaslouží pochvalu). Všehovšudy ve srovnání s původní verzí nejde jít výš než na 3*, ale bez znalosti origináu by to bylo i za silné 4*. PS: Slídil je již druhým filmem ve kterém si Jude Law zahrál postavu, kterou dříve ztvárnil Michael Caine (poprvé to bylo ve filmu "Zlatíčko"), že by pouhá náhoda? ()

Galerie (27)

Zajímavosti (6)

  • Dálkový ovladač, který používá Andrew Wyke (Michael Caine), je ve skutečnosti univerzální ovladač společnosti Apple k jejich produktům. (Frankooo)

Reklama

Reklama