Reklama

Reklama

Deseret

všechny plakáty

Obsahy(1)

Titul je narážkou na název, který mormoni navrhovali pro státní útvar vznikající na území, na němž se usadili a z něhož se později stal Utah. Film spojuje devadesát dva vybraných úryvků z New York Times z let 1852 až 1991 s komponovanými statickými záběry nasnímanými napříč územím státu. (Hans.)

Recenze (9)

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzajímavějších filmů od Benninga, co jsem viděl. Naprosto geniální koncept a tradiční statické kompozice - můžete to buď milovat nebo nenávidět, jiná cesta nevede ;) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

James Benning pre nás pripravil z článkov New York Times jeden a pol hodinovú prednášku o histórii štátu Utah, doprevádzanú krásnymi zábermi miestnej krajiny, i tými menej krásnymi, kedy sledujeme napríklad rozvíjajúci sa priemysel. Obával som sa nudy, avšak informácie vo filme obsiahnuté boli skutočne zaujímavé a pochopiteľne sa zaoberajú skôr tými negatívnymi udalosťami, než nejakými patetickými rečami o veľkosti Ameriky a tak podobne. Dozviete sa napríklad, aký devastačný účinok na miestnu faunu, flóru a nakoniec aj tunajších obyvateľov môžu mať skúšky nukleárnych zbraní a nebude vám z toho dvakrát dobre. Výsledkom je zistenie, že aj napriek ukončeniu masakru indiánov v predminulom storočí skrátka jednu dezilúziu vystriedala druhá. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se podíval na něco od Jamese Benninga a to rovnou na jeho Deseret, který se dostal i do proslulého seznamu 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. Setkal jsem se u Benningovy tvorby s názorem, že tento režisér se vrací k filmování ve stylu úplných počátků kinematografie a posouvá tento styl záběrů a sekvencí do nového rozměru. To lze přesně vidět na Deseretu, který je plný záběrů krajiny a města + monologického komentáře z novinových článků. Oproti dvěma filmům z 80. let, díky nimž jsem už měl v minulosti s Benningem tu čest, kvituji, že se pan režisér v rámci svého experimentování "naučil" využívat střih a jeho výtvor už nepůsobí jako nedodělané torzo z natočených záběrů. Koncept krátkých sestřihaných záběrů však tu neumožňuje vychutnat si poetickou atmosféru nejednoho nádherného pohledu na přírodu tak dlouho, jak by to šlo docílit, naopak jindy dochází az na repetitivní záběry. Pořád zde cítit experiment zejména v kombinaci obrazu a čtených informací, které s obrazem leckdy vůbec nesouvisí. Jako kronika jednoho města a přehlídka záběrů krajiny v tomto kraji napříč víc než 13ti dekády je to poutavé, jenom během celovečerní stopáže zde chybí více ozvláštňujících prvků, které by narušily občasnou monotónnost stylu - jak se zde pozitivně událo u přechodu od černobílého filmu k barevnému. Je to taková celovečerní pohlednice z amerického Utahu, jíž nechybí ani pohled na negativní události či krátká reflexe vybraných dějinných okamžiků, ale až na pár záběrů jí zase chybí náhled i mimo ryzí přírodu do obývaného města, o němž se tolik mluví. Na ty snímky z kategorie uměleckých dokumentů, kterým jsem dal za poslední dva roky 4 hvězdičky (Koyaanisqatsi, Obrazy starého světa či hlavně v kině nedávno viděná Cesta kapitána Scotta) se Deseret u mne nechytá. [70%] ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek, který se opravdu jen tak nevidí. Experimentální, ale přitom nikoli výstřední. Necelá hodina a půl o tom, jak se vyvíjel stát Utah, a to v obrazech krajiny a architektury, přičemž v pozadí jsou čteny články z New York Times. Jak říkám, je to experimentální, ale v tomhle případě to rozhodně neznamená, že je to špatné. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Původně jsem chtěl dát jenom čtyři, jelikož mi to čtení článků z New York Times občas přišlo celkem monotónní, ale ty statické záběry polí a krajin na konci to vytahují na tu pátou hvězdu. Benning zde má tentokrát celkem hodně záběrů, zhruba půlminutových a většina z nich je v přírodě a opět tu člověk obdivuje tu její krásu. Vše natáčeno v Utahu, o kterém celý film je. Jinak musím souhlasit s Rosomakem, hlavně v tom, že je to jeden z nejzajímavějších filmů od Benninga, ačkoli Small Roads a Sogobi se mi líbilo víc. Ale i tak 5* ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5 Nemôžem povedať, že informácie, ktoré dokument prináša, nie sú zaujímavé. Zaujímavé určite sú. Ale formu tohto dokumentu považujem za úplne nemožnú. Čítať články z dobových novín a do to toho premietať obrázky, ktoré s tým skoro vôbec nesúvisia? To akože naozaj? A ešte dokument zaradiť do knihy "1001 filmov, ktoré musíte vidieť, než umriete"? No pekne! Inak ďalší film, ktorý ukazuje USA v dosť zlom svetle, tentokrát ako semenište rôznych siekt, alebo ako krajinu, kde bez zábran vážne poškodzujú zdravie svojich obyvateľov (uránové bane, jadrové výbuchy) a zatajujú im to. ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zajímavost pro zasvěcené, ale jinak jen obrazy krajiny se záběry na dataci a (škodlivého) průmyslu zahlcené komentářem. ()

Reklama

Reklama