Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv jsem hororovým světem H. P. Lovecrafta v knižní podobě dosud nepolíben, někdy bych si z něj něco rád přečetl. To znamená, že tenhle film mi možná není tak úplně určen. Ale nevadí. Jsem rád, že se našla parta nadšenců, která dala dohromady tuhle poctu němé kinematografii. V  některých záběrech je sice vidět, že jsou zoufale „současné“ (čím to vůbec je?), ale zážitek to nijak neumenšuje. (1 340.) ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Nečekaně zdařilé fanouškovské zpracování, které díky přesnému odhadnutí a plného zužitkování omezených možností s naprostým přehledem strčí do kapsy veškerá ostatní filmová zpracování Lovecrafta. Němé provedení může mnohé odradit, ale po vlažnějším úvodu se atmosféra a napětí stejně dostaví v plné síle. Díky zvolené dobové stylizaci kulisy a triky působí až překvapivě povedeně. Kdo by to byl býval řekl, že si HP Lovecraft Historical Society za pár let troufnou i na, tentokrát plně mluvený, celovečerák. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

No pekne, pekne. Na amatersky film dokonca uzasne. Krasna atmosfera a obrovske srdiecko su tu velmi sympaticke. Niektore pasaze su uplna bomba. Mam s tym vsak trochu problem, ze nikdy by som neuveril tomu, ze ten film je dobovy (stylizacia nie je zvladnuta uplne dokonale) a podobne ako pri (niekolko milionkrat drahsom) The Artist je jasne, ze keby to vzniklo vtedy, neslo by o nijako zasadny kusok a v tejto dobe by uz potom nestekol ani pes. To su ale prkotiny a ako kuriozna stylovka to rozhodne velmi potesi. 8/10 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Takhle, nemůžu říct, že by to mělo tak silnou atmosféru, že by si to drželo po celou dobu moji plnou pozornost, ale stejně ten plný počet musím dát. Takhle poctivý kus filmařiny se v dnešní době už skoro nevidí. Nejen, že je to geniální pocta němým hororům, která se je dost věrně a povedeně snaží napodobit (i když v určitých drobnostech je to znát, ale na to kašlu), navíc je to taky geniální způsob, jak si může partička nadšenců natočit horor, tady dokonce podle Lovecrafta. Když se rozhodnou udělat to takhle, nemusí řešit žádné důvěryhodné efekty, talent herců v mluvené roli, prostě se nemusí snažit o to, aby to na svou dobu vypadalo co nejlíp. Takhle si to natočili poměrně levně a ještě když to zaobalili do té pocty němým hororům, je přímo radost to sledovat. S tím vizuálem si totiž vyhráli skvěle, včetně lokací, vzhledu postav, prolínaček, mezititulků, efektů, hudby apod. Hromada poctivé práce na tom byla vidět už od prvních minut a byla v tom vidět i po celý film, ale co mě dostalo úplně nejvíc, byla práce s mezititulky. Nevím, kteří lidé je dělali (abych jim poděkoval), ale nejen že je tvůrci udělali ve 24 jazycích (z nichž jedním z nich je i čeština), oni si dokonce dali práci s tím, aby ty titulky v každém jazyce byly na místě těch mezititulků a dokonce pro ně vybrali naprosto vhodný fond písma! Ve výsledku mi to přijde snad i jako mnohem profesionálnější práce, než u spousty současných áčkových filmů. Z tohohle prostě nemůžu nebýt naprosto nadšený - a nadšený jsem z toho v takovém měřítku, jako už dlouho z ničeho ne. Nečekejte od toho žádné přesahy, o to zde skutečně nejde, ale skutečně poctivou filmařskou práci a (možná, nečetl jsem) povedenou adaptaci Lovecraftovy knihy nejspíš taky. 5* ()

Hunter2222 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce spracovanie. Filmy vyzerá veľmi staro a také filmy veru veľmi nepozerám, ale toto bolo fakt dobré. Desivé, záhadné a hlavne tam bol vystihnutý Lovecraftov rukopis, čo sa dá vo filme len veľmi ťažko. Škoda krátkej stopáže, takýto film by sa dal rozťahať aj na dve hodiny. Jediné, čo mi vadilo boli dialógy, tie texty to hrozne zdržovali... 100%: ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)
  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Film je věrnou adaptací rohánu H.P. Lovecrafta "Call Of Cthulhu" z roku 1928. Ve filmu je použito několik doslovných citací z knihy. Příkladem je věta „Ve svém domě v R'lyehu mrtvý Cthulhu čeká a sní“, kterou používají kultisté. (Chuppa)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno