Reklama

Reklama

Volání Cthulhu

(neoficiální název)
  • USA The Call of Cthulhu (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý věděc, který mezi pozůstatky svého zesnulého prastrýce, slavného to profesora starých jazyků, našel poznámky týkající se jakéhosi kultu tajemného božstva Cthulhu, se vydává po jejich stopách a dovídá se hrůzné skutečnosti...
Film byl natočen dle stejnojmenné povídky hororového spisovatele H.P. Lovecrafta. Režisér Andrew Leman vsadil na zpracování ve stylu snímků z druhé dekády 20. století- tento film je tedy němý a při jeho natáčení byl použit filtr, který mu dodává punc zastaralosti. (havLord)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Moc ráda bych hodnotila zpracování povídky slavného H. P. Lovecrafta, ale bohužel jsem se zatím s jeho dílem z blízka nesetkala. Přesto se mi film líbil, hlavně mě potěšilo provedení jako před (přibližně) 100 lety. Tak nějak ty neuměle udělané efekty dokázaly navodit správné dramatickou atmosféru a hudba navodila přesně takovou náladu, jaká se ke každé ze scén hodila. Opravdu se mi to líbilo. I když by možná pomohlo, kdyby přišera zůstala jen stínem. Edit: Po přečtení samotného Volání Cthulhu jsem z tohoto filmu ještě víc nadšená. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

No pekne, pekne. Na amatersky film dokonca uzasne. Krasna atmosfera a obrovske srdiecko su tu velmi sympaticke. Niektore pasaze su uplna bomba. Mam s tym vsak trochu problem, ze nikdy by som neuveril tomu, ze ten film je dobovy (stylizacia nie je zvladnuta uplne dokonale) a podobne ako pri (niekolko milionkrat drahsom) The Artist je jasne, ze keby to vzniklo vtedy, neslo by o nijako zasadny kusok a v tejto dobe by uz potom nestekol ani pes. To su ale prkotiny a ako kuriozna stylovka to rozhodne velmi potesi. 8/10 ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Môžme len ľutovať, že sa Lovecraftových diel nechytil niekto už pred 100 rokmi a nenatočil fascinujúcu prehliadku napätia a hororovej atmosféry. Knihám tohto spisovateľa, totižto naozaj sedí look nemých filmov a v takom expresionistickom podaní ( Murnau, Lang, Wiene, Leni, Wegener atď ), to by musela byť lahôdka. A toľká škoda, že tento pokus niečo také napodobniť, nedošla do zdárneho konca, ale zaspala niekde na pol ceste. Vizuál teší, ale je to len napodobenina a je to vidno. A to je ten hlavný problém. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Fanouškovský film známé povídky o kultu Cthulhu od H.P. Lovecrafta, který vypadá opravdu jako o sto let starší. Film je stejně dobrý jako ona povídka, drží se jí a musím říci, že soška Cthulhu vypadá téměř stejně jako jsem si ji při čtení představoval. Samozřejmě to má i své chyby... Zpracování v podobě němého filmu vypadá opravdu dobře (a navíc dobově), ale nedaří se mu atmosféra němých filmů, přecijen je to více "čisté" a na hercích jde samozřejmě vidět, že v němém filmu nehráli. Ale pro milovníky Lovecrafta rozhodně nadprůměrný zážitek. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Veľká poklona Lemanovi, že sa pustil do tak fanúšikovskej záležitosti a zároveň nie tak často vídaného experimentu; snahy nakrútiť nemý film a vzbudiť tak ilúziu, že ide o dielo z prvých dekád kinematografie. Ilúzia je skoro dokonalá, samozrejme nie vždy. Príbeh funguje, avšak v podstate všetko prichádza až v samotnom závere a ten nie je v mojich očiach až tak presvedčivý. Osobne ma skôr zaujali snové, expresionisticky ladené scény, tých ale mohlo byť viac. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (5)

  • Film produkovala H. P. Lovecraft Historical Society, kalifornská organizace, která pořádá Live Action Role Play, tzv. LARP, na motivy Lovecraftova fiktivního světa nazvané „Cthulhu Lives!“. (KlonyIlony)
  • Název bytosti Cthulhu byl vytvořen záměrně nesrozumitelně, protože tím chtěl spisovatel H. P. Lovecraft zdůraznit, jak je ona bytost nelidská a člověku neznámá, proto je "nemožné ono jméno vyslovit obyčejným lidským jazykem". V široké veřejnosti se však nejčastěji používá výslovnost "Ktulu". (Eru_Iluvatar)
  • Na DVD jsou mezititulky ve dvacetičtyřech jazycích. (KlonyIlony)

Reklama

Reklama